ST a eTel Slovensko podpíšu zmluvu o prepojení v priebehu februára

Tlačový servis  /  09. 02. 2005, 00:00

Spoločnosť Slovak Telecom pokračuje v rokovaniach o návrhu zmluvy o prepojení so siedmimi alternatívnymi operátormi, pretože prepojenie sietí vníma ako štandardný spôsob fungovania operátorov na telekomunikačnom trhu. V prípade rokovaní so spoločnosťou eTel Slovensko bola vyriešená väčšina kľúčových problémových bodov v návrhu zmluvy o prepojení. Vzhľadom na to, že zostávajúce otázky by mali byť doriešené v najbližších dňoch, k samotnému podpisu zmluvy môže dôjsť v priebehu februára.

Návrh zmluvy o prepojení, upravený na základe druhostupňového rozhodnutia Telekomunikačného úradu SR, zaslala spoločnosť Slovak Telecom dňa 2. novembra 2004 všetkým operátorom, ktorí prejavili o rokovania záujem. Išlo o 12 spoločností, intenzívnych rokovaní sa však zúčastňuje ku dnešnému dňu len 7 z nich. Spoločnosť eTel Slovensko sa zúčastňuje na rokovaniach so Slovak Telecomom od začiatku. V priebehu spoločných rokovaní boli vyriešené kľúčové otázky, bez ktorých by nemohlo prísť k dohode a následne k samotnému podpisu zmluvy o prepojení.

„Slovak Telecom má záujem rokovať s alternatívnymi operátormi o vzájomnom prepojení sietí. Tento záujem sme preukázali aj začiatkom novembra, kedy sme upravili návrh zmluvy o prepojení na základe nejasného druhostupňového rozhodnutia TÚ SR a na jeho základe pokračovali v rokovaniach s tými alternatívnymi operátormi, ktorí o ne prejavili záujem. Zároveň treba povedať, že rokovania nie sú jednoduché, pretože ide o komplexnú problematiku a každá z rokujúcich strán sa pochopiteľne snaží získať čo najvýhodnejšie podmienky. Priblíženie sa k reálnej dohode so spoločnosťou eTel je dôkazom toho, že naša spoločnosť nemá záujem prepojenie sietí odďaľovať. Sme si vedomí toho, že prepojením pevných sietí vzrastie konkurencia voči našej firme, ale sme pripravení všetkým zákazníkom, bytovým aj firemným, ponúknuť ešte lepšie a výhodnejšie služby a riešenia“, uviedol Miroslav Majoroš, prezident spoločnosti Slovak Telecom.

eTel Slovensko sa snaží dosiahnuť dohodu na vzájomnom prepojení sietí so spoločnosťou Slovak Telecom od januára 2003. Progres v rokovaniach, ktorý bol dosiahnutý počas posledných týždňov dáva predpoklad, že k podpisu zmluvy by mohlo dôjsť do konca februára. „Uzatvorenie Zmluvy o prepojení je iba prvý krok k postupnému vytváraniu podmienok pre pôsobenie konkurencie na trhu telefonovania v pevnej sieti. Veríme, že aj ďalšie nevyhnutné nástroje liberalizácie trhu budú v dohľadnej dobe zavedené do života a že z nich budú naši zákazníci profitovať formou širšieho portfólia poskytovaných služieb a priaznivejších cien“, uvádza Juraj Taptič, generálny riaditeľ eTel Slovensko.

ZDROJ: tlačová správa

Neprehliadnite: