Microsoft sprístupní slovenskej vláde svoje zdrojové kódy

Tlačový servis  /  03. 02. 2005, 11:09

Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič a Bill Gates, zakladateľ a hlavný softvérový architekt spoločnosti Microsoft, podpísali dnes na Fóre vládnych predstaviteľov (GLF) v Prahe dohodu, ktorou sa Slovensko pripája k programu Government Security Program (GSP).

Táto iniciatíva zabezpečí Vláde SR prístup k zdrojovým kódom softvérových riešení spoločnosti Microsoft, čím potenciálne napomôže chrániť jej existujúce systémy pred únikom informácií a vybudovať bezpečnejšiu a spoľahlivejšiu infraštruktúru v budúcnosti.

Národné vlády a medzinárodné organizácie čelia oveľa vážnejším bezpečnostným hrozbám, ako iní používatelia informačno-komunikačných technológií. Či ide o národnú obranu, alebo ochranu osobných údajov, pre verejné inštitúcie má bezpečnosť týchto záležitostí najvyššiu prioritu spomedzi všetkých informačno-komunikačných požiadaviek. Cieľom GSP je podporiť dôveru vlád a medzinárodných organizácií v bezpečnosť platformy Windows. Vďaka sprístupneným informáciám im pomáha vyhodnotiť stupeň bezpečnosti ich informačných systémov a ponúka viac otvorenosti, transparentnosti a priestor na spoluprácu.

GSP je globálna iniciatíva spoločnosti Microsoft, ktorá poskytuje národným vládam a nadnárodným organizáciám bezplatné prístupové právo k zdrojovým kódom Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Office 2003 a XML referenčným schémam. Ďalej poskytuje technické informácie o architektúre programových kódov, školenia bezpečnosti a bezplatné konzultácie s bezpečnostnými expertmi spoločnosti Microsoft.

Spolupráca, na ktorej sa dnes dohodla slovenská vláda so spoločnosťou Microsoft, môže priniesť vyššiu národnú bezpečnosť vďaka lepšej ochrane softvéru, ktorý využívajú štátne inštitúcie. Podpísaním programu GSP dostane vláda SR možnosť nadväzovať vlastné technológie na platformu Microsoft Windows, a prispôsobovať tak systém vlastným bezpečnostným potrebám.

„Program GSP prispieva v zmysle prijatej Stratégie informatizácie spoločnosti k dosiahnutiu vyššej bezpečnosti informačných systémov a lepšej ochrane dát,“ uviedol Mgr. Miroslav Kukučka, splnomocnenec vlády pre informatizáciu spoločnosti. „Okrem práva k zdrojovým kódom budú úzkej skupine odborníkov v oblasti bezpečnosti, boja proti počítačovej kriminalite a zneužívaniu počítačov poskytnuté aj vzdelávacie programy, čo rovnako pomôže zvýšiť dôveryhodnosť digitálneho prostredia na Slovensku,“ dodal Miroslav Kukučka.

„Bezpečnosť a dôveryhodnosť informačných systémov, rovnako ako ochrana osobných údajov je dnes dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Pristúpenie ku GSP je dôležitým krokom na ceste budovania bezpečného a dôveryhodného e-governmentu.“ uviedol Róbert Šimončič, generálny riaditeľ Microsoft Slovakia.

Do programu GSP sa doposiaľ zapojilo viac ako 35 krajín a organizácií vrátane Poľska, Slovinska, Maďarska, Portugalska, Číny, Ruska, NATO, Nórska, Tchaj-wanu, Turecka a Veľkej Británie. V každej účastníckej krajine usmerňuje účasť na GSP patronátna bezpečnostne orientovaná inštitúcia, ktorá koná v mene vlády. Na Slovensku bude takouto patronátnou inštitúciou Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Účasť v programe umožní štátnej správe SR zapojiť sa do bezpečnostnej iniciatívy, na ktorej sa zúčastňujú najvyspelejšie krajiny sveta.

ZDROJ: tlačová správa

Neprehliadnite: