Žilinský súd: 10 mesiacov väzenia za počítačové pirátstvo

Matúš Serdula  /  05. 10. 2004, 12:15

Okresný súd v Žiline odsúdil mladého muža na nepodmienečný trest odňatia slobody v dĺžke 10 mesiacov za počítačové pirátstvo. Policajné vyšetrovanie dokázalo, že obvinený prevádzkoval počítačovú herňu, v ktorej mal na 13 počítačoch nelegálne nainštalovanú hru Age of Empires II. Nelegálne počítačové programy a hry boli nájdené aj na zabavených CD.

Spôsobená škoda bola vyčíslená na viac ako 180 tisíc korún. Odsúdenému bol udelený aj trest prepadnutia veci a povinnosť uhradiť škodu. Proti rozsudku môže odsúdený podať odvolanie.

„Problematika softvérovej kriminality je na Slovensku aktuálnou témou a zároveň celospoločenským a ekonomickým problémom. Orgány činné v trestnom konaní a súdy pracujú efektívne na eliminovaní tohto druhu trestnej činnosti. Dnes je to však po prvýkrát keď súd vyniesol nad počítačovým pirátom rozsudok s nepodmienečným trestom,“ povedal Roman Karabelli, tlačový hovorca BSA v SR. „Je potrebné si uvedomiť, že každé nelegálne kopírovanie softvéru je porušením autorského práva jeho výrobcu, a to nielen v prípade firiem a podnikateľov,“ dodal p. Karabelli.

Združenie Business Software Alliance od roku 2000 monitorovalo na Slovensku viac ako 350 prípadov porušovania autorských práv k softvéru. V súčasnosti je predmetom detailného vyšetrovania 12 prípadov nelegálneho používania počítačových programov.

Zdroj: BSA

Neprehliadnite: