Spoznávame slovenský software II. – Imager a Imager Enhancer

Martin Šťastný  /  17. 01. 2005, 00:00

V minulom dieli seriálu o slovenskom software sme si predstavili program na posielanie sms, dnešný článok bude o počítačovej grafike. Predstavíme si dva príbuzné programy, ktoré slúžia na prehľadanie a jednoduchú editáciu obrázkov.

Imager je grafický prehliadač od Ecssoftware, ktorý dokáže okrem prezerania obrázkov tieto súbory aj hromadne konvertovať z jedného formátu na druhý. V porovnaní so zahraničnou konkurenciou sa môže pýšiť veľkosťou inštalačného balíčka (necelý 1MB), čo sa žiaľ odzrkadľuje na jeho funkciách. Tých má menej ako sú užívatelia používajúci iné grafické prehliadače zvyknutí, ale väčšinu z toho množstva aj tak nikdy nepoužijú.

Klasické funkcie ako lupa, použitie obrázku ako tapety, informácie o obrázku sú dnes nevyhnutnosťou a nechýbajú ani v Imageri. 

 

Hlavná obrazovka je jednoduchá a prehľadná. Naľavo je náhľad obrázku, vpravo je jednoduchý prieskumník. Hore je samozrejme menu, kde sú prehľadne zoradené funkcie Imagera. Pomocou hromadnej konverzie možno naraz zmeniť veľkosť a formát viacerých obrázkov.

Icon extractor je jediný zásuvný modul (známejšie skôr ako plugin), ktorý je po inštalácii k dispozícii. Na stránke Ecssoftware som zatiaľ žiadne iné nenašiel, ale snáď sa dočkáme. S icon extractorom si stačí otvoriť akýkoľvek .exe alebo .dll súbor a ak obsahuje nejaké ikony, možno si ich uložiť ako .bmp alebo .ico.

Súbory možno ukladať len ako .jpg .bmp, čo je na dnešné pomery veľmi málo. Ale prezerať s ním možno súbory typu CEL, PIC, CUT, PAL, FAX, JPG, PCD, PSD, PDD, PNG, PPM, PGM, PBM, TIF, BW, RGB, RGBA, SGI, RLA, RPF, BMP, RLE, DIB, TGA, VST, ICB, VDA, WIN, PCX, PCC, EMF, WMF, SCR.

Imager si môžete stiahnúť z http://imager.szm.sk/imsetup.exe


Imager Enhancer

Imager Enhancer je grafický editor a tiež pochádza od Ecssoftware. Žiadne ohromujúce úpravy sa v ňom robiť nedajú. Kreslenie do obrázku je možné len s úplne základnými prvkami ako ceruzka. Obsahuje však filtre (celkovo 21) a efekty s ktorými sa dajú obrázky zmeniť na nepoznanie. Obrázok možno otáčať, približovať ho otáčaním kolieska na myši, zmenšiť jeho farebnú hĺbku.

Imager enhancer podporuje TWAIN – môžete si fotku načítať z digitálneho fotoaparátu alebo ju naskenovať a hneď ju upravovať.

Dokáže editovať súbory BMP, DIB, JIF, JPEG, PBM, PCX, PGM, PPM, PNG, RLE, TGA, TIF, ICO, WMF, EMF. Ukladať dokáže do formátov BMP, JPG, PBM, PGM, PNG, PPM, TGA, TIF.

 

 

Imager  je freeware, má malý inštalačný balíček, jednoduché ovládanie, podporuje množstvo formátov pre prezeranie, má základné funkcie potrebné pre bežného užívateľa, možnosť rozšírenia zásuvnými modulmi. Sklamalo ma, že možno ukladať len do dvoch formátov. V porovnaní so svetoznámymi grafickými prehliadačmi má čo dobiehať. Imager enhancer je tiež freeware, inštalácia má 634kB. Funkciami nijak užívateľa neohromí, na kreslenie je lepší aj Microsoft Paint ;-). Všetko však zachránia filtre a efekty, tých je tu viacej, síce to nie je žiadny Adobe Photoshop, ale je zadarmo a zaberá oveľa menej miesta.

Imager enhancer si môžete stiahnuť z http://imager.szm.sk/enhsetup.exe

Stránky Imagera :
http://escsoftware.host.sk/HTML/show.php?page=iinfo&typ=html§ion=info§ion2=imager

Stránky Imager enhancera :
http://escsoftware.host.sk/HTML/show.php?page=einfo&typ=html§ion=info§ion2=enhancer

Neprehliadnite: