Gigacentrum.cz – ešte lepší webmail ako Gmail?

Redakcia Inet.sk  /  17. 02. 2005, 00:00

V decembri Centrum.cz spustil „neverejne verejné“ testovanie svojho nového webmailu, ktorý má ich užívateľom ponúknuť, čo najväčší komfort. Chcete vedieť aký je ich nový webmail, čo všetko ponúka svojim užívateľom a na aké „detské choroby“ ešte trpí? Prečítajte si moje dojmy z testovania tohto zaujímavého webmailu.

Po takmer dvoch mesiacoch, keď Gigacentrum testovalo len prvých 25 externistov a 50 zamestnancov Centrum.cz, sa konečne rozdávali prvé pozvánky. Počet užívateľov rozrástol o 250 užívateľov, ktorí si napísali o pozvánku na e-mail testovani@centrum.cz a o niekoľko stovák užívateľov, ktorí získali pozvánku od prvotných užívateľov. Gigacentrum sa momentálne nachádza vo verzii 0.4 a testovanie sa posunulo do ďalšej fázy.

Gigacentrum má predstavovať úplne nový webmail, ktorý v českých (i v tých našich slovenských) končinách nebude mať obdobu, preto je testovanie uzavreté a momentálne funguje na systéme pozvánok. Neskôr, keď testovanie skončí, nový webmail i s kapacitou 1 GB nahradí pôvodný webmail na Centrum.cz a tak bude dostupný každému užívateľovi. Na rozdiel od Seznam.cz, ktorý diskriminuje zahraničných a teda aj slovenských užívateľov pri rozširovaní schránky, lebo prijíma SMSky, ktoré Vám majú schránku rozšíriť, len od českých operátorov.

Ako som už spomenul, do Gigacentra sa nedostanete inak, ako len cez pozvánku. Po kliknutí na aktivačný kľuč, sa môžete nanovo zaregistrovať do systému Centrum.cz, či pre testovanie využiť svoje stávajúce konto na Centrum.cz. Oba webmaily sú od seba oddelené, a tak sa nemusíte báť, že by ste prišli o svoje staré e-maily a podobných problémov. Po skončení testovania sa vo vašej pôvodnej schránke na Centrum.cz vytvorí zložka, ktorá bude obsahovať všetky e-maily z Gigacentra.



Po prihlásení a po pomerne krátkom načítaní aplikácie, máte pred sebou plnohodnotný webmail v príjemnom farebnom (a tradičnom „centrumáckom“) prevedení. Príjemne ma prekvapilo, že Gigacentrum používa kód v norme XHTML 1.0 Transitional a CSS layout, a aj vďaka tomu sa jedná o mimoriadne rýchlu internetovú aplikáciu.



Gigacentrum ponúka svojim užívateľom až šesť režimov zobrazovania správ, medzi ktorými sa dá rýchlo a plynule prepínať, medzi ktorými nájdete aj typické zoskupovanie správ ako ho poznáte napríklad z Gmailu. Osobne som si chcel toto zobrazenie nastaviť, keďže som si naň pomerne zvykol, ale na Gigacentre mi nejako nevyhovuje.



V nastaveniach máte na výber tieto možnosti:

- zmena hesla
- správa zložiek
- antispam
- vzhľad schránky
- správa štítkov
- podpisy, tzv. signatúry
- parametre schránky
- filtrovanie pošty
- upozorňovanie na mobil (SMS notifikácia)
- Centrum.cz Infotext
- archivácia správ
- klávesové skratky



V parametroch schránky si môžete nastaviť ako vás má webmail oslovovať, či sa má preferovať HTML podoba e-mailov alebo nie. Ďalej si tam môžete nastaviť, či používať HTML editor, šifrovanie e-mailov, či má webmail uchovávať odoslané správy a v akej forme má preposlať e-maily (tzv. forward). Posledné možnosti sa týkajú vašej ochrany, kde si môžete zvoliť úroveň zabezpečenia, či chcete používať pop3 (a aké správy sa majú dať cez neho stahovať), či si želáte zamedziť spúšťaniu nebezpečných príloh, a či sa majú bezpečne otvárať HTML e-maily.



Archiváciu správ uvítajú najmä tí, ktorí nepoužívajú e-mailových klientov, ale napriek tomu chcú mať svoje e-maily dostupné na svojom PC ako prípadnú zálohu, či pre offline prezeranie e-mailov.



Filtre sú mocným nástrojom na správu vašej e-mailovej komunikácie. Trochu mi vadí, že momentálne si môžete na jeden filter vybrať len jednu akciu, ktorú má uskutočniť, keď správa vyhovuje podmienkam (maximálne 3 pri jednu akciu ), teda sa akcie nedajú kombinovať. Našťastie v neskorších verziách už bude možné tieto akcie kombinovať, takže to beriem len ako dočasné mínus.



V dnešnej dobe sa bez antispamu snáď ani nedá existovať, pôvodný antispam od Centrum.cz za veľa nestál, ale s novou verziou webmailu prichádza aj nová verzia antispamu, ktorá je naostro nasadená na pôvodnom webmaily. Jeho úspešnosť je pomerne dobrá, rozhodne sa jedná o oveľa lepší antispam ako bol ten predchádzajúci.



Bez vyhľadávania a klávesových skratiek sa už dnes webmaily nezaobídu, takže tieto funkcie nechýbajú ani na Gigacentre. Vadí mi, že pri vyhľadávaní v adresátoroch sa do výsledkov nezahŕňajú e-mailové adresy adresátov, ale ich mená. Neviem ako vy, ale ja väčšinou vyhľadávam pomocou e-mailových adries a nie mien. Veľmi ma potešilo, že klávesové skratky sa dajú plne nastaviť, dokonca i zakázať.

  

Veľmi užívateľsky príjemné a intuitívne sú pomocné ponuky, ktorých ikonky nájdete na celom webmaily. Nielenže to urýchľuje prácu s ním, ale je to aj naozaj užitočné. Nemusíte sa tak preklikávať cez množstvo odkazov, len si vyberiete požadovanú funkciu cez kontextové menu.



Ak si chcete uľahčiť orientáciu v hlavnom výpise správ, môžete tak urobiť pomocou štítkov alebo e-mailom prideľte jednu z troch preddefinovaných farieb. Po prípade si môžete vytvoriť novú zložku, ktorá bude zoskupovať len e-maily, ktoré vyhovujú definovanému filtru. K dispozícii je aj rozsiahla pomoc, takže ak vám niečo nebude jasné, rozhodne si ju pozrite. Ak nájdete nejakú chybu, či máte nápad, rozhodne využite odkaz bugreport, ktorý nájdete vedľa vyhľadávacieho políčka.



Čo sa týka písania samotného e-mailu, k dispozícii je jednoduchý editor, ktorý obsahuje všetky štandardné funkcie pre formátovanie textu, ako aj pre posielanie veľkých e-mailových príloh. Ovládanie je opäť jednoduché a intuitívne.

Dnes Gigacentrum.cz má už väčšinu svojich detských chorôb za sebou (počas testovania bolo nahlásených vyše 200 chýb, pridaných bolo niekoľko úplne nových funkcií alebo sa rozšírili pôvodné), ale nájdu sa aj také, ktoré ešte pretrvávajú. Medzi ne napr. patrí rozhodenie dizajnu webmailu pri zložitých HTML mailoch v prehliadači Firefox, ale aj napríklad v Opere. Tvorcovia tohto webmailu samozrejme pracujú na odstránení tohto nedostatku a snáď sa im to čoskoro podarí. Keď som sa pridal k testovaniu, objavil sa aj problém s duplicitným obsahom (mail obsahoval 2x ten istý obsah), ktorý bol ale v priebehu niekoľkých minút odstránený.

Celkovo technická podpora Gigacentra je rýchla a ochotne Vám odpovedajú na každú Vašu otázku, po prípade s radosťou riešia vzniknutý problém. Navyše za každú pripomienku, nápad či ohlásenie chyby sú Vám vďační.

Na záver ...

Pri tvorcoch Gigacentra je vidieť snahu, že nechcú len zväčšiť kapacitu vašej schránky, a tak vám rýchlo zapchať ústa, chcú pre vás vytvoriť nový rýchly a príjemne ovládateľný webmail a to sa im zatiaľ úspešne darí.

Gigacentrum totiž spája osvedčené funkcie s inovatívnymi, a tak vytvára nebezpečne prítulný webmail, ktorý si vás rýchlo získa. Preto predstavuje veľkú konkurenciu pre Gmail a zároveň ďalší pokrok vo vývoji webmailov. Navyše pre našinca má ešte jednu veľkú výhodu oproti Gmailu, je kompletne v jazyku, ktorému rozumieme.

Dúfam, že si z Gigacentra zoberú príklad aj ďalšie freemaily, nech je užívateľ opäť plne spokojný a má si z čoho vyberať. Ak by ste sa chceli zúčastniť testovania, napíšte na túto adresu: testovani@centrum.cz alebo si počkajte, kým príde ďalšia vlna pozvánok, ktorá je spojená s uvoľnením novej verzie Gigacentra.

Michal Slančík
http://slancik.blog.sme.sk
xdeimosx@gmail.com a xdeimosx@gigacentrum.cz

Neprehliadnite: