Čo všetko (odvážne aj nehorázne) povedalo ST minulý týždeň Pod lampou

Jozef Orgonáš  /  25. 02. 2005, 00:00

Vo štvrtok večer vysielal druhý program verejnoprávnej televízie diskusnú reláciu Pod Lampou, ktorého účastníci hovorili aj na veľmi zaujímavú tému týkajúcu sa situácie na telekomunikačnom trhu. Tejto diskusie sa zúčastnil aj viceprezident Slovak Telecomu, pán Pavol Kukura, ktorého výroky sú inšpiráciou na tento článok. Výroky, ktoré v tejto relácii odzneli z úst viceprezidenta ST, ak by som ich označil len za nehorázne, vyjadril by som len z malej časti pocit, ktorý mali niektorí diváci pri sledovaní tejto relácie.

O čo vlastne išlo? Keďže je pán Kukura viceprezidentom ST, môžu sa jeho výroky považovať za reprezentačné výroky ST. Aby som nebol neobjektívny, jeho výroky som zapisoval presne tak, ako odzneli a neprinášam vám ich teda vytrhnuté z kontextu, ale priamo v kontexte, v akom boli povedané.

Na jednu z úvodných otázok, či sa ST považuje za monopol, viceprezident predniesol svoj názor: "Nie sme monopol." Nech zoberiem tento výrok z akéhokoľvek hladiska, nemôže mať pravdu. Telekomunikačný úrad ako najvyšší regulátor na Slovensku niekoľko desiatok ráz označil ST za monopol (bol za to niekoľkokrát pokutovaný) a ST vlastní 100% očíslovaných koncových telefónnych prípojok. Slovak Telecom bol aj pred privatizáciou a zostal aj po privatizácií jednozačným monopolom.

Práve s privatizáciou a reguláciou zo strany Európskej únie bola spojená ďalšia otázka, kde pán Kukura vyhlásil: "Podľa môjho názoru je regulácia Slovak Telecomu nespravodlivá, núti ST nechať vstúpiť alternatívnych operátorov na ich sieť." V ďalšej vete pán Kukura povedal vetu, ktorá sa snáď vryla ho hlavy aj celému manažmentu ST: "Zabudnite na zákony, princíp regulácie je nespravodlivý." Pavol Kukura sa snažil vniesť do relácie subjektívneho ducha a zabudnúť na zákony zvrchovaného štátu - snažil sa presvedčiť divákov pre obrazovkami, že vlastne ST konajú tak ako majú a tým, že nepúšťajú iných alternatívnych operátorov (napriek nariadeniu EÚ) do svojich sietí, iba si chránia svoj biznis. Pán Kukura napriek "nespravodlivosti" regulácie pozabudol divákom poznamenať, že prepojením sietí ST a alternatívcov budú tiecť do ST nemále finančné prostriedky.

V kontexte otázok, ako by sa mala riešiť situácia alternatívnych operátorov a či existuje šanca, že si môžu vybudovať vlastnú infraštruktúru, pán Kukura poznamenal: "Infraštruktúra sa kompletne dá vybudovať. Za peniaze." Nad týmto vyjadrením je možné polemizovať, nakoľko je naozaj možné infraštruktúru vybudovať aj v rámci celého Slovenska, avšak obrovské prostriedky by si vyžiadalo vybudovanie tzv. poslednej míle smerom k zákazníkovi. Dovolím si tvrdiť, že ak by sa ST aj so svojími súčasnými finančnými prostriedkami mali rozhodnúť, či sú ochotní budovať novú infraštruktúru (kompletnú), rýchlo by prehodnotili možnosti a sňali si ružové okuliare.

Veľmi zaujímavá bola aj výpoveď viceprezidenta ST, keď na reakciu jedného z predstaviteľov alternatívnych operátorov vyhlásil, že "Alternatívni operátori rozpredávajú naše služby." Technicky vzaté, toto je opäť lož. Alternatívni operátori využívajú iba technické prostriedky vo vlastníctve ST a nerozpredávajú, ale konkurujú službám ST.

V časti, kde diskutujúci rozoberali pokročilosť liberalizácie na slovenskom trhu, viceprezident Slovak Telecomu predstavil svoj názor: "Liberalizácia už veľmi pokročila aj na Slovensku, aj v ST." Pozabudol však dodať, že liberalizácia pokročila iba v dátových službách a v hlasových stagnuje na mŕtvom bode. S dátovými službami prišla na rad diskusia ohľadom ADSL a otázke, prečo je ADSL viazané ešte stále na hlasový program a tým pádom ST predáva ľuďom niečo, čo v mnohých prípadoch vôbec nechcú. Pán Kukura: "Je zvykom, aby ADSL bolo súčasťou hlasových služieb, to sú Európske zvyklosti." V týchto miestach moderátor reagoval a podľa mňa vystihol podstatu: "Pán Kukura, nie to náhodou tak, že si ST vyberá vždy z tých zvyklostí, ktoré sa vám najviac hodia?".

Napriek tomu, že ST si myslí, že sme rozvinutý trh, ďalšej nepriamej otázke sa pán Kukura rečnícky vyhol. Otázka sa týkala správy Európskej únie, ktorá jasne hodnotila stav rozvinutosti s liberalizácie, podľa ktorej sme na chvoste celej Európskej únie.

Na záver už iba jedna časť diskusie. Niesla sa v duchu otázok, prečo si v budúcnosti pri najnižšom paušále ST Mini nebude môcť účastník vybrať vôbec žiadneho alternatívneho operátora a nebude mať možnosť využívať ich služby. Tu sa pán Kukura všemožne snažil z finančného hľadiska vysvetliť, že náklady na túto službu sú ďaleko pod nákladmi ST a neoplatí sa teda ani operátorom poskytovať týmto ľuďom ich služby. Túto časť diskusie zavŕšil viceprezident Slovak Telecomu perličkou - doslovne povedal: "My podporuje napríklad aj účastníkov povstania, ktorým poskytujeme služby, ktoré sú pod našimi nákladmi."

Samozrejme chápem, že viceprezident Slovak Telecomu bude zastávať a obhajovať podnikanie spoločnosti, avšak zavádzať divákov nepravdivými, nehoráznymi a nemorálnymi výrokmi je prinajmenšom nefér.

Sledovali ste aj vy túto reláciu? Aký ste mali pocit z diskusie ohľadom stavu telekomunikačného trhu na Slovensku? Ako ste vnímali vyjadrenia jedného z najvyšších predstaviteľov ST?

Zdroj: STV, Pod Lampou

Jozef Orgonáš

Článok pôvodne uverejnený na Regedit.sk

---

Názor autora nie je názorom redakcie Inet.sk, ide iba o názor autora. V prípade záujmu o uverejnenie podobného článku vyjadrujúceho názor k tejto alebo akejkoľvek problematike o ktorej sa veľmi nehovorí, Inet.sk článok či vyjadrenie (pri dobrej štylistickej úrovni) rád uverejní.

Neprehliadnite: