EÚ ponúka 13 miliónov EUR na budovanie infraštruktúry

Matúš Serdula  /  10. 01. 2005, 00:00

Do konca roku 2006 je možné predkladať projekty na budovanie infraštruktúry a čerpať z eurofondov viac ako 13 miliónov EUR. Cieľom Európskej únie je poskytnutie lacného a bezpečného pripojenia na internet v regiónoch. Prostriedky je možné použiť napríklad na vytváranie hotspotov, web stránok, softvérových aplikácií či zariadenie učební.

Príklady podporovaných aktivít

Vytvorenie verejne prístupného bodu k internetu v úrade miestnej štátnej správy:
zariadenie centra (miestnosti) v priestoroch miestnej štátnej správy výpočtovou technikou a jej pripojenie k internetu, ktoré bude využívať miestna komunita ako centrum vyhľadávania informácií a na elektornickú komunikáciu s verejnou správou.

Vybavenie multimediálnej učebne v priestoroch školského zariadenia s prístupom na internet a s možnosťou jej ďalšieho využitia pre miestnu komunitu ako verejného prístupového bodu k internetu.

Tvorba web stránok a softvérových aplikácií pre nemocnice, úrady miestnej štátnej správy, školy, knižnice, spoločenské centrá.

Ciele projektov:
cieľ A1
umožniť využívanie najvhodnejšej telekomunikačnej infraštruktúry pre prístup na internet a vylepšiť interné počítačové siete vo vybraných prípadoch vo verejnom sektore

cieľ A2
rozšírenie prístupu na internet do vzdelávacích inštitúcií

cieľ A3
vylepšenie informačných a komunikačných zariadení pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zariadenia zdravotnej starostlivosti – tvorba nemocničných informačných systémov.

Na tieto projekty je vyčlenený rozpočet 13 702 715 EUR. Z toho 10 277 036 EUR sú zdroje Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 2 740 542 EUR tvoria zdroje štátneho rozpočtu SR.

Nenávratný finančný príspevok môže tvoriť maximálne 95% rozpočtu projektu. 75% môže poskytnúť Európsky fond regionálneho rozvoja, 20% štátny rozpočet SR a 5% financuje prijímateľ príspevku. Minimálna výška nenávratného finančného príspevku na cieľ A1 je 50 000 EUR, maximálna 500 000 EUR. Na cieľ A2 je minimálny príspevok 10 000 EUR, maximálny 150 000 EUR. Príspevok na cieľ A3 je v rozmedzí 10 000 EUR až 250 000 EUR.

O príspevok môžu požiadať samosprávne kraje, obce a mestá, združenia miest a obcí, neziskové organizácie a nadácie. Projekty je možné predkladať do 21.12.2006.

Oprávnené náklady A1:
investície do tvorby a rozšírenia prístupových sietí pre verejný sektor (úrady miestnej štátnej správy, nemocnice, úrady miestnej samosprávy, školy, knižnice a sociálne zariadenia v zmysle opatrenia 3.1)
investície do tvorby metropolitných sietí, lokálnych počítačových sietí, ktoré budú vzájomne prepájať subjekty verejného sektora (nemocnice, úrady miestnej samosprávy, školy, knižnice a sociálne zariadenia)
investície do zvýšenia bezpečnosti existujúcich sietí vo verejnom sektore
investície do tvorby a rozšírenia sietí o technológiu prenosu hlasu VOIP

Oprávnené náklady A2:
investície na hardvérové a softvérové vybavenie vzdelávacích inštitúcií
náklady na nákup kompletných počítačových zostáv (pričom pod kompletnou počítačovou zostavou sa rozumie PC skrinka, monitor, klávesnica a myš)
náklady na nákup softvéru priamo súvisiaceho s projektom, v prípade existencie adekvátneho voľne šíriteľného softvéru, Riadiaci orgán pre OPZI odporúča preferovať jeho použitie pri realizácii projektu
náklady na zriadenie prístupu na internet (inštalácia a sprevádzkovanie internetu a zakúpeného hardvérového a softvérového vybavenia súvisiaceho s projektom)

Oprávnené náklady A3:
investície na tvorbu nemocničného informačného systému a jeho nevyhnutných subsystémov:
zdravotnícky aplikačný SW:
musí mať minimálnu komplexnosť – musí obsahovať minimálne zložky: ekonomika, základné klinické moduly (vrátane vykazovania do poisťovní), SVALZY (spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky)
musí to byť kompletný navzájom integrovaný systém
technologické riešenia primeranej kvality (napr. client server), nie kancelárske balíky
nie novovytvorený, ale už praxou overený
súvisiace služby (inštalácia)
podporná výpočtová technika a softvér
investície do zvýšenia bezpečnosti existujúcich sietí v zdravotníckych zariadeniach

Viac informácií je možné získať na:
www.build.gov.sk (OP Základná infraštruktúra)
www.strukturalnefondy.sk (Štrukturálne fondy pre Slovensko)

Neprehliadnite: