Najnovší Netscape bude mať dve jadrá!

Redakcia Inet.sk  /  03. 12. 2004, 00:00

AOL zverejnila prototyp novej verzie prehliadača Netscape pre registrovaných testerov. Okrem podstatnej vizuálnej zmeny nás čaká aj prekvapenie v podobe dvoch zobrazovacích jadier, ktoré sa majú postarať o 100% prístupnosť, ale aj o 100% presnosť zobrazovania všetkých stránok.

Tento prototyp vychádza z prehliadača Mozilla Firefox 0.9.3 a svojim používateľom ponúka rozšírené užívateľské prostredie, nový vlastný motív vzhľadu, ale i prvky, ktoré si užívatelia často inštalujú ako rozšírenia.







Ako môžete vidieť na obrázkoch vyššie, tak Netscape kompletne redesignoval užívateľské prostredie, pričom sa snažil ovládacie prvky, čo najviac zmenšiť, aby bola zobrazovacia plocha, čo najväčšia. Doplnené bola i nové ovládacie prvky v navigačnej lište, ktoré sú umiestnené v pravom rohu a to hneď pod hlavným menu, ktoré je tiež netradične umiestnené v pravom rohu.

Najzásadnejšou zmenou oproti predošlej verzii sú práve spomínané dva jadrá. Predtým Netscape využíval jadro Mozilly – Gecko, čo bola pôvodne jeho technológia. V novej verzii si však užívatelia budú môcť prepínať medzi jadrami Gecko a Trident, čo je vlastne jadro Internet Exploreru. Na túto funkciu sú napríklad zvyknutí z Maxthonu, ale s tým rozdielom, že v Netscape bude predvolené jadro Gecko. Finálna verzia novej verzie Netscape bude ale už založená na prehliadači Mozilla Firefox 1.0 a do jej vypustenia sa bude meniť ešte celé užívateľské rozhranie podľa ohlasov.

AOL urobila naozaj rozumný ťah, keď užívateľovi ponúkla dve jadrá. Ešte stále sa nájdu stránky, ktoré fungujú len pod Internet Explorerom (a žiaľ takéto stránky majú aj niektoré banky, úrady a podobne) a práve vtedy užívateľ uvíta možnosť neopustiť svoj prehliadač, ale iba prepnúť na jadro Internet Exploreru a stránku si tak otvoriť vo svojom obľúbenom prehliadači bez najmenších problémov.

Ďalší užívatelia, ktorí rozhodne s radosťou využijú dve jadrá, sú práve tvorcovia stránok, ktorým tak odpadne nutnosť inštalovať ďalší prehliadač, len aby videli ako sa ich stránky v ňom zobrazia. Teraz im bude stačiť len jeden a pritom majú k dispozícii dva najpoužívanejšie jadrá. Odporcovia IE, ktorí ale sú nútení používať ho práve pre odlaďovanie stránok, či kvôli Windows Update. ho konečne budú môcť odstrániť zo systému. Odporcovia Gecka, nerozhodnutí a podobne, zas nestratia možnosť zobrazovať svoje obľúbené stránky presne tak, ako sú zvyknutí z IE a zároveň môžu spoznávať prehliadač, ktorý je založený na jadre Gecko.

Maxthon a iné podobné nadstavby síce majú tiež jadro IE a Gecko, lenže keď pracujú pod jadrom Gecko, tak niektoré rozšírené funkcie tejto nadstavby nefungujú a samotné použité jadro Gecko je zastaralé a nepracuje správne. Práve preto prehliadač Netscape by v tomto ohľade mohol získať navrch, lebo ponúkne kvalitné jadro Gecko a zároveň jadro IE a pritom je to samostatný prehliadač. Po vypustení finálnej verzie sa môžete tešiť na podrobný článok.

Michal Slančík (xdeimosx@gmail.com)

Obrázky boli použité zo stránky: www.mozillazine.org

Súvisacie články:
Je čas prejsť na Mozilla Firefox 1.0
Maxthon 1.1.035 - viac než len nadstavba
Netscape 7.2 - Vzkriesenie

Dočkáme sa novej verzie Internet Exploreru?

Neprehliadnite: