Gmail – len veľkosť Vás neočarí

Redakcia Inet.sk  /  14. 10. 2004, 00:00

Určite ste o ňom aspoň raz počuli. Možno od známeho, možno ste o ňom čítali na nejakom blog či webzine, ale napriek tomu ste sa o ňom nikdy nedozvedeli nejaké bližšie informácie. Čo vôbec Gmail je, čo Vám ponúka, a ako ho môžete využiť sa dozviete práve v tomto článku.

Čo je teda Gmail?

Gmail je voľná e-mail služba od Google, ktorá Vám poskytuje až 1 GB (1000 MB) voľného miesta pre Vaše e-maily. Gmail je založený na výkonnom vyhľadávacom jadre Google, ktoré dokáže nájsť naozaj rýchlo hociktorú správu, ktorú ste prijali alebo poslali. To v skratke znamená, že zaniká podstata rozdeľovania e-mailov do zložiek a podobne, aby ste ich neskôr „pohodlne a jednoducho“ našli.

Gmail, ako bolo už vyššie spomenuté, je e-mailovou službou spoločnosti Google, ktorá má na svedomí rovnomenný vyhľadávač. Momentálne sa Gmail nachádza len v testovacej fáze a nedá sa do neho normálne registrovať, ale len cez tzv. pozvánky, ktoré dostane každý registrovaný účastník tohto takmer verejného testu, aby pozval svojich kamarátov a známych.

Celá služba je dostupná zatiaľ len v anglickom jazyku, ale ako býva zvykom pri Google službách, tak neskôr po ostrom spustení služby sa určite dočkáme mnohých lokalizácií do národných jazykov a snáď aj do jazyka slovenského, čo by určite uvítali mnohí, ktorým angličtina predsa len ešte stále robí problémy.

gmail


Ako Gmail funguje?

Gmail je aplikácia založená hlavne na Javascripte (niekoľko stoviek KB javascriptu), čo si vyžiadalo svoju daň na prístupnosti tejto služby (podobne je na tom aj samotné http://www.google.com, ktoré je však na tom oveľa lepšie), ale na druhú stranu robí z nej rýchlu a prepracovanú aplikáciu, s ktorou je jednoduché pracovať, a tak by nemal mať nikto problém naučiť sa Gmail ovládať.

Aj preto je počet podporovaných prehliadačov pomerne malý. Ak chcete využívať Gmail, tak musíte mať jeden z týchto prehliadačov:

- Microsoft Internet Explorer 5.5+ (/index.php?id=1786&tema=internet&page=clanok)

- Netscape 7.1+ (/index.php?id=1870&tema=internet&page=clanok)

- Mozilla 1.4+ (/index.php?id=1816&tema=internet&page=clanok)

- Mozilla Firefox 0.8+ (/index.php?id=1783&tema=internet&page=clanok)

- Safari 1.2.1+

V každom z týchto prehliadačov musíte mať povolený Javascript a Cookies. Žiaľ prehliadač Opera nie je podporovaný, keďže je známe, že má problém s veľkým množstvom javascriptu a DOM všeobecne. Existuje síce návod ako sprístupniť Gmail aj v Opere, ale celá aplikácia je v Opere pomalá a stráca na funkčnosti a iných prednostiach.

Momentálne Gmail nepodporuje POP3 a SMTP a funguje čisto len ako webmail. Ale nebojte sa, lebo tvorcovia sľubujú, že prístup cez POP3 bude sprístupnený, zvažuje sa však, či ho spoplatniť malým poplatkom alebo ho poskytovať zadarmo. V každom prípade, ako sa dočítate ďalej, tak mnohí z nás POP3 prístup možno ani nebudú potrebovať.

Gmail navyše neotvára žiadne nevyžiadané vyskakujúce okná s otravnými reklamami a nezobrazuje žiadne reklamné bannery. Gmail zobrazuje len textové reklamy, na ktoré ste zvyknutý z vyhľadávacej službe Google, či reklamných služieb Google - AdSense a AdWord. Tieto textové reklamy sa zobrazujú len pri prezeraní e-mailov a to na základe obsahu Vašich e-mailov, pričom sa však nemusíte báť, že by Vaše súkromie bolo nejako narušené.

Funkcie a výhody Gmailu

Hlavnou výhodou Gmailu je rozhodne rýchlosť celej aplikácie. Na svedomí to má Javascript (skriptovací jazyk na strane klienta – prehliadača), vďaka ktorému nemusíte takmer vôbec reloadovať (obnovovať, načítavať) stránku pri prechode z jednej časti do druhej.

Ďalším lákadlom a pre mnohých bude určite hlavným, je veľkosť schránky, ktorá je až 1 GB. Ako sa dozviete už o pár riadkov nižšie, tak 1 GB je prakticky oproti funkciám, ktoré Gmail ponúka, len čerešničkou.

Mnohí uvítajú jednoduché, príjemné a prehľadné užívateľské prostredie, ktoré môžete vidieť aj na obrázku. V celom užívateľskom prostredí sa ľahko orientuje a celé je vytvorené veľmi intuitívne. Aj preto je práca s ním rýchlejšia, ako v ktoromkoľvek inom webmaily, či poštovom klientovi. Ale teraz ku konkrétnym funkciám.

mail

Keď si v Gmail otvoríte hocijaký e-mail, tak Vám automaticky ukáže aj odpovede na konkrétny email, ale aj e-maily ktoré spolu súvisia, čo vytvára dokonalý prehľad Vašej konverzácie s priateľmi, čo veľmi uľahčuje a hlavne sprehľadňuje prácu s Vašimi e-mailami. Výhody tohto zoskupovania e-mailov sú na nezaplatenie.

Gmail podporuje tzv. labels (menovky alebo „pohľady“), ktoré majú nahradiť zložky. Do týchto labelov môžete ručne alebo automaticky pomocou filtrov triediť Vaše e-maily, čo je ďalšia silná funkcia. Ich výhoda spočíva v tom, že na jeden e-mail môžete uplatňovať viacero labelov naraz. Pri zložkách by ste e-mail museli nakopírovať do každej zložky, čo by Vás stalo miesto i čas. Labely a filtre sú rýchlejšie a šetria aj miesto.

Naozaj silnou stránkou celej aplikácie je práve vyhľadávanie v správach a to buď za pomoci vyhľadávania, filtrov či iných pomôcok. Vyhľadávanie je rýchle a presné, je presne také na aké sme zvyknutí z vyhľadávača Google. Pritom sa nemusíte obávať, že obsah Vašich e-mailov bude vo výsledkoch jeho vyhľadávania.

Keďže Gmail je naozaj dobre navrhnutá aplikácia, tak disponuje aj klávesovými skratkami, ktoré mnohí uvítajú pre zjednodušenie ovládania a práce s webmailom. Gmail samozrejme nové kontakty, keď odpovedáte na ich e-mail, automaticky pridáva do jednoduchého a prehľadného adresára. Do tohto adresára sa dajú importovať kontakty z niekoľkých poštových klientov či služieb (Outlook, Yahoo! Mail a tak ďalej).

Ďalšou užitočnou funkciou je, že pri písaní adresáta Vám Gmail automaticky ponúkne (nevnucuje) vhodných adresátov na základe už napísanej časti mena adresáta. Gmail obsahuje väčšinu bežných funkcií dostupných aj v iných webmailoch a poštových klientoch. Sú tu aj iné zaujímavé funkcie ako napríklad pridelenie a odoberanie hviezdy a podobne.



Spam filter a ochrana proti vírusom je na veľmi dobrej úrovni. Gmail je proti vírusom chránený aj tak, že nepovoľuje prijímanie a odosielanie spustiteľných súborov, čo možno niektorých sklame ale z pohľadu bezpečnosti je to dobrý krok. Spam filter je v celku ochotný sa učiť a jeho úspešnosť je tiež uspokojivá (neoficiálne: 98%).

Začiatočníci s Gmailom a nielen s ním, určite uvítajú jednoduché rady, ktoré sa zobrazujú pod zoznamom správ. Gmail navyše obsahuje jednoduchý ale veľmi užitočný help, v ktorom sa rovnako jednoducho orientuje ako v celej aplikácií.

invite

Poslednou funkciou je možnosť pozvať na Gmail svojich známych. Systém pozvánok je však chaotický. Na niektorých používateľov Gmailu sa ešte vôbec nedostalo a niektorí používatelia, ktorí dostanú za 24 hodín až 30 pozvánok, už vôbec nevedia čo s nimi. Navyše spoločnosť je stále zle informovaná o výhodách Gmailu a niektorí ľudia už strácajú záujem.



Nastavenia Gmailu sú skutočne jednoduché:

- môžete si nastaviť, či Vaše e-maily sa majú identifikovať Vašim nickom, či registračným menom.

- môžete si nastaviť, kam preposielať Vaše odpovede.

- koľko správ má byť zobrazovaných na stranu

- môžete povoliť alebo zakázať klávesové skratky

- či nastaviť si signature (podpis)

Pre Gmail existujú aj zaujímavé rozšírenia pre systémy i prehliadače. Pre systém Windows existuje rozšírenie Gmail Notifier ako utilita, ktorá kontroluje nové správy na Vašom účte a informuje Vás o nich pomocou ikonky v systray. Pre prehliadače Mozilla a Mozilla Firefox existuje rovnomenné rozšírenie, ktoré plní rovnakú funkciu, čím sa zaručuje určitá multiplatformová podpora v rámci týchto prehliadačov, ktoré spoľahlivo fungujú aj na iných systémoch ako Windows.


Mýty a fámy okolo Gmailu

Neraz bolo v médiách rozoberané, že Gmail narušuje súkromie svojich užívateľov, čim porušuje zákony. Nie je tomu tak. Gmail, rovnako ako iné e-mailové služby (Seznam, Hotmail, InMail, Pobox a podobne) scanuje obsah správ a správy samotné kvôli možnej vírusovej nákaze, či detekcii spamu, popritom však získané informácie používa ako kľúčové slová pri zobrazovaní textových reklám. Tento proces je plne zautomatizovaný.

Pred pár mesiacmi na blogoch, webzinoch a informých portáloch preblysla správa, že Gmail zväčšil kapacitu jednej schránky až na 1 TB (1000 GB), čo šokovalo určite mnohých, hlavne konkurenciu. Neskôr sa ukázalo, že 1 TB je chyba aplikácie pri zobrazovaní voľného miesta.

Dobrú povesť Gmailu poškvrnilo aj niekoľko podnikavých jedincov, ktorí začali ponúkať pozvánky na burzách, čo je zásadne proti pravidlám a podmienkam Gmailu. Našťastie Google to takmer okamžite zarazil.


Klady a zápory služby Gmail

+ 1 GB miesta (podľa tvorcov nie je ani potrebné mazať správy)
+ rýchlosť a zaujímavé funkcie celej aplikácie
+ ohľad na bezpečnosť a súkromie užívateľa
+ politika zoskupovania e-mailov
+ príjemné užívateľské prostredie
+ vyhľadávanie v e-mailoch
+ takmer žiadne reklamy
+ filtre a labels
+ spam filter

- malá prístupnosť celej služby
- divný systém prideľovania pozvánok
- google bojuje proti pluginom a aplikáciám tretích strán
- chýbajú niektoré pokročilé funkcie z poštových klientov
- bez podpory Javascriptu a cookies Gmail vôbec nefunguje

Klady prevyšujú nad zápormi, i keď pomerne podstatnými. Gmail je síce nedostatočne prístupná služba, ale dokonale to nahrádza funkčnosťou a rýchlosťou. Možno aj kvôli slabšej prístupnosti mnohí uvítajú práve prístup cez POP3, ale vždy budú ukrátený o pokročilé funkcie tejto služby, ktoré ju robia výnimočnou. Ale treba brať ohľad na to, že Gmail je stále len v testovacej verzii a mnohé sa môže zmeniť.

Takže jediné, čo nás môže ešte mrzieť, že testovanie Gmailu ešte stále neskončilo a spustenie ostrej verzie je ešte ďaleko. Na druhú stranu nás môže tešiť fakt, že dovtedy je však dosť času na odhaľovanie chýb a ich následné opravovanie, ako aj celkové vylaďovanie aplikácie.


Pár slov na záver ...

Gmail sa stal počas tejto fázy testovania určitou módnou záležitosťou. Kto nemá konto na Gmail je OUT a kto má je IN. O tom, že je to pomerne nízke zmýšľanie odmysliac, tak to vrhá aj zlý tieň na celý projekt, lebo sa z toho stáva „elitársky“ a „diskriminačný“ klub. Pravé dôvody prečo Gmail mať sú uvedené vyššie.

Gmail teda rozhodne musíte skúsiť. Nemusí Vám síce učarovať, ale rozhodne aspoň za skúsenie stojí. Veď onedlho má 1 GB ponúkať aj český Seznam a po ňom pribudnú ďalší, ale zoberú si príklad nielen z veľkosti schránky? Ak áno, tak dúfam, že sa podarí Seznamu (alebo hocikomu inému) vytvoriť podobnú aplikáciu, ktorá by však bola lepšie prístupná, čo je jediný skutočný zápor.

Určite si prečítajte aj dva voľné pokračovania tohto článku, ktoré Vás budú napríklad informovať ako môžete využiť konto na Gmaily nielen na písanie e-mailov, či kde všade môžete získať pozvánky.

Michal Slančík (xdeimosx@gmail.com)


Čo hovoria o Gmaily ostatné média?

- http://www.zive.sk/h/Spravodajstvo/Ar.asp?ARI=108601&CAI=2107
- http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=917683
- http://blog.hruska.ch/arch/000167.php
- http://www.petenyi.de/html/2004/05/gmail.html
- http://www.pc.sk/internet/clanok.ltc?ID=4441
- http://blog.macich.net/1094100387-ja-rad-gmail-praxe-zkusenosti-a-poznatky-uzivatele.html
- http://hulan.info/blog/item/gmail-podrobnejsi-popis-a-screenshoty

Neprehliadnite: