Slováci v zahraničí sa stretávajú na Exil.sk

Matúš Serdula  /  25. 11. 2004, 00:00

Spájať komunitu Slovákov žijúcich v zahraničí je jedným z hlavných cieľov stránky Exil.sk. Zaujímavé informácie tu nájdu aj ľudia, ktorí sa chystajú ísť pracovať do zahraničia. Môžete tu nájsť informácie o stretávkach, kontakty na exilákov a zaujímavé články.

"Myšlienka vytvoriť portál pre Slovákov žijúcich v zahraničí vznikla úplne spontánne.", hovorí Gabriel Schnitzer, administrátor stránky Exil.sk.

"Práve z pozície človeka, ktorý v súčasnosti pôsobí v cudzine, som si uvedomil, že aj napriek existencii krajanských spolkov v mnohých krajinách sveta, tu chýba menej oficiálny a zároveň interaktívny komunikačný kanál, ktorý by dokázal virtuálne spojiť Slovákov po celom svete. Väčšina Slovákov si uvedomí aké silné je puto s ich domovinou až keď sú od nej na nejaký čas odlúčení. A práve tu môže internet ako cezhraničné médium zohrať veľkú úlohu.".

Exil.sk začal vznikať v jari 2004. Prvé články sa k čitateľom dostali 1. augusta 2004. Tím tvorí neveľká skupina dopisovateľov z rôznych častí sveta, ktorých spája spoločná myšlienka - "vytvoriť na internete virtuálny priestor pre všetkých, ktorí sa cítia byť Slovákmi, nech sú kdekoľvek". "Každý, kto má chuť pomôcť v prospech dobrej veci, je v našich "redaktorských radoch" vítaný.", dodáva Gabriel z Exil.sk.

Čitateľ dnes nájde na Exil.sk tieto rubriky:
Perom exiláka
- úvahy, glosy, rozhovory, reportáže a komentáre na aktuálne dianie na Slovensku i v "exile"

Život v exile - postrehy z objavovania nových kultúr a zvyklostí, rady a tipy ako „prežiť“, kultúrny spravodaj pre krajanov

Komunita exilákov - diskusné fórum, priestor pre názory, postrehy, rady a tipy našich čitateľov, miesto na výmenu kontaktov medzi Slovákmi v zahraničí, stretávky a akcie, otvorené diskusie na ľubovoľné témy (práca, štúdium, ...)

Napísali iní - denne aktualizovaný monitoring médií - čítame slovenské i svetové médiá za našich čitateľov a vyberáme len tie najdôležitejšie správy z domova i z "exilu" (výber správ je uspôsobený podľa oblasti odkiaľ návštevník prichádza, ak je čitateľ z Veľkej Británie, upozorníme ho na jemu tematicky blízke správy, samozrejme doplnené o spravodajstvo zo Slovenska)

Katalóg exiláka - kolekcia odkazov na vyznamné slovenské i svetové stránky, odkazy na stránky Slovákov v zahraničí

Hlavná stránka portálu je aktualizovaná s dennou periodicitou. "Intenzívne tiež pracujeme na dopĺňaní sekcií "Katálogu exiláka", kde kladieme veľký dôraz na kvalitu a informačnú hodnotu odporúčaných webov.".

Za svoju krátku existenciu si Exil.sk získal veľa priaznivcov medzi Slovákmi doma aj v zahraničí. "Je to pre nás - jeho tvorcov - samozrejme veľmi povzbudivé a motivujúce zároveň. Teší nás aj nárast v návštevnosti, ktorá už po prvom mesiaci od spustenia prekračovala hranicu 1000 prístupov denne, dnes je na úrovni 45000 prístupov mesačne.", dodáva Gabriel Schnitzer.

Nedávno bola sprevádzkovaná testovacia verzia portálu pre mobilné telefóny na adrese wap.exil.sk. Pre záujemcov (čitateľov, či správcov iných webov) je k dispozícii aj možnosť odberu odkazov na najnovšie články prostredníctvom jednoduchého Java kódu alebo RSS.

www.exil.sk

Neprehliadnite: