Čo sa chystá v Slovanete?

Platená reklama  /  23. 02. 2005, 00:00

Na trhu sa zasa niečo deje. Odkúpi najväčší slovenský alternatívec jeden z najväčších portálov? Pripravuje sa zasa zníženie cien ADSL na polovicu? Chystá sa spustenie nejakého megaprojektu? Posledné udalosti mnohé nasvedčujú.

Všetko sa začalo tým, že predvčerom som dostal do mailboxu od svojho providera správu približne nasledovného znenia:

Vazeny zakaznik,

dakujeme Vam za doveru, ktoru prejavujete spolocnosti Slovanet vyuzivanim nasich sluzieb. Ako ste uz mozno zachytili v mediach, vo svete aj v okolitych krajinach sa coraz viac rozsiruju moznosti pozerania televizie, pocuvania hudby alebo pozerania filmov cez internet z pohodlia domacnosti alebo firmy.
Vdaka rozvoju rychleho internetu, na ktorom sa aktivne podiela aj Slovanet, sa pristup k tymto modernym sluzbam priblizil aj na Slovensko. Slovanet chce opat prispiet k zvyseniu uzitocnosti internetu novymi sluzbami a pri ich priprave je pre nas najdolezitejsi Vas nazor. Chceli by sme Vas poziadat o nie viac ako 5 minut casu, aby ste nam pomohli ziskat odpovede na otazky, tykajuce sa Vasho sucasneho vyuzivania internetu a ocakavani od neho. Otazky sme pre Vas pripravili na adrese
www.slovanet.sk/prieskum.

Užívateľ zvyknutý na rozličné spamy, ale aj prieskumy, ktoré nás otravujú kdekoľvek sa pohneme by možno automaticky stlačil Delete. Keďže som so Slovanetom v podstate spokojný a aj farebnú tlačiareň by som vedel komu darovať, vyplnil som ich dotazník a začal rozmýšlať.

Na čo som si vlastne spomenul? Niektorí z vás si možno ešte pamätajú, ako vstúpil Slovanet na trh ADSL. V podstate celé mesiace pred spustením vysokorýchlostného internetu sme boli masírovaní reklamnými správami ako napr. táto alebo táto. Približne dva mesiace pred skutočným štartom ADSL na Slovensku spustil Slovanet podobný prieskum ako tu máme dnes. Pozrite a porovnajte.

Môžete si povedať, že Slovanet len zbiera dáta, aby mohol spamovať svojou reklamou nič netušiace obete. Taká veľká firma však obyčajne nič nerobí len tak a preto som nadobudol pocit, že sa zrejme chystá niečo veľkého. Prvá možnosť je, že Slovanet chystá zníženie cien ADSL. Nahráva tomu aj nepotvrdená informácia, že ST zrejme predložili providerom nový veľkoobchodný model ADSL služieb. Zníženie cien by mohlo sprevádzať aj zvýšenie rýchlosti ich produktov, na čo už predbežne upozornili aj vo svojej správe minulý týždeň, kde sa ale o cenách ešte nič nehovorí.

Napadla ma aj druhá možnosť, a to že Slovanet plánuje spustiť vlastný internetový portál. Bez skúseností s týmto biznisom by to však pre neho bol asi veľký risk. Otázne by aj bolo, koľko klientov a ako by vlastne platilo za služby, ktoré uvádza v prieskume, keďže na Slovensku neexistuje systém pre mikroplatby.

Tretia moja špekulácia je už trochu odvážnejšia. Ako vieme, internetové portály na Slovensku to nemajú ľahké – konkurencia je veľká a bohatých firiem, ktoré by investovali do internetovej reklamy stále málo. Pre internetového providera ale klienti portálov predstavujú ideálnu cieľovú skupinu. Po príklad netreba chodiť ďaleko – v Nemecku a v Čechách prevádzkujú Deutsche Telecom a Český Telecom vlastné rozsiahle internetové projekty. Nechystá sa aj na Slovensku fúzia najväčšieho alternatívneho ISP s niektorým portálom? Otázky v prieskume by tomu napovedali – nový majiteľ bude mať určite záujem upraviť obsah portálu tak, aby zodpovedal želaniam svojich klientov.

Zahral som sa na investigatívneho žurnalistu a zavolal do Slovanetu osobne. Po nevyhnutých bojoch s asistentkami som dostal k telefónu až samotného p. Greguša, marketingového riaditeľa Slovanetu. Keď som sa ho priamo spýtal, či Slovanet plánuje kúpiť niektorý internetový portál, zdalo sa mi že na chvíľu zaváhal. Nakoniec ma ale požiadal, aby som vydržal na linke. Po ďalších piatich minútach som si vypočul „No Comment“ po slovensky: „Spoločnosť Slovanet takúto informáciu nemôže potvrdiť.“ A viac som z nich nedostal.

Čo si myslíte vy o tomto prieskume? Najpravdepodobnejšie vyzerá zníženie cien ADSL, ale čo keď ide o niečo väčšieho? Svoj názor alebo informácie napíšte do diskusie pod článkom. „Insideri“ sú zvlášť vítaní. J Počas tohoto týždňa budem pátrať ďalej a keď sa niečo dozviem, dúfam, že mi to niekto zasa zverejní.

Ivan Homola


P.S. Možno sa pýtate, kto zaplatil tento inzerát. Chcel by som sa touto cestou poďakovať nemenovanému významnému poskytovateľovi internetu, ktorého tiež zaujíma čo sa vlastne deje, takže mi ako novinárovi-začiatočníkovi umožnil zverejniť tento článok.

Neprehliadnite: