Skype 1.1 je oficiálne vonku

Brano Rac  /  11. 01. 2005, 00:00

DOPLNENÉ! Po dlhom čakaní sme sa konečne dočkali prvej ostrej verzie obľúbeného programu Skype. Na čo tento program slúži? Aké sú zmeny oproti predošlým verziám? Čo všetko nám ponúka? Na všetko nájdete odpoveď v mojom článku.

Program Skype slúži na telefonovanie cez internet. Zadarmo môžete telefonovať z počítača na počítač alebo volať z počítača na telefón, ale poplatok za uskutočnenie hovoru je oveľa nižší v porovnaní s bežnými telekomunikačnými operátormi. Jednou z mnohých výhod programu Skype je, že funguje aj na pomalšom pripojení k internetu, čo ocenia najmä vlastníci klasického pripojenia dial-up.

Tak sa teda pozrime, čo nového nám prináša oficiálna verzia programu Skype. Hneď pri sťahovaní vás milo prekvapí malá veľkosť archívu, z pôvodných 10MB ho novou kompresnou metódou stlačili na sympatických 5MB, čo ocenia hlavne majitelia pomalšieho pripojenia k internetu. Ale to by neboli tvorcovia Skype, keby toto malo byť jediné vylepšenie. Povedali si, že ho prekopú úplne od základov a tak sa aj stalo. Okrem nového krajšieho grafického kabátu pribudlo pár celkom dobrých funkcií. Jednou z hlavných noviniek je skupinový chat. Klasicky z kontaktov vytvoríte chatroom, tak ako keď ste vytvárali konferenciu v starom Skype.

Ďalším vylepšením je, že môžete použiť hromadnú selekciu kontaktov a to tak, že stlačíte CTRL a klikáte na kontakty, ktoré chcete mať v chatroome. Taký istý spôsob platí aj pri tvorení konferencie avšak tam môžete vybrať maximálne piatich užívateľov, ale to vám bude určite stačiť. Ďalším plus oproti staršej verzii je, že v nastaveniach si môžete nastaviť proxy server. A nechýba ani taká milá drobnosť ako je napríklad zastavenie programu Winamp, ak vám práve niekto telefonuje. Skype disponuje aj podporou dvoch zvukových kariet, čo mne osobne prišlo veľmi vhod.

Na jednu kartu som napojil slúchadlá s mikrofónom a tú druhú používam normálne na moje 4+1 reproduktory a čuduj sa svete funguje táto kombinácia na jednotku. Skype po novom disponuje aj notifikáciou. Znamená to asi toľko, že ak sa niekto z kontaktov prihlási na Skype, vysunie sa v pravom dolnom rohu obrazovky okienko s nickom dotyčného človeka. To isté sa stane, aj keď Vám niekto volá, objaví sa  napr. hláška  Brano calling you, z ktorej viete, že sa vám dakto pokúša dovolať. Užitočné je to vtedy, ak máte náhodou vypnuté reproduktory a nepočujete zvonenie.

Posielanie súborov ostalo zachované, tak ako ho poznáme z pôvodných verzií tohto programu. Pribudlo však menu send voice mail, avšak táto funkcia je neaktívna a podľa vyjadrenia tvorcov je zatiaľ len v skušobnej testovacej prevádzke. V Options si môžete nastaviť aj takú drobnosť akou je to, čo sa má stať po kliknutí na kontakt, či sa má volať alebo zahájiť klasický chat. V rozšírenom vyhľadávaní som v položke Country narazil na krajinu Európska Únia. Ale to tu uvádzam skôr ako perličku. Skype konečne ponúka aj import kontaktov. Samozrejmosťou ostáva blokovanie otravných kontaktov. Mám ich tam pár ale rozmýšľam, že aspoň jeden omilostím ;-)



Na záver ešte spomeniem najdôležitejšie zmeny a opravy:

- nový text chat, kde môže naraz chatovať 50 ľudí
- lepšia kompatibilita s Windows XP firewallom
- pop–up menu pre pár vecí v záložke Štart
- pridaná položka Import Contacts
- nová notifikácia kontaktov v system tray
- nový API protokol 3
- nové preklady do 16 jazykov
- vylepšenie pripojenia /connectivity improvements

Inak Skype môžem len vrelo odporučiť, aj keď changelog vyzerá možno trochu strašidelne, verte že všetko funguje úplne na výbornú.

Hodnotenie: 8/10

(Hodnotenie programu je subjektívnym názorom autora článku)

V článku bol 11.01.2005 o 21:30 doplnený základný popis programu. Ďakujeme pozorným čitateľom, že nás upozornili na chybu.

Neprehliadnite: