Microsoft Government Leaders Forum 2005

Tlačový servis  /  01. 02. 2005, 21:16

Medzinárodná akcia priviedla do Prahy zástupcov európskych vlád, ktorí tu budú diskutovať o napĺňaní cieľov Lisabonskej agendy a programoch spoločnosti Microsoft pre verejný sektor.

Spoločnosť Microsoft a Stanislav Gross, predseda vlády Českej republiky, dnes otvorili druhé európske Microsoft Government Leaders Forum (GLF). Dvojdňová akcia spája hlavných zástupcov vlád a obchodného sveta z celej Európy, s cieľom vyvolať diskusiu o tom, ako môže súkromný sektor spolupracovať s lokálnymi, regionálnymi a centrálnymi vládnymi inštitúciami na vývoji riešení e-government. GLF sa zameriava na strategické ciele Lisabonskej agendy a poskytuje priestor pre súkromný sektor a vládu na hľadanie možností partnerstva, ktoré je nevyhnutné pre dosiahnutie cieľov politiky EU a urýchlenie ekonomického rastu.

Stretnutie dnes v Prahe oficiálne otvoril Jean-Philippe Courtois, CEO Microsoft EMEA. Bill Gates, predseda predstavenstva a hlavný softvérový architekt spoločnosti Microsoft, a Gerri Elliottová, viceprezidentka spoločnosti Microsoft pre oblasť verejného sektoru, prehovoria na stretnutí o záväzku spoločnosti Microsoft uspokojiť špecifické potreby vlád na celom svete a pokračovať v rozširovaní inovatívnych vládnych programov, ktoré podporia ekonomické príležitosti.

„Ciele Lisabonskej agendy, teda využiť technológie pre sociálny a ekonomický rozvoj, sú ciele, ktoré zdieľa aj spoločnosť Microsoft,“ prehlásil Bill Gates, predseda predstavenstva a hlavný softvérový architekt spoločnosti Microsoft, pred otvorením akcie. „Uvedomujeme si našu zodpovednosť ako podnikového občana a prostredníctvom iniciatív ako je GLF pozorne načúvame našim vládnym partnerom. Pomocou zodpovedajúcich technológií a programov tvrdo pracujeme na maximálnej podpore ich úsilia. Cítime sa byť zaviazaní pokračovať v tomto snažení a ďalej ho rozširovať,“ dodal Bill Gates. Na podporu cieľov Lisabonskej agendy v oblasti zvyšovania spolupráce medzi priemyslom, vládou a zákazníkmi vyzdvihol Courtois širokú dostupnosť programu European Union Grants Advisor (EU Grants Advisor). Program EU Grants Advisor bol uvedený pred tromi rokmi ako pilotný program. Má umožniť malým a stredným firmám a miestnym a regionálnym vládnym inštitúciám lepšie pochopiť a využívať fondy EU na medzinárodnej, národnej a regionálnej úrovni. V rámci programu už pomoc úspešne využili malé aj stredné podniky v Poľsku, Španielsku a Maďarsku.

Microsoft taktiež oznámil účasť talianskeho ministerstva vnútra v programe Government Security Program (GSP) a očakáva oznámenie ďalších dvoch účastníkov GSP počas GLF. Program GSP bol spustený v januári 2003 a je určený aspoň pre 60 krajín. Ide o bezplatnú iniciatívu, ktorá umožňuje vládam zúčastnených štátov a medzinárodným organizáciám prístup ku zdrojovému kódu Windows a Office za účelom komplexného bezpečnostného zhodnotenia produktov Microsoft. V súčasnej dobe je do programu zapojených 36 vlád a organizácií z celého sveta.

Neprehliadnite: