Silentel vyvíja systém, ktorý urobí SMS správy bezpečnejšími

Tlačový servis  /  20. 12. 2004, 20:25

Nelegálne zásahy do mobilnej komunikácie získali v minulých dňoch opäť nové rozmery. Podľa viacerých medializovaných informácií objavili českí programátori spôsob, akým môžu odosielať SMS správy konkrétnej osobe pod ľubovoľným menom.

Môže sa tak stať, že dostanete nepríjemnú SMS správu od priateľa, alebo partnera bez toho, aby ju napísal. Takáto správa vám môže narobiť veľké starosti, pretože SMS správy bývajú často nositeľom dôležitých informácií. Prípad sa najmä v Čechách tešil značnému záujmu, pretože funkčnosť riešenia sa dokázala priamo s telefónnymi číslami vysokých vládnych predstaviteľov. Medzi nimi aj s číslom samotného premiéra Grossa.

Slovenská spoločnosť Silentel, ktorá pred krátkym časom prezentovala svoje softvérové riešenie zamedzujúce odpočúvaniu mobilných telefónov, už dlhšiu dobu pracuje na vývoji produktu, ktorý zabráni aj zneužívaniu SMS správ takýmto spôsobom. „Úlohou nového produktu bude zabezpečiť autentifikáciu odosielateľa SMSky, teda inak povedané, znemožniť odosielanie SMS správ pod menom priateľa, alebo obchodného partnera príjemcu správy“, povedal hovorca spoločnosti Ing. Boris Škoda. Silentel tak reaguje na stále rastúce požiadavky bezpečnosti komunikácie prostredníctvom mobilných telefónov.

Spoločnosť Silentel zatiaľ neupresnila či produkt na ochranu SMS správ bude k dispozícii samostatne alebo iba ako súčasť produktu SecureCall, ktorý je určený na šifrovanie mobilných hovorov.

Neprehliadnite: