Freeware pre internet: Foxmail

Július Pastierik  /  22. 02. 2005, 00:00

Ako ďalší vynikajúci freeware, ktorý môžeme využiť pri práci s internetom je poštový klient čínskeho pôvodu Foxmail.

Každý s používateľov, ktorému s najrôznejších dôvodov (bezpečnosť, vzhľad, recesia, protest proti nadvláde Microsoftu, ...) nevyhovuje štandardný poštový klient Microsoft Outlook hľadá nejakého vhodného náhradníka. Jednou z možných alternatív je i predstavovaný program FoxMail.

Ako poštový klient nám, samozrejme, poskytuje všetky bežné funkcie, na ktoré sme zvyknutí i u iných programov rovnakého určenia. Medzi tieto patrí podpora viacerých e-mailových účtov, pričom umožňuje priamu komunikáciu nielen s POP3 servrami, ale i HTML mailovými účtami, akým je napríklad Hotmail.



To, čo nás však bude v súčasnosti zaujímať viac, je možnosť automatického predspracovania pošty a, samozrejme, možnosť účinného bránenia sa proti doternému spamu. V tejto oblasti sa predstavovaný program naozaj nemá za čo hanbiť. Pre prácu s poštou si máme možnosť nastaviť množstvo filtrov. Pre každý filter môžeme nastaviť logické podmienky (obsahuje, neobsahuje, je, nie je, začína na, končí na, je väčšia než) prakticky pre ktorúkoľvek časť mailu (odosielateľ, príjemca, predmet, meno súboru prílohy, hlavička, text, veľkosť mailu) i v prípadnej kombinácii (zároveň, alebo) dvoch podmienok v jednom filtri. Následne určujeme, ako čo má program Foxmail s takto detekovaným mailom spraviť. Mail môžeme presunúť či skopírovať do ľubovoľnej zložky, v ktorých sledujeme maily, prípadne ho automaticky presmerovať či odovzdať na iný mailový účet. Ďalej môžeme nastaviť automatickú odpoveď podľa preddefinovanej šablóny, spustiť zadaný program či prehrať vybraný zvuk. Zaujímavou službou je i možnosť priameho zmazania takéhoto mailu z poštového servera.



Pre odstraňovanie spamu máme k dispozícii takisto dostatočné nástroje. Medzi ne patrí nielen už spomínaná možnosť priameho vymazania niektorých mailov z poštového servera, ale i zabudovaný spam filter založený na Bayes algoritme. Ďalej máme, samozrejme, k dispozícii možnosť definovania čiernej a bielej listiny, t.j. zoznamu odosielateľov, ktorých maily automaticky vymažeme do koša alebo naopak automaticky prijmeme bez ohľadu na to, čo obsahujú. 



Pre niekoho bude zaujímavá i možnosť posielania ozdobných mailov. Za týmto účelom máme k dispozícii pomerne bohaté množstvo šablón, i keď niektoré budú pre nás možno trochu príliš ozdobné: Keď ale zoberieme do úvahy že program je čínskeho pôvodu, nemôžme sa tomu ani príliš čudovať.



Pretože program je k dispozícii v rôznych národných lokalizáciách, medzi ktorými nájdeme i češtinu, jeho prípadnému používaniu naozaj nebránia žiadne okolnosti. Ak k tomu prirátame navyše jeho cenu, ktorá vzhľadom na to, že program je k dispozícii ako freeware je nulová, dostaneme naozaj zaujímavého alternatívneho poštového klienta. I keď inštalačná sada je pre nás trochu neobvyklá, pretože pozostáva z deviatich súborov (okrem základných ôsmich spakovaných súborov musíme pripočítať i českú lokalizáciu), nepredstavuje až taký neprekonateľný problém a spolu s minule predstaveným programom FtpCommander predstavuje celkom zaujímavý tandem freeware programov pre internet.

Domovské stránky programu: http://fox.foxmail.com.cn/english/index.htm
Česká lokalizácia: http://sweb.cz/fox_mail/foxmail.html
Download - je potrebné stiahnuť všetkých osem inštalačných súborov a následne spustiť fm50en.sfx.part01.exe:
http://sweb.cz/fox_mail/File/fm50en.sfx.part01.exe
http://sweb.cz/fox_mail/File/fm50en.sfx.part02.rar
http://sweb.cz/fox_mail/File/fm50en.sfx.part03.rar
http://sweb.cz/fox_mail/File/fm50en.sfx.part04.rar
http://sweb.cz/fox_mail/File/fm50en.sfx.part05.rar
http://sweb.cz/fox_mail/File/fm50en.sfx.part06.rar
http://sweb.cz/fox_mail/File/fm50en.sfx.part07.rar
http://sweb.cz/fox_mail/File/fm50en.sfx.part08.rar
Čeština - po rozbalení súboru fm5_czech.zip sa vytvorí súbor Chinese.lgb, ktorý treba skopírovať do adresára, kde je nainštalovaný program Foxmail: http://www.klatovsko.cz/www/j353840/fm/fm5_czech.zip

Neprehliadnite: