ST musí aj naďalej poskytovať ďalekopisnú a telegrafnú službu

Tlačový servis  /  30. 11. 2004, 11:13

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) svojim prvostupňovým rozhodnutím z 25. novembra 2004 zamietol návrh spoločnosti Slovak Telecom, a.s. (ST), aby úrad zrušil povinnosti ST poskytovať verejnú telegrafnú službu a verejnú ďalekopisnú službu.

TÚ SR rozhodnutím nemôže občanom odňať právo dané Ústavou SR alebo iným zákonom. Rozhodnutie nie je právoplatné a ST môže v lehote do 15 dní podať opravný prostriedok – rozklad, o ktorom bude rozhodovať predseda TÚ SR.

TÚ SR rozhodnutím nemôže občanom odňať právo dané Ústavou SR alebo iným zákonom. Podľa čl. 46 Ústavy SR sa každý môže domáhať zákonom ustanoveným postupom svojho práva na nezávislom a nestrannom súde a v prípadoch ustanovených zákonom na inom orgáne Slovenskej republiky. Podľa Trestného poriadku, Občianskeho súdneho poriadku a zákona o správnom konaní podanie možno urobiť ...telegraficky, telefaxom alebo ďalekopisom.

Počas správneho konania sa k návrhu zrušiť povinnosť ST poskytovať obe služby vyjadrila spoločnosť pôsobiaca v oblasti leteckej nákladnej dopravy, notár ako súdny komisár, jedna z bánk, firma, ktorá poskytuje špeciálne služby v oblasti dopravy tovaru a Ministerstvo spravodlivosti SR. Spoločnosť pôsobiaca v oblasti leteckej nákladnej dopravy službu využíva a hodlá využívať, pokiaľ nenájde náhradné riešenie. Notár ako súdny komisár vo svojom liste uviedol, že nie je vhodné vyhovieť návrhu účastníka konania na zrušenie povinnosti poskytovať verejnú telegrafnú službu, pretože jej zrušením by sa Občiansky súdny poriadok, Trestný poriadok a ďalšie zákony nedali v praxi aplikovať, čím by sa sťažil prístup občanov k právu zaručený im Ústavou SR. Ministerstvo spravodlivosti SR uviedlo, že ako gestor základných procesných predpisov, Občianskeho súdneho poriadku a Trestného poriadku, neuvažuje v blízkej budúcnosti o novelizácii ustanovení Občianskeho súdneho poriadku a Trestného poriadku a vypustenia možnosti urobiť podanie telegraficky, preto nesúhlasí so zrušením povinnosti spoločnosti Slovak Telecom poskytovať verejnú telegrafnú a verejnú ďalekopisnú službu. Pre banku sú podľa jej vyjadrenia služby nepotrebné a firma, ktorá poskytuje špeciálne služby v oblasti dopravy tovaru so zrušením služieb súhlasila. 

Na TÚ SR bol doručený návrh ST na začatie správneho konania vo veci zrušenia povinnosti poskytovať verejnú telegrafnú a verejnú ďalekopisnú službu uložené licenciou. ST navrhol, aby TÚ SR zrušil tieto povinnosti, pričom argumentoval poklesom výnosov, značnou stratovosťou a poklesom záujmu o dané služby, ktorý je spojený s postupným nástupom nových technológií.

Podľa § 76 ods. 10 zákona o elektronických komunikáciách „poskytovateľ verejnej telekomunikačnej služby, ktorý mal v licencii uloženú povinnosť poskytovať verejnú telegrafnú službu a verejnú ďalekopisnú službu, je povinný túto službu poskytovať až do právoplatnosti rozhodnutia úradu o ich ďalšom poskytovaní.“

Neprehliadnite: