Orange a Eurotel ponúkajú obmedzené neobmedzené pripojenie na internet

Vladimír Gábor  /  05. 03. 2005, 00:00

Orange a Eurotel predáva dátovo "neobmedzené" pripojenie cez EDGE, ktoré má obmedzené množstvo prenesených dát. Že sa vám to zdá hlúposť?

Ak sa hovorí o pripojení na internet, že je dátovo neobmedzené, tak očakávam, že počas celého pripojenia môžem ťahať naplno bez toho, aby sa niekto pozeral na to, koľko dát stiahnem. Mobilní operátori však tvrdia, že neobmedzené pripojenie je také, kde je dodatočne (najlepšie malými písmenkami na najspodnejšom dodatku) určený limit, v ktorom táto neobmedzenosť platí. To však celkom mení obsah pôvodnej reklamy o neobmedzenosti pripojenia, ktorá sa na nás valí zo všetkých strán!

Rýchlostné obmedzenie na diaľnici by sa malo zrušiť, s drobným dodatkom o pokute za prekročenie maximálnej rýchlosti 130 km/h. Obchody by mali zaviesť paušálny poplatok, napr. 200,- Sk mesačne, s možnosťou odniesť si tovar v neobmedzenej hodnote. Obchodník by však na vás pri pokladi vybalil dodatok, v ktorom by mal vyhradené právo vyúčtovať tovar, presahujúci hodnotu 210,- Sk.

Už chápete tú absurdnosť? 

Dátovo neobmedzené pripojenie obsahuje limit na množstvo prenesených dát, ktorý keď prekročíte, môžu vám dáta naviac spoplatniť. Javí sa to ako protirečenie? Isteže, ale pre Orange to nie je nijaký problém, citujem: "...neobmedzené pripojenie k internetu každý deň v čase od 17. do 8. hodiny a non-stop cez víkendy a sviatky, a to bez akéhokoľvek obmedzenia objemu prenášaných dát, pri dodržiavaní Zásad správneho využívania služieb spoločnosti Orange Slovensko." To je sofizmus najhrubšieho zrna. Protizaklínadlo "pri dodržiavaní Zásad správneho využívania služieb" totiž znamená, že pôvodná zaklínacia formulka o dátovej neobmedzenosti pripojenia, mení svoj význam na obmedzené pripojenie do 2 GB, ak je tento limit prekročený. Vtedy sa totiž dostávate do stavu, kde platia celkom iné pravidlá, ako keď ste ťahali do 2GB. Do 2 GB máte "neobmedzené dáta", ale po dvoch už nie... O tom vás však informujú až keď limit prekročíte.

Rovnaké je to v Euroteli, len limit je tam 1,5 GB. Takže hurá na neobmedzený internet do 1,5 GB.

Ak sú toto neobmedzené pripojenia, ako potom volať pripojenia, ktoré skutočne nemajú žiadny dátový limit? Veď to je vykradnutie obsahu pojmu a deformácia trhu. Keď príde niekto s naozaj neobmedzeným pripojením, má smolu. Svojmu pripojeniu musí vymyslieť nejaký iný názov, aby sa odlíšil od falošných služieb.

Ak sa ma niekto spýta, či nejako budem obmedzovať pozeranie televízie svojej dcére, keď vyrastie, asi sa inšpirujem logikou týchto dvoch mobilných operátorov. Poviem, že Chantal bude môcť pozerať televíziu neobmedzene - dve hodiny denne. Ani obsah toho, čo bude pozerať nebudem nijako ovplyvňovať - ak to bude z množiny relácií, ktoré nazývame rozprávky a programy pre deti.

Záhadou zostáva, prečo reklama na tieto produkty nehovorí nič o tom, že je možné pripájať sa cez EDGE z ktoréhokoľvek miesta vo vesmíre. Samozrejme s výnimkou tých, kde nemajú mobilní operátori nainštalované svoje zariadenia... Teda vlastne len na Slovensku, aj to iba v niektorých mestách. Ale to predsa stačí napísať do nejakého dodatku, o ktorom sa klient dozvie, až pri podpise zmluvy.

Keď sa ma niekto spýta, aký mám príjem, môžem pokojne povedať, že neobmedzený. Samozrejme, pri dodržaní podmienok definovaných v pracovnej zmluve a na platovom dekréte. Neznie to úžasne? Prečo sa vlastne ľudia sťažujú, že majú málo peňazí, keď vlastnia neobmedzené bohatstvo, samozrejme až kým neminú obsah svojich peňaženiek? Chudobní ľudia si teda žijú ako boháči, len sa zle marketingovo vyjadrujú.

Mne nejde o to, aby som mohol ťahať mesačne stovky gigabajtov dát. Niekedy mám problém mesačne spotrebovať 1 GB, ktorý mám vo svojej ADSL službe predplatený. Ide mi len o obyčajnú ľudskú slušnosť, priamosť a nezahmlievanie skutočnosti. Špekulatívne narábanie s pojmami, za účelom vytvoriť v človeku dojem o niečom, čo je nakoniec celkom inak, považujem za arogantné a nečestné.

Vladimír Gábor
Článok bol pôvodne uverejnený na gabor.blog.sme.sk

TIP: Aktuálna ponuka spoločnosť Orange

Neprehliadnite: