nLite – odľahčite inštaláciu svojho Windows

Redakcia Inet.sk  /  29. 11. 2004, 00:00

Pri inštalácií Windows XP by ste možno radi ušetrili množstvo času a miesto na disku, ale systém nainštaluje aj tie súčasti, ktoré vôbec nevyužívate. Preto Vám s radosťou predstavujeme program nLite - Internet Explorer, Outlook Express, či Windows Media Player tak už nemusí byť súčasťou Vášho Windows.

Aby ste tento program mohli využiť musíte vlastniť jeden z troch podporovaných systémov (Windows 2000, XP alebo 2003) a CD napalovačku, cez ktorú vypálite obraz Vašej verzie inštalácie. Aby program nLite fungoval, musíte mať nainštalovaný na počítači .NET Framework 1.1 alebo novší. Ak spĺňate tieto tri podmienky, tak si môžete nLite stiahnuť a nainštalovať. Nasledovný postup spomenutý v článku sa týka upravovania inštalácie systému Windows XP Prof. ENG



Hneď po spustení si v prvom okne programu nLite (obrázok hore) môžeme vybrať jazyk prostredia tohto programu. Na výber je aj jazyk český, takže by ste nemali mať problém porozumieť veciam a informáciám obsiahnutých v tomto programe.



Po kliknutí na tlačítko Ďalší > sa zobrazí ďalšie okno (obrázok hore), kde si môžeme vybrať, čo všetko program nLite má v ďalšom priebehu vykonať. Na výber je celkovo 7 možností:

1. integrácia Service Packu – táto možnosť je vhodná pre tých, ktorí disponujú inštalačným CD systému Windows XP bez aktuálnych dostupných service packov (alebo len prvým z dvoch service packov) a chcú si svoju inštaláciu doplniť o ne.

2. odobratie súčastí systému Windows – táto možnosť je rozhodne užitočná, pomocou nej môžete odstrániť Internet Explorer, Outlook Express a iné súčasti systému.

3. inštalácia bez obsluhy – jedná sa o takú inštaláciu počas ktorej nemusíte potvrdzovať a vkladať žiadne informácie a ani len zadať product key (sériové číslo)

4. integrácia ovládačov – do inštalačného CD systému môžete integrovať najnovšie ovládače Vašej zvukovej, grafickej, sieťovej karty a podobne. Tým si ušetríte kopu času, lebo po inštalácií systému nemusíte tieto ovládače dodatočne inštalovať, ale ich máte hneď nainštalované.

5. integrácia opravných balíčkov – túto možnosť využite v tom prípade, ak chcete do inštalačného CD pridať najnovšie záplaty na Váš systém, a ktoré nie sú dostupné v existujúcich Service Packoch.

6. Voľby – pomocou tejto možnosti si môžete dopredu navoliť rôzne nastavenia po nainštalovaní systému, ako je napr. vzhľad Control Panel a podobne.

7. bootovateľný ISO image – vytvorí ISO image Vašej inštalácie

Ja som si vybral, že nechcem integrovať service pack, ovládače a ani opravné balíčky. Vy môžete postupovať inak. V ďalšom okne vyberiete mechaniku (cestu), kde sa nachádza zdrojové inštalačné CD a potom mechaniku / zložku, kde sa vytvorí Vaše upravené inštalačné CD, do ktorého sa zo zdrojového CD nakopírujú všetky súbory.



V ďalšom okne (obrázok hore) si už konečne môžete vybrať, ktoré súčasti systému nechcete, aby Vaše inštalačné CD obsahovalo. Pozor! Pri mojom prvom pokuse som si nevšimol, že vybraté (zaškrtnuté) súčasti sú tie, ktoré chcete odstrániť a tak som podľa zvyku z iného programu označil súčasti, ktoré som si chcel ponechať a neuvedomil som si, že práve tie budú programom nLite z inštalačného CD odobraté ;-)  Aj preto som sa veľmi divil, keď sa mi podarilo vytvoriť 130 MB verziu inštalačného CD, ktoré mi samozrejme bolo nanič.

Teraz si v krátkosti povieme, ktoré súčasti môžeme kľudne odstrániť (tým, že ich vyberieme, teda zaškrtneme v ponúkanom zozname) z inštalačného CD, pri čom upozorním, že pre niektorých z Vás tieto súčasti budú potrebné.

Aplikácie

Možnosti uľahčenia
- táto funkcia Windows je Vám zbytočná, ak netrpíte žiadnou závažnou poruchou zraku a podobne

Aktovka – je zbytočná funkcia, i keď priznávam, že niektorí ľudia nájdu pre ňu využitie

Šetriče obrazovky – sú Vám zbytočné, aj tak skôr zaťažujú PC, a ak už chcete z nejakého dôvodu šetrič, tak väčšinou si nahráte nejaký z internetu. Nám ostatným bude stačiť aj Blank Screen

Wordpad – ak ste majiteľmi nejakého kancelárskeho balíka, tak je pre Vás tento editor nepotrebný.

Hry, Pinball a internetové hry – ak sa nepotrebujete sem tam odreagovať jednoduchými hrami, tak sú Vám úplne zbytočné.

Ovládače

Batérie
– ak nie ste majiteľom notebooku alebo laptopu, tak tieto ovládače nepotrebujete

podpora Bluetooth – ak nemáte žiadne zariadenie využívajúce Bluetooth, tak sú Vám tieto ovládače zbytočné

Kamery a ďalšie video zariadenia, infračervené zariadenia, ISDN, modemy, multifunkčné zariadenia, viacportové sériové zariadenia, firewire, tlačiarne, skenery, scsi, smartcard, zvuky a zvukové zariadenia, bezdrôtový ethernet – ak nie ste ich vlastníkmi, tak ich ovládače sú Vám zbytočné

Utility pre internet

Nástroje komunikácie – Microsoft chat, hyperterminál, telefonické vytáčanie a podobne, taktiež sú Vám zbytočné.

Rozšírenie Frontpage – ak nevyužívate tento editor www stránok, tak túto súčasť nepotrebujete.

Firewall – je Vám úplne nepotrebný, jedná sa o veľmi zlý firewall, ktorý má pár bezpečnostných dier / chýb. Radšej použite firewall tretej strany.

Sprievodca pripojením k internetu – je pre väčšinu z Vás zbytočný

Internet Explorer – v dnešnej dobe je k dispozícii veľa lepších prehliadačov, ktoré sú navyše aj bezpečnejšie. Ak ste používateľmi Maxthonu alebo inej nadstavby, môžete tiež bezpečne IE odstrániť z inštalácie, lebo pre Vás je dôležitejšia až ďalšia súčasť

Jadro Internet Exploreru – túto súčasť potrebujú všetky nadstavby Internet Exploreru, ak nevyužívate IE a ani jeho nadstavby, zaobídete sa bez tejto súčasti

Windows Messenger – chatovací program ako napr. ICQ, existujú však programy, ktoré toho dokážu viac a pritom spolupracujú s rovnakým protokolom, ktorý využíva tento program, takže je Vám zbytočný.

Prehliadač MSN – ak ho nevyužívate, tak Vám nemusí zaberať miesto.

Netmeeting – nepotrebujete ho, ak ho nevyužívate pre konferencie a podobne

Outlook Express – ďalšia zastaralá súčasť systému, ktorú by ste mali odstrániť z inštalácie. K dispozícii sú kvalitnejšie a bezpečnejšie e-mailové programy.

TCP/IP verzia 6 – ak nevyužívate tento protokol, tak ho nepotrebujete. Samotný protokol TCP/IP (verzia 4) bude naďalej fungovať.

Podpora jazykov

V tejto časti môžete s kľudným svedomím odstrániť všetky jazyky, pre ktoré nepotrebujete podporu (napr. vietnamčina, čínština a podobne)

Multimédia

Obrázky a pozadia – sú to štandardné obrázky a pozadia systému Windows ale sú Vám zbytočné, naďalej môžete používať vlastné pozadia, ktoré ste si nahrali.

Movie Maker – existujú oveľa lepšie programy na editovanie a vytváranie videí

Windows Media Player a jeho kódeky – k dispozícii sú aj jeho novšie i staršie verzie, či iné prehrávače, ktoré Vám možno budú viac vyhovovať.

Voľby operačného systému

Čistenie disku
– ak ste dostatočne čistotný a máte poriadok vo svojich zložkách, súboroch a podobne, tak tento nástroj nepotrebujete

Dr. Watson – debugovacia časť systému, bez ktorej sa však môžete zaobísť.

MS Agent a animovaný asistent – animovaný sprievodca a určite zbytočný

Predstavenie - ak ste už oboznámený s možnosťami systému, tak je Vám to úplne zbytočné

Služby


Indexovacia služba – slúži pre rýchlejšie vyhľadávanie pomocou funkcie Hľadať v systéme. Táto funkcia je Vám zbytočná, lebo existujú aj lepšie vyhľadávacie utility ako je napr. Google Desktop Search

Bezdrôtová sieť – ak ju nevyužívate, tak nepotrebujete jej automatickú konfiguráciu

Adresáre

Môžete odstrániť akýkoľvek adresár, ktorý nepotrebujete. Odporúčam však si ich všetky ponechať, lebo často obsahujú šikovné utility.

Odstrániť sa dá pomocou nLite prakticky všetko, ak nepotrebujete kalkulačku, mapu znakov a podobne, tak ich kľudne odstráňte a nič tým nestratíte, práve naopak. Takmer každá súčasť systému je popísaná, takže si najprv prečítajte na čo vôbec slúži a až potom ju zaškrtnite, ak ju chcete odobrať z inštalačného CD.



Po potvrdení Vášho výberu sa objaví ďalšia obrazovka so štyrmi záložkami. Na prvej, ktorá je označená Info môžete zaškrtnúť, či chcete inštaláciu bez obsluhy. Na druhej karte (obrázok hore) môžete zadať typ počítača, product key (sériové číslo), mód bez obsluhy (odporúčam fullunattended mód) a cestu k Windows. Ďalej môžete určiť, či sa má systém automatický prihlásiť do administrátorského účtu, či menu Start má byť v klasickom vzhľade, či použiť klasický motív pre Windows, či vypnúť podporu spánku a koľko percent z disku má zaberať obnova systému.



Na poslednej karte (obrázok hore) môžete zadať svoje celé meno, organizáciu, časovú zónu, ale aj meno počítača a k akej pracovnej skupine patrí a nakoniec aj jazyk.



V okne voľby s tromi kartami môžete určiť rôzne základné nastavenia. Na prvej karte (obrázok hore) môžete navoliť, či má mať inštalácia typický vzhľad, ktorý poznáte napr. z Windows 2000, ďalej môžete nastaviť tmavé pozadie inštalácie, zakázať ochranu súborov, povoliť podporu nepodpísaných motívov alebo spojiť archívy ovládačov. Taktiež môžete nastaviť kompatibilitu s Windows Media Player, ak ste ho úplne odstránili, ale máte v pláne do systému nainštalovať novú / starú verziu. Zároveň môžete zakázať kontrolu dostatku pamäte a miesta na disku, čo využijú najmä vlastníci pomalších strojov.



Na druhej karte (obrázok hore) môžete nastaviť, kde sa má vytvoriť zložka Documents and Settings a ako sa má vôbec volať. Ďalej môžete nastaviť aj frekvenciu USB, alebo určiť či sa má zachovať rozloženie kláves odobratých jazykov a podobne.



Na poslednej karte (obrázok hore) môžete určiť, či sa má odobrať spyware Alexa, či majú byť ovládacie panely v klasickom štýle, či sa majú užívatelia prihlasovať klasicky ako boli zvyknutý napr. zo systému Windows 2000 a podobne.



Po potvrdení sa objaví okno s procesom vytvárania nového inštalačného CD (obrázok hore), ktoré je rozdelené do siedmych úrovní. Po skončení nLite oznámi svoju úspešnosť (obrázok dole). V mojom prípade sa podarilo ušetriť 309 MB a samotné inštalačné CD malo len 280 MB, čo je veľmi pekný výsledok. Po potvrdení sa objaví posledné okno, kde môžete vytvoriť bootovateľný ISO image svojej inštalácie.



Po skončení tvorby ISO image program ukončíme. Takýto image môžeme vypáliť napr. pomocou programu Ahead Nero a potom stačí už len reštartovať a Váš modifikovaný systém nainštalovať. Rýchlosť inštalácie je o niekoľko desiatok percent rýchlejšia a rozhodne aj samotný štart systému je rýchlejší.

Záver ...

nLite je výborný program, ktorým mnohým z Vás môže ušetriť kopu času a najmä, ak potrebujete nainštalovať systém na niekoľko rovnakých PC. Uplatnenie nájde aj u tých, ktorí sú nútení často preinštalovávať systém. Rozhodne stojí za vyskúšanie.

Upozornenie! Autor článku a redakcia Inet.sk nenesú zodpovednosť za prípadné škody spôsobené neodborným používaním programu nLite! Pamätajte, že takáto upravená verzia inštalačného CD je len pre Vaše použitie a nesmiete ho šíriť ďalej.

Michal Slančík (xdeimosx@gmail.com)

Zdroj: http://hulan.info/blog

Neprehliadnite: