Netscape 7.2: Vzkriesenie

Redakcia Inet.sk  /  22. 09. 2004, 00:00

Netscape bol niekedy najpoužívanejší, respektíve najrozšírenejší prehliadač, kým neprišiel Internet Explorer. Odvtedy sa veľa zmenilo a Netscape dnes používa približne 1% zo všetkých ľudí, ktorí surfujú po internete. AOL si však od novej verzie Netscape sľubuje, že používateľská základňa sa rozrastie. Tak aké novinky nám priniesol nový Netscape?

Nová verzia Netscape 7.2 vyšla 18.8.2004 a je založená na Open Source prehliadači Mozilla 1.7.2 (k dispozícii je už verzia 1.7.3), čo znamená, že používa aj rovnaké zobrazovacie jadro ako Mozilla a to jadro Gecko.

Netscape vznikol v roku 1994 a takmer hneď po uvedení získal dominantné postavenie na trhu. Keďže prehliadač Netscape bol šírený ako shareware, tak sa jeho autorom podarilo získať obrovské finančné prostriedky. Lenže v roku 1995 firma Microsoft vypustila prvú verziu svojho internetového prehliadača Internet Explorer, ktorý sa stal súčasťou operačného systému Windows 95 OSR2 (4.10), čo spôsobilo jeho masívne rozšírenie medzi používateľmi internetu.

Netscape, tesne po nástupe prehliadača Internet Explorer, ktorý bol úplne zadarmo, uvoľnil zdrojové kódy svojho prehliadača. Práve vďaka uvoľneným zdrojovým kódom vznikol projekt Mozilla (a neskôr aj iné projekty), ktorý sa dnes radí medzi najrozšírenejšie alternatívne prehliadače.

Keďže Microsoft v tom období mal a vlastne stále má dominantnú pozíciu na trhu s operačnými systémami, tak sa podľa tvorcov Netscape jednalo o zneužitie tohto postavenia. V roku 2003, na základe spoločnej dohody o mimosúdnom vyrovnaní, spoločnosť Microsoft vyplatila Netscape Communications Corp., už ako dcérskej spoločnosti AOL, ktorá Netscape odkúpila, takmer jednu miliardu USD ako náhradu za stratený zisk.

Ohľadom ďalšieho vývoja Netscape sa často polemizovalo, veď pred rokom firma AOL vyhodila vývojárov Netscape, ktorí pracovali aj na prehliadači Mozilla, takže vývojový tím bol značne oslabený. Ako to teda zoštíhlený tím AOL zvládol sa dozvedáme práve z najnovšej verzie prehliadača Netscape.

netscape.gif

Čo je teda nové vo verzii 7.2?

 - výrazne zrýchlenie štartu prehliadača a vykresľovania stránok

 - presnejšie zobrazovanie stránok a lepšie dodržiavanie W3C štandardov.

 - zvýšená bezpečnosť pri prehliadaní stránok

 - zlepšená synchronizácia s Palmom

 - jednoduchšia editácia tabuliek v integrovanom www editore

 - podpora vCards v poštovom klientovi

 - vylepšené blokovanie vyskakujúcich okien

 - zdokonalený tabbed browsing

 - možnosť uloženia stránky

 - manažér hesiel

Okrem toho sú k dispozícii pluginy Java a Flash 7, ale aj zaujímavé rozšírenia (extensions) v podobe ICQ / AIM klienta a iné. Užívateľské rozhranie je takmer rovnaké ako v predchádzajúcej verzii. Ako môžete vidieť, tak väčšina noviniek (zrýchlený štart, bezpečnosť a podobne) je priamo spätá s tým, že Netscape je založený na verzii 1.7.2 internetového prehliadača Mozilla.

Celková veľkosť inštalačného balíčka Netscape je okolo 24 MB, pričom si môžete stiahnuť len jeden inštalačný súbor, ktorý stiahne z internetu len tie súčasti prehliadača Netscape, ktoré si vyberiete. Netscape je dostupný pre Windows, Mac OS X a samozrejme aj pre Linux.

Netscape je síce rozhodne lepším riešením než Internet Explorer, ale stále pomerne zaostáva za ostatnými alternatívnymi prehliadačmi a bežnému používateľovi nemá čo nové alebo zaujímavé ponúknuť, a aj preto bežný používateľ nevidí dôvod prejsť na tento prehliadač napríklad aj z pomerne deravého a nespoľahlivého Internet Exploreru.

Navyše Netscape vo verzii 7.2 nemá vyriešené nedávno objavené bezpečnostné chyby týkajúce sa všetkých verzií prehliadačov Mozilla a Netscape, ktoré opravila až verzia 1.7.3 prehliadača Mozilla.

Vypustenie novej verzie Netscape okomentoval jeho bývalý vývojár Daniel Glazman takto: "AOL potrebuje portál, jediný skutočný čo má je Netscape.com, no ľudia, ktorý prestali používať NN ako browser tam nechodia len preto, že existuje. AOL potrebuje browser majúci Netscape.com ako defaultnú domácu stránku."

Michal Slančík (
xdeimosx@gmail.com)

Zdroje: http://www.czilla.cz, http://www.netscape.com, http://www.underground.cz

Súvisiace články na Inet.sk:
/index.php?id=1783&tema=internet&page=clanok
/index.php?id=1786&tema=internet&page=clanok
/index.php?id=1816&tema=internet&page=clanok

Neprehliadnite: