Klasika medzi html editormi – 1st Page 2000

Milan Novák  /  30. 11. 2004, 00:00

Vo svete tvorby webových stránok existuje mnoho editorov, či už voľne šíriteľných alebo platených profesionálnych nástrojov. Jedným z prvej skupiny editorov je aj 1st Page 2000

Táto jednoduchá utilita na tvorbu webových stránok obsahuje tri módy – easy, expert, a hardcore. Tieto módy sú nastavenia prostredia podľa schopností užívateľov. Môžete si všimnúť, že je tam ešte mód normal. Ten spúšťa posledný použitý mód.



Prostredie je rozdelené na niekoľko častí:
- Vľavo sú dve malé okná, jedno na výber zložky, v ktorej sú uložené html dokumenty a druhé je okno html dokumentov.



- Hneď vedľa je umiestnené pracovné okno, ktoré sa dá rozšíriť vypnutím ľavých okien a to cez tlačidlo Goto Fullscreen Mode, čím sa pracovná plocha zväčší temer o polovicu. Toto okno obsahuje taktiež preview záložku, ktorá vám ukáže, ako vaša stránka vyzerá, bohužiaľ však iba v Internet Exploreri.



- Úplne napravo je výber farebného spektra.



- Nad týmito troma časťami sú umiestnené dve pracovné lišty. Prvá obsahuje klasické ikonky ako je save, open a podobne, je však obohatená o niektoré zaujímavé prvky, ako je napríklad kontrola pravopisu, mapa znakov, prepínanie medzi módmi a podobne. Druhá lišta veľmi zjednodušuje prácu so zdrojovým kódom, pretože obsahuje rôzne pomôcky pre jeho vkladanie, ako napríklad formátovanie textu alebo vkladanie obrázkov, rovnako ako vnorený css štýl, tabuľky a mnoho ďalších.





1st Page sa môže zo začiatku zdať nezrozumiteľný, pretože od bežných WYSIWYG editorov vkladá čistý kód len s parametrami, ktoré si vy nastavíte. V kóde nie je nič navyše, čo robí zdrojový kód prehľadnejší, stránku menej poruchovú a hlavne rýchlejšiu.

Nad pracovnou lištou sa ďalej nachádza klasický textový panel, ktorý obsahuje prevažne všetko, čo je na lište plus ešte niečo navyše, napríklad nastavenie html dokumentu.

Čo je jeho veľké plus, obsahuje vyše 450 visual basic /javascript skriptov, ktoré značne uľahčujú prácu, no nie všetky sú podľa W3C správne. Okrem toho obsahuje DHTML zónu s DHTML skriptami; plnú podporu CGI, SSI, Pearl, Cold Fusion a ASP; Javasript Rollover Image; Javascript/VB Object Tree; HTML Source Compressor; Flash, Shockwave, ActiveX, Java podporu; Frame Killer, Browser Detector; Archívy skriptov s kompletným popisom a plno ďalších vecí, ktoré sa môžete dočítať na stránke Evrsoftu www.evrsoft.com, kde si takisto môžete stiahnuť tento program, ktorého inštalačný archív má len 5 MB, čo ho robí prístupným širokej verejnosti.

Nič však nie je dokonalé a preto aj 1st Page má svoje „temné strany“. Jedna je napríklad to, že nepozná jazyk php, xhtml a nevie robiť ani samostatné css štýly, iba ak vnorené. Takisto nevyhadzuje menu s možnosťami pri písaní kódu. Chýba aj podpora viacerých internetových prehliadačov v položke preview. To sú asi tak všetky nevýhody, čo som postrehol a preto s ním robím aj naďalej rád.

Milan Novák (josetto@gmail.com)

Súvisiace články: Zoznámte sa s NVU!

Neprehliadnite: