Microsoft odovzdáva do výroby českú verziu Windows XP Service Pack 2

Martin Vataha  /  13. 09. 2004, 00:00

Používatelia českej verzie operačného systému Windows XP na Slovensku, ktorých je približne 50 %, sa už skoro dočkajú lokalizovaného opravného balíčku Windows XP Service Pack 2.

Spoločnosť Microsoft odovzdala v piatok do výroby českú verziu opravného balíčku Windows XP Service Pack 2. Od 14. septembra 2004 môžu používatelia získať Sevice Pack 2 prostredníctvom Windows Update pomocou funkcie Automatická aktualizácia. Od tohto dátumu je tiež možné úplne zadarmo si objednať Service Pack 2 na CD na adrese http://www.microsoft.com/slovakia/windows/xp/.

Keďže operačný systém Windows XP v slovenskej mutácii neexistuje, na Slovensku sa využíva predovšetkým jeho anglická a česká verzia. Po nainštalovaní slovenského jazykového balíku LIP (Language Interface Pack) na české alebo anglické Windows XP sa však súčasti operačného systému zlokalizujú do slovenčiny. To znamená, že zdroje a funkcie, ktoré boli predtým v češtine alebo angličtine, sa začnú zobrazovať v slovenčine. Takto vznikne akoby slovenská verzia Windows XP.

Pri inštalácii Service Pack 2 musí slovenský používateľ rozlišovať, či si slovenský jazykový balík nainštaloval na pôvodne českú alebo anglickú verziu operačného systému. Anglická edícia Service Pack 2 sa používa pri pôvodne anglickom operačnom systéme. V prípade pôvodnej českej verzie Windows XP je zase potrebné použiť český Service Pack 2.

Najjednoduchší spôsob, ako získať českú verziu Windows XP Service Pack 2, je aktivovať funkciu Automatická aktualizácia. Používatelia môžu českú verziu Windows XP Service Pack 2 získať aj ďalšími spôsobmi:

  • Prevzatím z Windows Update alebo z Microsoft download centra či MSDN.
  • Objednať si na slovenských stránkach spoločnosti Microsoft úplne zadarmo odoslanie Service Pack 2 na CD.
  • CD s Windows XP Service Pack 2 budú priložené do novembrového čísla českých edícii časopisov Chip a PC World. Do novembrového čísla PC Revue bude pribalené CD s anglickou verziou Windows XP Service Pack 2.
  • CD s Windows XP Service Pack 2 sa budú distribuovať na veľtrhu výpočtovej techniky Invex 2004 a ďalších akciách.

Service pack 2 prináša najmä :

  • Vyšší stupeň zabezpečenia - Service Pack 2 zavádza silnejšie východzie zabezpečenie celého systému a obsahuje nové funkcie a nástroje, ktoré používateľom umožnia lepšie chrániť svoje počítače a dáta pred hackermi, vírusmi a ďalšími hrozbami. Inými slovami to znamená bezpečnejšiu komunikáciu a prácu na internete a pre firmy posilnenie celej bezpečnostnej infraštruktúry.
  • Lepšia správa a kontrola - Service Pack 2 umožňuje jednoduchšiu konfiguráciu a riadenie zabezpečenia prostredníctvom nových funkcií, bezpečnostných nástrojov a nového Centra zabezpečenia Windows (Windows Security Center).
  • Vyšší používateľský komfort - Service Pack 2 obsahuje tiež aktualizácie kľúčových ovládačov, zdokonalenú podporu nových technológií ako napr. Wi-Fi či Bluetooth - hlavne v oblasti bezpečnosti - a bezpečnostné aktualizácie ďalších kľúčových funkcií. To všetko dohromady predstavuje vyšší používateľský komfort a možnosť zvýšenia produktivity.

 "Zdokonalenia v oblasti bezpečnosti, ktoré sú obsiahnuté vo Windows XP Service Pack 2, umožnia používateľom lepšie a pritom jednoduchšie chrániť svoje systémy a mať nad nimi lepšiu kontrolu," uviedol senior viceprezident spoločnosti Microsoft Will Poole.  

"Doporučujeme všetkým používateľom Windows XP, aby už teraz obetovali päť minút svojho času, navštívili stránku www.microsoft.com/slovakia/security/protect/ a aktivovali si funkciu automatickej aktualizácie. Získajú tak istotu, že sa im Service Pack 2 nainštaluje hneď, ako bude k dispozícii."

Spoločnosť Microsoft vyvinula Windows XP Service Pack 2 vybavený posilnenou bezpečnosťou technológií v úzkej spolupráci s ďalšími poprednými predstaviteľmi počítačového priemyslu, vrátane predajcov softvéru, výrobcov chipov a počítačov.

Neprehliadnite: