Klame nás reklama a či nie?

Jana Gombošová  /  01. 03. 2005, 00:00

Vyjadrite Vaše názory v diskusii! Aké sú Vaše skúsenosti s reklamou? Stalo sa aj Vám, že cena produktu, služby bola nakoniec mnohokrát vyššia ako bola propagovaná? Kúpili ste, alebo nekúpili? Reklama by mala byť podľa Etického kódexu Rady pre reklamu Slovenskej republiky slušná, čestná, spoločensky zodpovedná a pravdivá. Myslíte si, že reklama na Slovensku taká je?

Modem a telefón za korunu, bezplatné hovory a sms po celý rok, vysokorýchlostný internet už za 99 Sk mesačne, internet za 3 Sk na hodinu do konca leta, internet EDGE bez obmedzení za 399Sk... nebude vo všetkých tých sľuboch nejaký háčik?

Je viac ako jasné, že firmy neuvádzajú jasne a zrozumiteľne všetky obchodné podmienky. Ich reklamy sú akýmsi prvým podnetom, provokáciou zákazníka, aby sa začal viac zaujímať o propagovaný produkt, službu. Problém je však v tom, že nie všetci ľudia sú technicky a odborne zdatní, aby vedeli rozlíšiť, ktorý produkt „za korunu“ alebo „zadarmo“ je pre nich výhodnejší.

Reklama slúži ako účinný prostriedok na ovplyvňovanie verejnosti, to je základným princípom reklamy. Takéto ovplyvňovanie nemožno pokladať za neetické, pokiaľ je uskutočňované v súlade s právnymi, morálnymi a etickými zásadami.

Mnohokrát však reklama vynecháva dôležité informácie o viazanosti na isté časové obdobie, podmienku zakúpenia ďalších produktov a služieb, ktoré sú pre možnosť využitia ponuky veľmi dôležité. Ak ich aj uvádza, tak len vo veľmi malej poznámke na TV obrazovke (príp. na spodku letáka) s tak malým písmom, že ich divák môže rozoznať len z blízkosti cca 50 cm pred obrazovkou a ukážu sa tam na príliš krátke obdobie, aby ich divák mohol prečítať.

Reklama nesmie šíriť klamlivé informácie o produktoch. Hoci aj klamlivá informácia môže byť ako taká pravdivá. Ak zoberieme do úvahy súvislosti a situáciu, v akých sa prezentuje a prihliadneme na mieru informovanosti spotrebiteľov pre ktorých je reklama určená, je uverejnenie neúplnej ceny (neúplnej ponuky) nevhodné. A takéto neúplné informovanie isto neprispeje k lepšiemu prehľadu spotrebiteľa o možnostiach, ktoré mu dáva trh.

Máte pocit, že Vás reklama klame a zavádza? Čo proti tomu robiť? Môžete podať sťažnosť Rade pre reklamu SR na akúkoľvek reklamu v slovenskom alebo zahraničnom médiu!

Na stránke Rady pre reklamu sa dozviete ako takúto sťažnosť podať:

  • podať sťažnosť na reklamu môžete aj online, stačí vyplniť formulár na stránke Rady pre reklamu SR
  • ak sa chcete dozvedieť viac o pravidlách v reklamnej branži, prečítajte si Etický kódex! Obsahuje zásady reklamnej praxe na území SR.
  • zaujímavý je zoznam výsledkov šetrenia Rady pre reklamu – oznamuje, či je reklama, na ktorú bola podaná sťažnosť, v rozpore s Etickým kódexom a zákonodarstvom, alebo nie. Zasurfujte aj tu a zistíte, na ktoré firmy bolo podaných najviac sťažností a aké boli výsledky šetrenia.

Neprehliadnite: