Multiprotokoloví IM klienti

Branislav Rác  /  21. 02. 2005, 00:00

Určite už mnohí z vás riešili situáciu, keď ste mali viac kontaktov, avšak jeden z ľudí používal ICQ, ďalší MSN a ďalší napríklad Yahoo messenger. Čo teraz? Inštalovať každý z programov zvlášť? Pravda, dá sa to riešiť aj takýmto spôsobom, lenže je to zbytočná záťaž počítača. Ďalším a oveľa elegantnejším riešením sú takzvané multiprotokolové messengery, ktoré spájajú všetky známe IM protokoly do jedného programu. Prinášam Vám ich stručný prehľad.

Trillian

Trillian je možno jeden z najznámejších multiprotokolových messengerov. Je šírený v dvoch verziách, a to Basic a Pro. Verzia Basic je úplne zadarmo, avšak oproti verzii Pro má značné obmedzenia. Nepodporuje napríklad audio a video komunikáciu, či komunikáciu v sieti LAN. Toto všetko však podporuje verzia Pro. Program zvláda protokoly AIM, MSN, ICQ, IRC a Yahoo. Trillian je veľmi ľahko nastaviteľný a má celkom nízke nároky na výkon PC. Bežnému užívateľovi bude úplne postačovať verzia Basic. Určitou nevýhodu Trillianu je, že má problém s neautorizovanými kontaktmi na ICQ serveri. Tento program odporúčam, keď nič iné, aspoň vyskúšať.

Stránka programu: www.trillian.cc
Veľkosť: okolo 9MB
Skiny: Áno


Miranda IM

Ďalším veľmi populárnym multiprotokolovým klientom je programček Miranda IM. Programček preto, lebo inštalačný balíček je veľmi malý, má neuveriteľných 740 KB. Čo teda Miranda IM dokáže? Znovu tu nájdete podporu všetkých najznámejších IM protokolov od MSN až po Yahoo. Avšak nespornou výhodou Mirandy oproti Trillianu je, že je absolútne freeware. Zároveň podporuje obrovské množstvo pluginov, ktoré tvoria samotní užívatelia programu, a tak ho obohacujú o mnohé zaujímavé funkcie. Program má skutočne minimálne nároky na výkon PC a je vhodný aj na slabšie počítače.

Stránka programu: www.miranda-im.org
Veľkosť: 740Kb
Skiny: Áno

IM2

IM2 je veľmi zaujímavý pokus o multiprotokolový IM program. Znova v ňom nájdeme podporu všetkých najznámejších protokolov, avšak jeho funkčnosť trocha kríva. Podporuje síce aj audio a video, len neviem prečo, keď som chcel skúsiť audio konferenciu s kolegom na MSN, program zahlásil, že užívateľ nevlastní tú istú verziu IM2. Kam sa nám podela kompatibilita? Najsmutnejším zistením však bolo, že sa IM2 po vyhlásení chybovej správy zrútil a odmietol sa prebrať k životu aj po niekoľkonásobných pokusoch. Takže tento program odporúčam len na vlastné riziko. Nie je to totiž najstabilnejší program.

Stránka programu: www.im2.com
Veľkosť:2,9 MB
Skiny: Áno


GAIM

A na záver prehľadu tu mám pre Vás program GAIM. Tento program podporuje znova všetky najznámejšie protokoly, ale pridáva aj menej známy protokol gadu-gadu. Program je šírený ako freeware, pričom podporuje množstvo zaujímavých pluginov, ktoré píšu samotní užívatelia programu. Podobne ako u Mirandy IM je ich veľké množstvo, takže venovať sa im jednotlivo je nemysliteľné. Treba ich jednoducho odskúšať. Ak hľadáte program iba na základné posielanie správ, môžem vám Gaim len odporučiť.

Stránka programu: http://gaim.sourceforge.net
Veľkosť: 6,2MB
Skiny: Áno


  

Prvý obrázok je Gaim, nasleduje Miranda a nakoniec Trillian.


Záver

Riešení, ako sa vyhnúť inštalovaniu MSN, ICQ a Yahoo messengera, je veľa. Stačí si len vybrať to najvhodnejšie pre Vás. Dúfam, že vám tento krátky stručný prehľad aspoň trocha pri výbere pomôže. Existujú však aj ďalšie zaujímavé programy, ktoré som nespomenul. Napríklad v poslednej dobe si získava veľkú priazeň IM klient SIM, o ktorom si neskôr tiež povieme.

Neprehliadnite: