Využívame staršiu techniku na kancelárske aplikácie: AbiWord 2.2.3

Július Pastierik  /  27. 01. 2005, 00:00

Mnohokrát máme k dispozícii ešte staršiu techniku, ktorá je funkčná a ktorú je škoda len tak jednoducho vyhodiť do koša. Okrem toho sa dá v mnohých prípadoch doslovne za pár korún takáto technika získať, čo môže byť veľmi zaujímavé nielen pre domáce použitie, najmä ak používaný software je zadarmo.

Je samozrejmé, že od starších počítačov nemôžeme čakať zázraky, ale niektoré jednoduchšie aplikácie na nich určite pobežia. K takýmto patrí i predstavovaný textový procesor AbiWord, ktorému pre prácu stačí 486DX, 16 MB RAM a OS Windows 95. To, samozrejme, neznamená, že by sa nedal využívať i na špičkových počítačoch, vzhľadom na jeho možnosti je však v týchto prípadoch lepšie uvažovať napr. o OpenOffice.org, ktorý v oblasti kancelárskeho software môžme v súčasnosti s kľudom považovať za špičku (nielen) medzi Open Source software.

Pozrime sa teraz bližšie na niektoré vlastnosti predstavovaného programu. Pre mnohých bude určite zaujímavé, že máme možnosť si nastaviť ako pracovný jazyk slovenčinu, i keď preklad jednotlivých položiek menu nie je práve dokonalý, takže je to skôr slovensko-anglické prostredie. Hoci program (podobne ako iné textové procesory) umožňuje kontrolu gramatiky, v súčasnosti ešte nie je k dispozícii slovenský slovník. 



Ako vstupné súbory môžu byť nielen dokumenty v internom formáte AbiWord, ale podporované sú dokumenty MS Word, RTF, TXT, HTML, T602 a pod. Čo nás však pri textovom procesore najviac zaujíma sú možnosti formátovania textu. V tomto smere predstavuje AbiWord bežný štandard, ktorý poznáme i z iných textových procesorov – výber fontu písma a jeho veľkosti, rôzne zarovnanie textu, obyčajné písmo, tučné písmo, kurzíva, horný a spodný index, podčiarknuté písmo, prečiarknuté písmo a pod. Text môžeme písať do stĺpcov, rámcov, k dispozícii je i rôzne odsadenie či riadkovanie, číslovanie, odrážky, … Pre zlepšenie práce s textovými štýlmi môžeme požiť i zoznam štýlov s možnosťou definovania vlastných. 



V dokumente môžeme definovať jednotné záhlavie a zápätie, vkladať niektoré automatické polia, ako je dátum, čas, číslo strany, počet strán, údaje o dokumente a pod. Tak, ako i pri iných aplikáciách tohto typu môžeme vkladať do dokumentu poznámky pod čiarou, textové tabuľky, obrázky s rôznym obtekaním, … 



Hoci iné textové procesory obsahujú i mnohé iné funkcie (priznajme si však úprimne, ktoré z nich – a ako často – využívame), produkt AbiWord si určite nájde svoje uplatnenie, i keby to malo byť iba v tých prípadoch, ktoré sme spomínali v úvode, t.j. pri efektívnom využití staršej techniky. Vzhľadom na to že je to Open Source projekt, bude určite zaujímavé sledovať jeho ďalší osud.

Internet: http://www.abisource.com/

Neprehliadnite: