Blindfriendly.sk stále nespĺňa vlastné pravidlá

Jozef Ring  /  02. 02. 2005, 00:00

Stránka iniciatívy Blindfriendly.sk v poslednom čase rozvírila hladinu pokojných vôd v slovenskom webdesigne. Za neuveriteľné množstvo peňazí (235.000 Sk) daňových poplatíkov vypustila na svetlo sveta stránku, podľa ktorej sa mali web dizajnéri riadiť pri tvorbe stránok s ohľadom na slabozrakých a nevidiacich návštevníkov internetu. Samotná stránka ale nespĺňala ani polovicu pravidiel, ktoré na stránke propagovala.

Avšak ani po redesigne stránok Blindfriendly.sk tieto stránky stále nespĺňajú niektoré vlastné pravidlá pre tvorbu stránok. Na túto tému sa už dosť veľa diskutovalo, ale žiaľ žiadna z týchto diskusií nepriniesla žiadané ovocie. Najviac však zaráža, že si stránka udelila zlatú medailu. V ich ponímaní to znamená, že stránka Blindfriendly.sk spĺňa najvyššiu úroveň prístupnosti.

Že to nie je pravda, sa Vám pokúsim ukázať na niekoľkých príkladoch.

Celá dokumentácia je rozdelená do piatich sekcií a každá obsahuje pravidlá (okrem sekcie I. Úvod), podľa ktorých by sa web dizajnéri mali pri tvorbe stránok riadiť.

II. Pravidlá s najvyššou prioritou

Bod 9. V textových odkazoch je vhodné použiť atribút TITLE

Definícia tohto bodu hovorí, že "text atribútu TITLE má byť zvolený tak, aby plne nahradzoval informáciu uvedenú v texte odkazu".

Čo však môže nahradzovať, keď na stránkach vlastne nenachádza. Skúste si niekde na stránke (okrem menu) nájsť nejaký odkaz, či sa Vám objaví nejaký popis. Použitie tohto atribútu je dôležité preto, lebo software zvyčajne nečíta text v odkaze, ale jeho popis.

Ešte viac však zaráža, aký príklad si vybrali ako ukážku správneho použitia.
Toto je podľa nich správne:
<p><a href="divadlo.html"><title="Informácie o mestskom divadle - kliknite sem pre viac informácií">Divadlo</a></p>

Túto verziu nikdy nepoužite !!! Správne to má byť takto:
<p><a href="divadlo.html" title="Informácie o mestskom divadle - kliknite sem pre viac informácií">Divadlo</a></p>

Bod 13. Pre hodnoty atribútov značkovacieho jazyka a vlastností štýlových predpisov sú použité relatívne jednotky miesto absolutných

Myslím, že tento bod netreba nijak zvlášt popisovať. Len pre úplnosť dodám, prečo použiť relatívne jednotky pred absolútnymi. Každý prehliadač má v sebe implementovanú možnosť zväčšenia alebo zmenšenia písma a pri použití absolutných hodnôt je táto možnosť znemožnená. Pre slabozrakých je jej znemožnenie zvlášť nepríjemným elementom.

Väčšina textov na stránke Blindfriendly.sk je správne použitá v relatívnych jednotkách. Ale toto pravidlo je splnené, ak platí pre celú stránku.

Dole v ľavom menu je obrázok Loga ÚNSS. Nad logom a pod logom je text, krorý je použitý v absolútnych jednotkách.

Tu je časť CSS, kde je to zreteľne uvedené:
.biele { text-align:center; color: #FFFFFF; font-size: 11px; font-family: Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif; }

Podľa pravidiel už nesplnenie jedného z pravidiel tejto sekcie znamená, že stránka nie je prístupná slabozrakým a nevidiacim a teda nie je "Blind Friendly".

III. Pravidlá so strednou prioritou

Bod 2. Hlavný obsah stránky je na jej začiatku

Je to pre mňa záhadné, ale mám pocit, že autor stránky absolútne nečítal pravidlá tejto stránky.

Tento bod hovorí, že "Hlavný obsah stránky musí byť na začiatku. Pokiaľ nie, musí mať návštevník možnosť preskočiť stále sa opakujúcu navigačnú časť".

Táto stránka je však vytvorená tak, že na začiatku sa zobrazuje navigačna časť. To by bolo v poriadku, keby mal návštevník možnosť preskočiť stále opakujúcu sa navigačnú časť. Túto možnosť nemá, preto tento bod taktiež nie je splnený.

Bod 5. Formuláre sú vytvorene tak, že sú pre zrakovo postihnutých prístupné

Časť tohto bodu hovorí, že "Pre väčšiu zrozumiteľnosť a prehľadnosť, ku ktorému prvku formulára určitý popis patrí je možné s výhodou použiť tag [LABEL]. Pre rýchlejší prístup k jednotlivým prvkom formulára pomocou klávesnice doporučujeme použiť parameter [ACCESSKEY]".

Tento formulár nie je prísrupný pre zrakovo postihnutých, pretožemu chýba atribút TITLE, ktorý mal byť umiestnený v tagu LABEL. Tento atribút mal informovať nevidiaceho, akú horúcu klávasu môže použiť pre rýchlu navigáciu formulárom. Slabozrakým zasa chýba podčiaktie písmena, ktoré upozorňuje, že sa jedná o klávesovú skratku.

IV. Pravidlá s najnižšou prioritou

1. Dôležité navigačné prvky majú priradené horúce klávesy
Horúce klávesy slúžia na zrýchlenie orientácie a pohybu po stránke. Stránka je tým pádom ovládateľná aj bez použitia myši.

Použité horúce klávesy v navigačnom menu stránky Blindfriendly.sk nijako nezľahčujú pohyb po stránke. Každá položka v menu síce má vložený atribút ACCESSKEY, ale nevidiaci sa o tejto možnosti použiť horúcu klávesu nijako nedozvie. V atribúte TITLE chýba oznam, akú horúcu klávesu použiť. Tak isto chýba aj podčiarknutie písmena, tak ako uvádza ich príklad.

Pre zaujímavosť uvádzam príklad správneho použitia horúcej klávesy: <a href="/" accesskey="d" title="Návrat na hlavnú stránku - klávesová skratka [Alt+d]">Domovská stránka</a>

Bod 4. Tabuľky sú zrakovo postihnutým lepšie sprístupnené

Podľa tohto bodu je v tabuľkách okrem iného potrebné požívať tagy [CAPTION] a [SUMMARY].

Tabuľka, ktorá je použitá ako základ formulára, však tieto tagy neosahuje. A nie len tieto. Chýbaju aj ďalšie, ako napr. THEAD, TBODY a TFOOD. Preto ani tento bod nie je splnený.

Bod 6. V texte je vyznačená zmena použitého jazyka

Tento bod hovorí, že "Táto identifikácia môže mať pre zrakovo postihnutého ten význam, že ním použité pomocné technológie (screen-readery) môžu zmenu jazyka textu zaregistrovať a krátkodobo zmeniť jazyk hlasového výstupu. Text v inom jazyku potom bude vyslovený so správnou výslovnosťou".

Zápis tohto bodu by mal podľa stránky Blindfriendly.sk vyzerať asi takto: <p><span lang="en">"How do you do, my friends"</span>, spýtal sa svojím rodným jazykom Mike...</p>

Tento príklad sám o sebe je dosť podorzivý, lebo aj meno "Mike", ktoré pochádza z angličtiny, by malo byť uzavreté atribútom <span lang="en"></span>.

Ja som na stránke našiel niekoľko anglických slov, ktoré určite patria podľa pravidla tohto bodu do atribútu SPAN. Tak napríklad Java, ActiveX, JavaScript, screen-reader, server-side, client-side, small, medium, large, markup tags, New Page 1. Keďže ani jedno z týchto slov nie je v tomto atribúte, ani ten bod nie je splnený.

Vo formulári pod číslom 27 je ešte jedno pravidlo, ktoré sa v samotnej dokumentácii nenachádza. Hovorí o tom, že "Z každej stránky webu vedie odkaz na prehlásenie, vymedzujúce mieru prístupnosti a obsahujúcí popis ovládania webu".

Keďže o tom píšem, je vám už určite jasné, že žiadne prehlásenie sa na stránkach nenachádza. Autor stránok na tento bod zabudol pravdepodobne zámerne, lebo by musel na stránke prehásiť, že stránka Blindfriendly.sk nespĺňa ani základné body prístupnosti pre slabozrakých a nevidiacich.

V. Zbežná kontrola prístupnosti stránky

Bod 6. Rôznym spôsobom zmeňte veľkosť okna prehliadača a nastavené rozlíšenie obrazovky

V tomto bode sa píše, že "Stránka by mala byť prístupná aj pri rozlíšení 640x480 bodov".

Stránky Blindfriendly.sk sú navrhnuté v absolútnych jednotkách s pevnou šírkou 960 pixelov. Tu je dôkaz, že ani tento bod nie je splnený: <div style="position:absolute;width:960px;">

Záverom

Toto sú len viditeľné dôkazy, ktoré sa dajú jednoducho otestovať. O ďalších bodoch by sa dalo veľa polemizovať.

Viac však ako tieto nesplnené body ma trápi, ako povrchne bolo k vytvoreniu tejto stránky pristupované. Je mi jasné, že celý tento materiál bol čerpaný z českej verzie. Ale keď už niečo kopírujem, dám si pozor, aby preklad bol 100%-ný. Stalo sa mi, že som na stránke našiel slovo "screen-readerů". Tých slov je možno ešte viac, ale ja som pre krátkosť času nemohol prejsť celý text.

Čo mi však udrelo do očí, je popis formulárových polí. V celom tomto formulári sú popisky v tvare title="Ano", title="Ne", title="Není". Preklad týchto slov by bol prinajmenšom vhodný.

Vždy som si myslel, že pravidlá môže navrhovať a realizovať len ten, kto tomu fakt rozumie. Na tomto príklade je zrejmé, že tomu tak nie je.

Odstránenie nedostatkov v bodoch, ktoré som popisoval, je záležitosťou maximálne dvoch hodín a preto verím, že budú čoskoro odstránené. Naši nevidiaci a slabozrakí spoluobčania si to určite zaslúžia.

Jozef Ring, www.webring.sk

Neprehliadnite: