Štatistika rýchlosti a pingu EDGE a GPRS

Patrik Horník  /  26. 01. 2005, 00:00

Prinášame Vám prvé štatistiky z meraní rýchlosti a pingu GPRS a EDGE pripojenia na Slovensku podľa servera DSL.sk Tieto štatistiky vychádzajú z nameraných údajov rýchlostí na Speedmetri a Pingmetri na stránkach DSL.sk. Takže pozrime sa, ako sú na tom jednotlivé technológie a operátori.

GPRS
Priemerné hodnoty nameraných rýchlostí ukazuje tabuľka. Vidíme, že priemerné rýchlosti Eurotelu sú pri GPRS o 4 kbps lepšie ako u Orangu.

Provider       Rýchlosť(kbps)
Eurotel                35
Orange                31

EDGE
Čo zrejme zaujíma každého, sú rýchlosti dosahované pri EDGE po včerajšom uvedení EDGE Orangeom. Zatiaľ namerané priemerné hodnoty ukazuje tabuľka. V prípade EDGE má lepšie priemerné rýchlosti Orange o 5 kbps. Uvidíme, ako sa situácia vyvine v nadchádzajúcich mesiacoch, keď pri predpokladanom záujme o Orange Internet dôjde k väčšiemu vyťaženiu BTSiek.

Provider       Rýchlosť(kbps)
Eurotel                 99
Orange                104

Odozva
A ako to vyzerá s pingom u mobilného pripojenia? Priemerné hodnoty (pre GPRS a EDGE spolu) pingu sú uvedené v tabuľke. Ako vidíme, lepší ping sa dosahuje u Eurotelu, packet loss má navlas rovnakú a treba povedať, že veľmi slušnú hodnotu.

Provider        Priemerný ping          Packetloss
Eurotel               690 ms                          2 %
Orange              804 ms                          2 %

Na podrobnejšie analýzy dosahovaných rýchlostí, napríklad podľa času merania, sa môžete tešiť vo februári. Zatiaľ dosahované priemerné rýchlosti u EDGE sú slušné (treba si uvedomiť, že štatistiky zahŕňajú aj merania z EDGE zariadení, ktoré môžu mať menej slotov, ako je súčasné maximum - v budúcnosti sa budeme snažiť štatistiky od tohto vplyvu očistiť) a aj vzhľadom na svoju mobilitu a perspektívne väčšiu dostupnosť ako DSL dosahujú v pomere cena/výkon dobré hodnoty. Hodnoty pingu bohužial nepredurčujú mobilné pripojenie a zrejme ani tak skoro predurčovať nebudú do segmentu užívateľov hrajúcich online hry a iných aplikácií, kde je potrebná "aspoň svižná" odozva.

Patrik Horník
patrik @ dsl.sk

www.dsl.sk 

Neprehliadnite: