Viazanie ADSL s hlasovými službami pokračuje

Matúš Serdula  /  27. 10. 2004, 00:00

V článku Vám prinášame sumarizáciu diania okolo núteného spájania dátovej služby ADSL s hlasovými službami zo strany Slovak Telecomu.

22. októbra 2004 mal Slovak Telecom ukončiť viazanie ADSL s hlasovými službami. Nariaďovalo mu to Rozhodnutie TÚ SR z 18. júna 2004.

Toto rozhodnutie TÚ SR bolo už druhostupňové. Voči prvostupňovému sa ST odvolal avšak pri druhostupňovom už takúto možnosť nemal. A tak sa v júli 2004 obrátil na Najvyšší súd so žiadosťou o preskúmanie rozhodnutia TÚ SR (Slovak Telecom sa nestotožňuje s rozhodnutím TÚ SR). Najvyšší súd žiadosť ST prijal a 9.8.2004 pozastavil vykonateľnosť rozhodnutia TÚ SR. Na preskúmanie rozhodnutia TÚ SR nemá Najvyšší súd stanovenú časovú lehotu. Je teda celkom možné, že súčasný stav potrvá ešte zopár mesiacov.

Podľa ST je rozhodnutie TÚ SR v celoeurópskom kontexte unikátne. „Slovak Telecomu nie je známe, že by nejaké telekomunikačná spoločnosť vo svete poskytovala službu ADSL samostatne. Všade v Európe sa služba ADSL poskytuje súčasne s hlasovou službou, keďže bola táto technológia na spoločné súžitie aj vyvinutá“.

Na INET.sk bol 6.júla uverejnený článok ADSL bez hlasu existuje vo Fínsku, v ktorom hovorca fínskej spoločnosti TeliaSonera potvrdil, že službu ADSL poskytujú bez podmienky objednania hlasových služieb. V reakcii na tento článok však Slovak Telecom uvádza, že "v prípade produktu Elisa ADSL, o ktorom sa hovorí v článku na inet.sk, ide o úplne iný produkt ako služba ST DSL od Slovak Telecomu". 

Ak si dnes zákazník objedná dátovú službu ADSL, Slovak Telecom zároveň získa zákazníka pre svoje hlasové služby. Táto skutočnosť sa pravdepodobne nepáči alternatívnym operátorom a preto aj podnet na TÚ SR prišiel práve od nich. Verejnú hlasovú službu sa v prípade podpísania zmluvy o prepojení sietí so Slovak Telecomom pripravuje od nového roka sprevádzkovať aj Slovanet, eTel a ďalší alternatívni operátori.

Súvisiace články:

SME.sk: Telecom mylne argumentoval

Neprehliadnite: