irc.inet.sk prichádza

Michal Jordán  /  26. 01. 2005, 00:00

Nový IRC server Inet.sk je realitou. Niekoľkomesačné plány občianskeho združenia Internet pre všetkých (prevádzkovateľa Inet.sk) na vytvorenie vlastného IRC servra sa tak stávajú skutočnosťou. Čo vám nový IRC server prinesie?

Verím, že IRC server Inet.sk sa stane vaším obľúbeným komunikačným nástrojom, kde môžete diskutovať na rôzne témy aj s redaktormi Inet.sk, ktorých články čítate na týchto web stránkach.

Používať Firefox a či Internet Explorer? Kde zoženiem alternatívne pripojenie do inetu? XHTML alebo tabuľkový layout webu? Aj o týchto otázkach si môžete pokecať s členmi Internetu pre všetkých, redaktormi Inetu či len tak s Vašimi kamarátmi.

Budeme sa takziež snažiť prilákať zaujímavých hostí, s ktorými si budete môcť popísať o aktuálnych témach burcujúcich nielen slovenským internetom.

Môžete si k nám prísť ale pokecať o čomkoľvek, len tak z nudy.

Náš IRC server sa budeme snažiť priblížiť čo najväčšiemu počtu návštevníkov a preto je už teraz v príprave web rozhranie pre prístup na tento server. Tento krok sprístupní IRC server inet.sk aj pre návštevníkov menej znalým problematiky IRC.

Základné údaje o IRC serveri inet.sk:

URL: irc.inet.sk
IP: 193.110.187.117
PORTY: 6667 pre klasický prístup a 9999 pre šifrovaný prístup

Prinášame vám aj krátku nápovedu ako sa dostať na IRC server inet.sk a zopár základných príkazov pre samotnú prácu z IRC klientom.

Ako prvé si musíte zaobstarať vhodného IRC klienta. Je ich k dispozícii veľké množstvo. Pre uživateľov Windowsu bude vhodným riešením klient s názvom mIRC, ktorý si môžete stiahnuť zo stránok http://www.mirc.cz kde je k dispozícii aj slovenská verzia tohto populárneho klienta. Je k dispozícii na určitý čas zadarmo, potom si ho musíte zakúpiť.

Bezplatnou altrernatívou pre Windows a pre grafické prostredie unixu je klient s názvom XCHAT, ktorý si môžete bezplatne stiahnuť zo stránok http://www.xchat.org. Je taktiež k dispozícii v slovenskom jazyku. XCHAT má aj jednu výhodu, čo sa týka podpory šifrovaného pripojenia sa.

Všeobecným nastavením sa budem zaoberať len krátko. Je potrebné nastaviť zopár údajov napríklad nick (vaše meno pod akým chcete vystupovať na IRC), vaše skutočné meno a váš e-mail. Samozrejme tieto údaje môžu byť aj vymyslené ak si chcete zachovať anonymitu.

Na IRC server sa pripojíte príkazom /server irc.inet.sk, prípadne namiesto URL servera môžete použiť aj jeho IP adresu (193.110.187.117). Ak ste tento príkaz úspešne zadali ste pripojený na IRC server prostredníctvom klasického portu 6667. Ak chcete využiť šifrované pripojenie budete musieť použiť napríklad irc klient XCHAT. V tomo prípade sa prípojíte zadaním príkazu /server -ssl irc.inet.sk. Pripojíte sa automaticky prostredníctvom portu 9999, ktorý je vyhradený pre šifrované spojenia. Náš server podporuje automatické otvorenie kanála pri pripojení sa. Dostanete sa na kanál #inet. Ak by niečo zlyhalo v tomto procese môžete pri príchod na kanál použiť príkaz /join #inet. Pre otvorenie súkromného okna pre písanie si slúži príkaz /query nick. Ak chcete zistiť zoznam kanálov, môžete použiť príkaz /list ale na iných IRC serveroch ho neodporúčam používať. Pre odpojenie zo servera napíšte jednoducho /quit.

To by bol základ IRC. Viac sa dozviete na stránkach ako napríklad http://www.kviz.sk a http://www.mirc.cz. IRC sa už stalo fenoménom preto istotne uspejete s vyhľadávaním informácií o IRC aj v každom vyhľadávači.

Články, ktoré Vám môžu pomôcť:

Slováci na IRC
Kviz.sk alebo všetko o IRC
Chatujem, chatuješ, chatujeme

Kanály, príkazy - 3. diel seriálu o IRC
Ako sa dostať na IRC - 2. diel seriálu o IRC
Úvod do IRC - 1. diel seriálu o IRC

Neprehliadnite: