Google opäť chystá veľa zaujímavých noviniek!

Redakcia Inet.sk  /  08. 02. 2005, 00:00

Ako to už od Google býva zvykom, tieto novinky hrdo nesú v názve slovíčko BETA. Ale to však neznižuje ich funkčnosť a vy ich môžete bez starostí okamžite začať používať. Ak sa o týchto novinkách chcete dozvedieť viac, prečítajte si môj článok.



Google Local


Prvou zaujímavou novinkou je presunutie služby Google Local (resp. odkazu na ňu) na hlavnú stránku. Táto služba, spustená začiatkom marca 2004, je napriek tomu stále len BETA, teda sa vyvíja a testuje. K tomuto kroku prikročil Google zjavne preto, lebo ho presvedčili hromadné ohlasy a hlavne žiadosti užívateľov, aby bola služba dostupná aj na hlavnej stránke Google.

Väčšina užívateľov však nevie o existencii Google Labs, kde bola táto služba dostupná a preto testovacia vzorka bola relatívne malá. Umiestnením odkazu na službu sa užívateľská základňa významne zväčší, čo pomôže Google lepšie otestovať svoju službu a to ešte pred jej ostrým spustením.

A čo poskytuje svojim užívateľom táto služba? Google Local umožňuje vyhľadávať rôzne užitočné informácie podobne ako v zlatých stránkach. Následné výsledky Vášho vyhľadávania môžete lokalizovať na mape. Dostupné sú aj informácie o vzdialenosti vyhľadaného miesta od zadanej adresy, či inštrukcie ako sa dostať na dané miesto. Mapu je možné jednoducho ovládať kompasom, alebo aj približovať či vzďaľovať. Táto služba je žiaľ dostupná len pre USA.

Túto službu nájdete na tejto adrese: http://www.google.com/lochp?hl=en&tab=wl




Google Maps

Dnes bola spustená ďalšia nová služba, ktorá je ako inak vo fáze testovania. Konkrétne sa jedná o vyhľadávanie v mapách, ktoré je prepojené so službou Google Local. Táto služba je zatiaľ len pre amerických užívateľov.

Táto služba Vám ponúka vyhľadávanie v mapách, podnikoch alebo v spojeniach (tzv. directions) Užívateľské rozhranie je opäť pohodlné, tak ako sme zvyknutí od Google. Mapy sa dajú plynulo posúvať, pričom zvolený bod je možné centrovať dvojklikom do stredu aktuálneho zobrazenia mapy. Pri zadávaní miesta je možné použiť rôzne skratky, či anglické slova. Ak Google Maps nepozná zadanú oblasť, ktorú ste zadali, požiada Vás o skonkretizovanie.

Ak zadáte dva miesta, použitím dvoch miest spojené slovom to, Google Maps sa snažia nájsť cestu z jedného miesta do druhého. K dispozícii je kompletný návod ako ísť po zvolenej trase, vzdialenosť medzi týmito dvoma bodmi, ako aj jej prepočet na hodiny a minúty.

Keď chcete nájsť nejaký podnik, jeho adresu , stačí použiť lokálne vyhľadávanie. Nájdené firmy sa potom zobrazia na mape ako balóniky. Keď na takýto balónik kliknete, objaví sa Vám názov firmy, adresa, kontaktný telefón a počet výsledkov z Google Local. Po prípade môžete použiť kompletný zoznam týchto firiem v pravej časti výsledkov, ktoré odpovedajú vášmu zadaniu.

V Google Maps fungujú klávesové skratky, čo Vám značne zjednoduší jeho ovládanie (napr. pre posun slúžia šípky, pre približovania a odďaľovanie slúžia klávesy + a -). Výsledky si nakoniec môžete vytlačiť alebo poslať kamarátovi e-mailom. Po prípade si ich uložiť do bookmarkov a neskôr sa k nim vrátiť.

Táto služba je dostupná na tejto adrese: http://maps.google.com/



Obrázky vo vyhľadávaní

Pred mesiacom začal Google testovať zobrazovanie obrázkov vo vyhľadávaní (nie vyhľadávanie v nich, ale ich zobrazovanie podľa kľúčového slova pri výsledkoch vyhľadávania na webe). Túto novú funkciu mohli testovať len niektorí užívatelia, pred nedávnom však Google rozšíril testovaciu vzorku a výsledky s obrázkami môžu vidieť užívatelia s americkou IP. Snáď onedlho túto zaujímavú funkciu sprístupní aj zvyšku sveta.

Ako môžete vidieť je sa na čo tešiť. I keď v niektorých prípadoch je otázne, či bude Google vôbec ochotný a schopný rozšíriť možnosti svojich služieb aj mimo USA. Uvidíme neskôr.


Michal Slančík
xdeimosx@gmail.com
http://slancik.blog.sme.sk

Neprehliadnite: