Internet pre študentov

Michal Jordán  /  06. 09. 2004, 00:00

Začína sa nový školský rok a študenti neraz používajú ako zdroj informácii čoraz častejšie internet. Čo v tomto smere ponúkajú slovenské webovské stránky? Dokážu dostatočne zasítiť slovenských študentov? Kde nájdu študenti rôzne referáty a iné študijné materiály? Na tieto otázky ako aj na mnohé iné vám odpovie práve tento článok.

Študijné materiály na internete
Každý študent má isto veľa práce a učenia sa, preto nie je od veci si prácu niekedy uľahčiť a nechať sa inšpirovať študijným materiálom stiahnutým s internetu. Viete však kde ich hľadať?

Webovská stránka http://www.studentske.sk ponúka nielen pre študentov viac ako 5000 študijných zdrojov. Zoradená sú prehľadne v rôznych kategóriach podľa abecedy. K dispozícii je samozrejme aj vyhľadávanie v tejto objemnej databáze, kde neraz nájdete aj cudzojazičnú prácu. Zaujímavou nadstavbou projektu Študentské stránky je stránka /referaty, ktorá čerpá hlavne z tejto databázy. Študijné materiáli sú tu taktiež prehľadne zoradené v niekoľkých kategóriach podľa obsahového zamerania.

Stránka http://www.referaty.sk je objemnou databázou nielen referátov, kde ich nájdete niečo viac ako 12 000. Referáty sú prehľadne zoradená v štyroch hlavných kategóriach (jazyky, humanitné vedy, prírodné vedy a ostatné), ktoré sú rozdelené ešte do niekoľkých štandartných kategórii hlavne podľa predmetov. K dispozícii je samozrejme vyhľadávanie referátov. Referáty si môžete nechať zobraziť podľa abecedy, počtu slov, alebo podľa známky. Pri každom čítanom referáte sa dozviete koľko má referát slov, akú známku dostal od čitateľov, autora referátu a môžete sa k referátu vyjadriť v diskusii, prípadne ho oznámkovať. Referát si môžete okamžite vytlačiť, prípadne uložiť vo viacerých formátoch, čo zaručuje maximálne pohodlie pre študenta.

Informačné stránky nielen pre školy a o školách
Existujú aj rôzne informačné stránky nielen pre pedagógov a v rôzne prezentácie škôl, či študentov. Môžete tu nájisť rôzne medotické pokyny, učebné osnovy, informácie o školách, študijných odboroch a množstvo daľších užitočných informácii zo školského prostredia.

Na stránkach Ministerstva školstva (http://www.education.gov.sk) nájedte rôzne metodické pokyny pre pedagógov , vyhlášky a zákony týkajúca sa školského prostredia. Časť stránky je venovaná aj rôznym projektom pre rozvoj škôl.

Webovské stránky Štátneho pedagogického ústavu (http://www.statpedu.sk) ponúkajú rozsiahlu databázu pedagogických dokumentov. Nájdete tu učebné osnovy, informácie o ovej koncepcii maturity, program pre vzdelávanie rómov, informácie o špeciálnej pedagogike a množstvo daľších zaujímavých informácii.

Stránky projektu infovek (http://www.infovek.sk) ponúkajú informácie o predmetoch, diskusiu, zoznam zaujímavých liniek a zoznam škôl zaradených do projektu infovek. Zaujímavosťou je isto „súťaž o najepšiu www stránku v kategórii“ pre študentov a školy, o ktorej sa viac dočítate na stránkach http://sutaz.infovek.sk

Ak hľadáte prezentácie škôl, snáď najväčší zoznam nájdete na stránkach slovenského internetového vyhľadávača superzoznam. Školské stránky sú zoradené podľa typu školy v kategóriach vysoké školy(http://szm.sk/vedskoun), stredné školy(http://szm.sk/vedskost) a základné školy(http://szm.sk/vedskoza), v ktorých sú usporiadané abecedne podľa mesta v ktorom sa nachádzajú.

Slovenský internet je na nový školský rok výdorne pripravený a ponúka isto množstvo zaujímavých možností nielen pre študentov a pedagógov ako si uľahčiť a spríjemniť prácu.

Neprehliadnite: