Google Desktop Search

Redakcia Inet.sk  /  20. 10. 2004, 00:00

Vyhľadávanie na našich lokálnych diskoch sa stáva lukratívnou záležitosťou a prejavujú oň záujem rôzne firmy a to od Microsoftu až po vyhľadávací gigant Google. Práve druhý menovaný konečne uviedol beta verziu svojho nástroja pre vyhľadávanie na lokálnych diskoch. Aký je? Dozviete sa v článku.

14. októbra spoločnosť Google uviedla na trh beta verziu programu Google Desktop Search (ďalej len GDS), čo je nástroj pre vyhľadávanie na lokálnych diskoch priamo vo Vašom počítači. Celý tento nástroj má len 457 KB, takže do dvoch minút ho v pokoji stiahnete aj na pripojení cez dial-up. Stiahnuť si ho môžete z domovskej stránky tohto nástroja a to http://desktop.google.com/

Podporované systémy pre GDS sú len Microsoft Windows 2000 s Service Packom 3 a vyšším a Microsoft Windows XP. Rovnako zatiaľ ostávajú bez podpory aj majitelia iných operačných systémov ako Microsoft Windows. Verzie pre Linux a MacOS budú k dispozícii až neskôr. Celý nástroj je v anglickom jazyku, pričom neskôr budú dostupné lokalizácie i do ďalších jazykov.


Inštalácia a prvotné nastavenia

Po stiahnutí GDS, stačí len kliknúť na spustiteľný súbor (GoogleDesktopSearchSetup.exe), ktorý sa stiahol. Dbajte však na to, aby ste nemali otvorený žiadny prehliadač (Mozilla, Mozilla Firefox a iné), či Microsoft Word a hlavne, aby ste mali dostatok voľného miesta pre index GDS, ktorý si vytvára. Odporúčané voľné miesto je 500 až 1000 MB.



Po inštalácii sa Vám zobrazia v okne Vášho prehliadača poinštalačné informácie a nastavenia GDS (viď obrázok hore), pomocou ktorých rozšírite primárne ciele vyhľadávania. Navyše GDS sa automaticky spúšťa pri štarte Vášho počítača, takže vyhľadávanie pomocou neho bude vždy aktívne. GDS môžete aj jednoducho vypnúť cez kontextové menu a opätovne zapnúť cez zástupcu, ktorý sa Vám vytvoril na Vašej pracovnej ploche.



Vyhľadávanie pomocou GDS

Po potvrdení nastavení je GDS pripravené vyhľadávať a v systray sa Vám usídli jeho ikonka (viď obrázok hore), ktorá Vám ponúka jednoduché ale užitočné menu, ktorá Vám urýchli prácu s celým nástrojom. Celé vyhľadávanie prebieha v okne Vášho prehliadača. Lenže zo začiatku Vám toho GDS veľa nenájde (viď obrázok dole).



Je to spôsobené tým, že GDS si musí najprv vytvoriť index, čo potrvá niekoľko hodín (obrázok dole). Nemusíte sa ale obávať, že Vám táto indexácia spomalí počítač, GDS indexuje súbory len vtedy, keď Váš počítač nič nerobí
(napríklad ste si odskočili pozrieť dobrý film v TV a nechali ste zapnutý počítač). Navyše samotný proces indexácie môžete kedykoľvek pozastaviť a neskôr v ňom pokračovať.



Navyše treba spomenúť, že GDS v tejto beta verzii indexuje len niektoré typy súborov. A to konkrétne tieto:

- emaily z Outlooku a Outlook Express

- dokumenty Wordu, Excelu a Powerpointu

- textové súbory

- históriu prezretých stránok a stránok prezretých cez HTTPS (zabezpečené pripojenie)

- históriu AOL Instant Messengeru (AIM)

Samozrejme v neskoršej fáze testovania GDS určite pribudnú ďalšie typy súborov. Samotný proces indexácie si môžete pozrieť v časti Status, ktorá Vás jednoducho a prehľadne informuje o stave indexácie (obrázok dole), teda o výsledkoch vyhľadávania.



Po dokončení indexácie (obrázok dole), pričom GDS okamžite indexuje akékoľvek zmeny vo Vašich súboroch, GDS už môže plnohodnotne vyhľadávať vo vašich súboroch. Samotné vyhľadávanie je veľmi rýchle (väčšinou do 1 sekundy) a presné, pričom nemusíte byť vôbec pripojený k internetu.



Ako si môžete všimnúť z obrázkov, tak užívateľské prostredie je zhodné s internetovým vyhľadávačom Google, pričom do samotného vyhľadávača Google sa Vám pridá položka Desktop, ktorá slúži k prechodu na GDS a k okamžitému vyhľadávaniu súborov na lokálnych diskoch.



Výsledky vyhľadávania cez GDS sú podobné tým, na ktoré ste zvyknutý pri vyhľadávaní cez Google (obrázok hore). Pričom kliknutím na konkrétny výsledok sa Vám súbor zobrazí alebo prehrá vo Vašom štandardnom prehliadači alebo prehrávači. Výsledky si môžete zoradiť podľa dátumu alebo relevancie.



Ak však budete vyhľadávať priamo cez Google a fráza (slovo), ktoré vyhľadávate na internete, sa nachádza aj vo vyhľadávaní na Vašich diskoch, tak sa Vám výsledky skombinujú (obrázok hore).

GDS priamo v sebe obsahuje malú príručku ako s ním pracovať. Nájdete ju v časti About / Getting Started. K dispozícii je aj online pomoc, ktorá sa nachádza v časti About / Online Help alebo na adrese: http://desktop.google.com/help.html

GDS si môžete kedykoľvek nastaviť pomocou Desktop Settings. Odkaz na ne sa nachádza hneď vedľa vyhľadávacieho políčka. V týchto nastaveniach si môžete určiť, aké typy súborov má GDS indexovať a teda aj v nich vyhľadávať. Naozaj užitočnou časťou nastavení je pole Don’t Search These Items, do ktorého môžete napísať URL, cesty k súborom, ktoré nemá GDS prehľadávať.

Ďalej môžete určiť, či sa má GDS a jeho výsledky integrovať do internetového vyhľadávača Google (tieto výsledky vidíte len Vy), alebo či chcete zasielať neosobné informácie o využití služby GDS a jej prípadných chybách alebo zlyhaniach. GDS dbá o Vaše súkromie a Google deklaruje, že nikdy Vaše osobné dáta nezneužije, a že žiadne informácie nie sú poskytované tretej strane.


GDS a nekompatibilita

GDS má však problémy s kompatibilitou. Preto Vám ponúkame prehľad programov s ktorými GDS môže mať problémy.

- NOD 32 antivírus

- mwtsp.dll (V MicroWorld Escan/Mailscan)

- farlsp.dll alebo fbm.dll (Hacker Smacker Firewall)

- cwhook.dll (ContentWatch Internet Filter)

- netdog.dll (V Armor2net personal firewall)

- Armor2net

- mwtsp.dll (escan Monitor)

- ndpwsspr.dll

- connwsp.dll (Port Magic)

- idmmbc.dll (V Internet Download Manager)

- inetcntrl.dll (V Bsafe Online Internet Content Filter)

- ictload.dll (V Accelenet Internet Accelerator)

- plsp.dll (ProxyConn)

- vetredir.dll (VET Antivirus)

Problém s vyhľadávaním v dokumentoch s kódovaním ISO-8859-2

GDS, ktorý plne funguje pod kódovaním UTF, žiaľ dokáže previesť do svojho kódovania zatiaľ len dokumenty s kódovaním Windows-1250 a preto vyhľadávanie slov, ktoré obsahujú diakritiku (ľ, š, č, ť, ž, ý, á, í, é a podobne), v dokumentoch s kódovaním ISO je problematické a GDS nedokáže v nich vyhľadávať.

Ak chcete, aby Vám v takýchto dokumentoch GDS vyhľadával, tak musíte napr. písmeno ž napísať pomocou klávesovej kombinácie Alt + 0190 ( alebo písmeno ľ ), či pre písmeno ť pomocou klávesovej kombinácie Alt + 0187 a podobne.


Klady a zápory:

+ previazanosť s vyhľadávačom Google

+ jednoduché, elegantné a veľmi rýchle vyhľadávanie

+ ovládanie je nenáročné a zvládne ho každý používateľ

+ zoraďovanie výsledkov podľa relevantnosti alebo dátumu

+ užívateľské prostredie je používateľovi známe a intuitívne

+ GDS je nenáročný na systémové prostriedky, i keď pozostáva z troch procesov

+ indexovanie prebieha len vtedy, keď počítač nevykonáva žiadnu prioritnú činnosť

- nefunguje s niektorými programami (napr. Nod 32)

- neindexuje PDF, históriu iných IM a e-mail klientov

- môže sprístupniť citlivé informácie iným používateľom PC

- inštaluje sa len do profilu aktuálne prihláseného používateľa

- problémy s vyhľadávaním v inom kódovaní ako Windows-1250

GDS je naozaj užitočný nástroj pre vyhľadávanie, i keď má niektoré nedostatky. GDS je však len v štádiu testovania a preto je tu reálna možnosť, že všetky nedostatky budú časom odstránené a určite pribudnú aj nejaké nové a zaujímavé funkcie. Google svojím nástrojom rozhodne oživil vyhľadávanie na lokálnych diskoch, i keď oproti nemu stojí už prakticky zabehnutá konkurencia: Copernic (http://www.copernic.com/), Blinkx (http://www.blinkx.com/)

Michal Slančík (
xdeimosx@gmail.com)


Zdroje a súvisiace články:
http://kryl.jikos.cz/prispevek.php?cislo=167
http://blog.vyvojar.cz/michal/archive/2004/10/14/2127.aspx
http://www.zpravy.net/weblog/archiv/0410/google-desktop-search.php
http://www.jakpsatweb.cz/weblog/a/1097810400-par-poznamek-o-google-desktop-search.html

Neprehliadnite: