Prečo v Microsofte nepoužívajú biometrické údaje?

Matúš Serdula  /  26. 11. 2004, 00:00

Zamestnanci z centrály Microsoftu prednášali včera v Bratislave slovenským študentom. Na konferencii Face IT im Microsoft dovolil nahliadnuť priamo do svojej kuchyne. Študenti mali možnosť dozvedieť sa o infraštruktúre, bezpečnosti, používaných programoch a nových mobilných zariadeniach.

Pán Rafal Rumian sa vo svojej prednáške venoval bezpečnosti IT v Microsofte. Vysvetlil napríklad, prečo sa Microsoft rozhodol nepoužívať biometrické údaje pre autentifikáciu.

Biometrické údaje ako odtlačok prsta alebo obraz oka považovali technici z Microsoftu za veľmi vhodné na bezpečnostné účely. Počas schvaľovacieho procesu však svoje námietky voči tejto technológii vyjadrilo oddelenie ľudských zdrojov, ktoré odmietlo používať biometrické údaje. Dôvodom bolo to, že by mohlo dôjsť k ublíženiu na zdraví napríklad odrezaním prsta. Aj keď sa táto možnosť zdá veľmi málo pravdepodobná, nie je úplne nemožná. Pán Rumian ju prirovnal k aktuálnej skúsenosti so slovenskými zlodejmi. Počas prednášok mu totiž z auta ukradli veci. Keďže boli schované v kufri, pán Rumian vôbec nepredpokladal, že by ich niekto ukradol. Avšak aj napriek jeho predpokladu sa tak stalo.

Na autentifikáciu sa teraz v Microsofte používajú smart karty so zabudovaným čipom. Slúžia aj na evidenciu vstupu do kancelárií. S touto kartou má zamestnanec prístup do ktorejkoľvek z viac ako 400 pobočiek Microsoftu po celom svete. Karta sa využíva aj pri výdaji obedov v podnikovej jedálni a má aj ďalšie funkcie.

Milá dáma z Redmondu, Kimberly Malone, predstavila softvérové aplikácie podporujúce tímovú spoluprácu. Predviedla napríklad nový softvér, prostredníctvom ktorého sa v Microsofte telefonuje.

Pán Tibor Koleják sa v svojej prednáške venoval infraštruktúre Microsoftu. Keďže vo firme okrem programátorov pôsobia aj obchodníci, personalisti a iné profesie ktoré nemusia mať až také dokonalé znalosti o IT, existuje v Microsofte podporné IT oddelenie, ktoré sa stará o to, aby technika fungovala tak ako má. Požiadavka na dostupnosť serverov je viac ako 99%. Nedostupnosť servera pri kritických aplikáciach ako je email nesmie prekročiť dobu 50 minút ročne.

Pán Koleják predstavil aj proces, ktorým prechádza softvér kým sa dostane na trh. Po uvedení alfa verzie sa softvér dostáva k zamestnancom Microsoftu, ktorí ho testujú pri bežnej práci. Až po množstve pripomienok od vlastných zamestnancov sa pristúpi k uvedeniu na trh.

Tomáš Větrovský sa v prednáške venoval mobilným zariadeniam, ktoré sú nočnou morou zamestnancov - umožňujú totiž pracovať kdekoľvek a kedykoľvek :)

Tablet PC Toshiba, Pocket PC, smartphone, klávesnice, myši a softvér - to všetky sú ceny, ktoré na záver konferencie našli svojich majiteľov medzi slovenskými študentmi. Konferencia Face IT by sa mala opäť uskutočniť o rok.

Neprehliadnite: