Freeware programy od Fresh IV.: FreshDownload

Július Pastierik  /  15. 02. 2005, 00:00

Tí, ktorí často sťahujú z internetu rôzne súbory (napr. programy, hudbu a pod.) sa skôr či neskôr stretnú s potrebou programu, ktorý by umožňoval automatické (najmä nočné) sťahovanie týchto súborov a umožňoval pokračovať v sťahovaní v prípade výpadku internetového pripojenia.

Predstavovaný program FreshDownload patrí do skupiny programov predstavujúcich tzv. download managerov. Jeho určenie je jednoduché a jednoznačné – zautomatizavať a podľa možností urýchliť sťahovanie súborov z internetu. Tak isto, ako i pri iných podobných programoch, pre urýchlenie sťahovania sa používa metóda viacnásobného prístupu k súboru. Ďalej má zabudované nástroje na obnovenie sťahovania v prípade výpadku spojenia, čo určite ocenia najmä tí, ktorí sa už stretli s problémom, že súbor pre občasné výpadky internetového pripojenia siete nebolo možné skoro vôbec stiahnuť. V tomto smere môžem potvrdiť, že i vďaka tomuto programu som nemal pri klasickom pomalom dial-up pripojení problémy ani so stiahnutím naozaj veľkých súborov (cca 70 MB – konkrétne OpenOffice.org), hoci sťahovanie trvalo skoro 6 hodín. 



Rozhranie programu je veľmi jednoduché a prehľadné. Pre každý súbor, ktorý sťahujeme (alebo plánujeme sťahovať) je vyhradený jeden riadok so základnými informáciami – názov, veľkosť, doteraz stiahnutá veľkosť, aktuálna prenosová rýchlosť a pod. Pridanie nového súboru na sťahovanie je veľmi jednoduché – stačí stlačiť tlačidlo „Add“ a zadať jeho URL, prípadne prihlasovacie meno a heslo, ak je na príslušnom serveri požadované. Pre interaktívne riadenie sťahovania máme ďalej k dispozícii základné nástroje, ako je prerušenie, zastavenie či úplné zrušenie sťahovania a pod. Pokiaľ potrebujeme nastaviť pravidelné či nepravidelné stiahnutie niektorého súboru, môžeme ďalej nastaviť presný časový plán sťahovania – dátum (prípadne dni v týždni), čas a pod.



Pretože program umožňuje automatickú integráciu do najznámejších a najpoužívanejších internetových prehliadačov Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera a Mozilla (samozrejme, nemá problém ani s prehliadačom Firefox), je jeho použitie ešte pohodlnejšie. Stačí, ak si na príslušnej internetovej stránke vyberieme sťahovanie súboru a program FreshDownload sa nám automaticky spustí i s príslušným nastavením sťahovaného súboru (de facto sa nám automaticky zobrazí predvyplnené dialógové okno voľby „Add“). 



Najdôležitejšie nastavenia nájdeme, samozrejme, vo voľbe Options. Okrem „kozmetických“ nastavení, ako je napr. výber zobrazovaných údajov o sťahovaných súboroch, farebných nastavení programu a pod. tu, samozrejme, nájdeme i omnoho dôležitejšie nastavenia. Medzi takéto určite patrí napr. nastavenie už spomínanej integrácie do internetového prehliadača, nastavenie antivírusového programu pre automatickú kontrolu sťahovaných súborov, nastavenie maximálneho počtu súčasných pripojení či maximálneho počtu naraz sťahovaných súborov. Ďalej v tejto časti môžeme definovať zoznam prístupových mien a hesiel či zoznam serverov i s príslušnými pravidlami, kedy sa nemá spustiť FreshDownload manager (napr. v takých prípadoch, keď príslušné stránky vyslovene nepodporujú download managery a preto je pre stiahnutie potrebné vypnúť ich prípadné automatické spustenie) a pod. 



Samozrejme, medzi základné nastavenia patrí i možnosť automatického štartu FreshDownload managera počas štartu operačného systému, možnosť automatického pripojenia na internet v prípade začatia plánovaného sťahovania, nastavenie automatického odpojenia z internetu či automatického vypnutia počítača po skončení sťahovania (resp. v určený čas, čo je potrebné napr. v prípade, že by sa sťahovanie neskončilo v predplatenom čase nášho prístupu na internet a následné zvýšené poplatky za to určite nestoja) a pod. Jednoducho, program FreshDownalod nám v tejto oblasti určite poskytuje všetky služby a možnosti, ktoré od takéhoto programu očakávame a tak isto, ako i ostatné „Fresh“ freeware programy (FreshUI, FreshDiagnose a FreshView) ho s kľudným svedomím môžeme považovať za profesionálny nástroj vo svojej triede.



Nakoniec opäť pripomeňme, že program je potrebné registrovať, stačí však jedna registrácia a e-mailom automaticky dostaneme rôzne kľúče pre všetky štyri „Fresh“ freeware pogramy. Vzhľadom na to, že pri registrácii stačí zadať meno a e-mail ide naozaj o formálnu náležitosť a pravidelné informovanie o novinkách týchto vynikajúcich programov za to určite stojí..

Internet: http://www.freshdevices.com/
Download: http://www.freshdevices.com/downfiles.html

Neprehliadnite: