ST: Zvýšte prosím pozornosť pri internetových volaniach

Tlačový servis  /  20. 01. 2005, 00:00

Slovak Telecom v týchto dňoch spustil informačnú kampaň pre zákazníkov, aby zvýšili pozornosť pri internetových volaniach. Všetkým zákazníkom, ktorí sa na internet pripájajú prostredníctvom pevnej linky - Slovak Telecom zaslal direct e-maily, kde ich informuje o možnej ochrane pred tzv. dialermi.

Dialer programy totiž spôsobujú podvodné presmerovanie internetových volaní na čísla v zahraniční alebo na auditexové čísla v rámci Slovenska. Telefónny účet sa tak aj bez vedomia zákazníka môže vyšplhať až do závratných výšok.

Dialer je Active X program, ktorý s vedomím užívateľa (ale aj automaticky alebo skryto), zmení parametre vytáčaného prístupu na internet, najčastejšie na číslo v zahraničí alebo na číslo so zvýšenou tarifou (auditexové číslo), za ktoré zákazník zaplatí rádovo desiatky korún za minútu. Telefónny účet sa tak bez jeho vedomia môže vyšplhať až do závratných výšok. Spomínaný problém vzniká pri vytáčaných pripojeniach do internetu prostredníctvom klasickej pevnej alebo ISDN linky. Zákazníci, ktorí používajú pre pripojenie do internetu technológiu DSL, nie sú týmto problémom ohrození.

Dialer sa môže do počítača dostať s vedomím užívateľa i bez neho z rôznych internetových stránok. Väčšinou ide o internetové stránky s erotickým obsahom, stránky, ktoré prinášajú úžasné ponuky, nelegálny softvér, hudbu vo formáte MP3 a podobne. V nedávnom čase boli zaznamenané aj dialery, ktoré sú súčasťou e-mailov s prílohou, prostredníctvom ktorých sa šíria počítačové vírusy. Dialer sa môže spustiť nielen v čase, keď je užívateľ na danej internetovej stránke alebo je pripojený k internetu, niektoré dialery sa automaticky uvedú do prevádzky už iba pri spustení internetového prehliadača.

Ako sa teda chrániť

Základným pravidlom, ako sa ochrániť nielen pred dialermi, ale aj počítačovými vírusmi a hackermi, je zvýšiť zabezpečenie samotného počítača. Odporúčame zákazníkom, aby si pravidelne sťahovali a inštalovali záplaty (tzv. patch-e), ktoré vydávajú výrobcovia operačného systému a webového prehliadača, ako aj aby používali a pravidelne aktualizovali antivírové programy a firewally pre svoje PC.

Ak užívateľ používa internetový prehliadač Internet Explorer, mal by si nastaviť vyššiu úroveň bezpečnosti a vypnúť používanie ovládacích prvkov Active X. Prípadne sa užívateľ môže rozhodnúť pre používanie iného internetového prehliadača - napr. Mozzila Firefox, Opera. Tieto prehliadače nepodporujú Active X komponenty, a teda ani väčšinu dialerov. Spoľahlivou ochranou proti dialerom je aj blokovanie auditexových a zahraničných volaní priamo na pevnej linke.

Slovak Telecom svojim zákazníkom navyše ponúka bezplatný softvérový nástroj pre monitorovanie vytáčaných pripojení do internetu - program ST Guard, ktorý je k dispozícii na www.stonline.sk v sekcii Zákaznícka podpora, záložka Na stiahnutie. Tento program síce nezabráni inštalácii dialerov do počítača a ani tomu, aby sa modem pripojil na iné číslo, ale upozorní užívateľa, že sa jeho modem pripojil na iné než štandardne zadefinované číslo a umožní mu toto spojenie okamžite ukončiť. Zákazníci, ktorí majú záujem o ďalšie informácie k téme dialerov a ako sa pred nimi chrániť, môžu zavolať na bezplatné telefónne číslo 0800 123 777.

Neprehliadnite: