Slováci na IRC

Michal Jordán  /  17. 08. 2004, 00:00

IRC je istotne veľkým komunikáčným fenoménom už niekoľko rokov. Existuje nespočetne veľa serverov po celom svete na ktorých si môžete pokecať s kamarátmi. Poznáte však tie vychytené - slovenské? Ak nie, po prečítaní tohto článku ich už poznať istotne budete.

Vo svete existujú mnohé svetoznáme irc servery, ako napríklad DalNet, EfNet, či IRCNet. Z tejto trojice nájdete vychytené slovenské kanály jedine v sieti IRCNet, do ktorej sa pripojíte prostredníctvom slovenských serverov irc.telecom.sk, irc.nextra.sk a irc.tuke.sk. Ďalej môžete využiť české irc servery irc.i.cz, irc.felk.cvut.cz a irc.cis.vutbr.cz. Poslednou možnosťou je použitie medzinárodného servera eris.ircnet.org. Medzi najpoužívanejšie a najnaštevovanejšie kanály, v ktorých sa dohoríte po slovensky v sieti IRCNet paria #slovakia, #slovensko, #svk a #milovanie. Zvyčajne uspejete aj s názvom krajského mesta, kde si môžete pokecať s "krajanmi". Medzi tieto kanály patria napríklad #trnava, #presov, či kanál #kosice. Slovenský vedomostný kvíz nájdete na kanáli #kviz, kde je k dospozícii viac ako 16 000 otázok. Ďalšie informácie o sieti IRCNet nájdete na stránkach http://www.irc.sk a na http://www.irc.cz.

Druhou možnosťou je pripojiť sa na niektorý z domácich slovenských IRC serverov. Pri svojom pátraní som ich našiel niekoľko, ich prehľad si môžete pozrieť na konci článku, venovať sa budem len tým najnaštevovanejším.

Medzi takéto patrí napríklad server irc.post.sk, kde sa počet pripojených uživateľov pohybuje rádovo v stovnách možno aj vďaka www rozraniu, ktoré umožňuje pripojiť sa na IRC pomocou prehliadača stránok. Toto www rozhranie je dostupné na http://www.post.sk/irc a používa technológiu CGI.IRC. Hlavným kanálom je kanál #post.sk, kde je sústredená aj väčšina chatujúcich. Druhým "talkom" na tomto serveri je kanál #night. Na ďalších zopár kanáloch je k dispozícii obľúbený kvíz. Najlepším kvízom sa podľa môjho odborného odhadu môže pochváliť kanál #sirius. Na irc.post.sk je sú k dispozícii aplikácie ako memoserv, chanserv a nickserv, ktoré umožňujú registráciu nicku (prezývky), kanála a zasielanie správ medzi užívateľmi. Memoserv je prístupný pod klasickým nickom memoserv, nickserv pod nickom N a chanserv pod nickom X, ktorý však veľmi nevyužijete, pretože tvorba nových kanálov je na tomto serveri zakázaná.

Medzi ďalšie navštevované servery patrí aj irc.anik.sk. Na tomto serveri stojí za povšimnutie hlavne kanál #antik, na ktorý Vás automaticky napojí. Server sa môže pýšiť počtom pripojených uživateľov pohybujúcim sa okolo čísla 50. Sú prístupné aplikácie ktoré umožňujú rovnako ako na irc.post.sk registrovať nick (nicserv, prístupný pod klasickým nickom nickserv), kanál (chanserv, pod nickom chanserv) a zasielať správy medzi registrovanými uživateľmi (memoserv alias memoserv). Užitočná funkcia /mode x zaistí, že vaša IP adresa bude zašifrovaná.

Istotne zaujímavým serverom je server irc.surminet.com, ktorý združuje niekoľko slovenských a českých IRC serverov ako napríklad irc.cassnet.sk, irc.korn.sk, irc.nomi.cz, či irc.smoula.net. Tento zaujívaný server sa pýši počtom pripojených uživateľov siahajúcim k číslu 200. Hlavnými kanálmi, kde je aj sústredených najviac uživateľov sú #hlavny, #intrak, #main, či český #czfree.cz alebo #ova.czf. Server sa môže pochváliť možnosťou prístupu 4096 bitového šifrovaného prístupu SSL. Táto možnosť zaručuje, že váš rozhovor nik nepovolaný určite čitať nebude. IP adresy sú anonymné aj v prípade nešifrovaného pripojenia sa na server. Nie sú prístupné síce funkcie ako registovanie nickov, či kanálov, ale na kvalite servera to istotne neuberá.

Ďalšou českosloveskou irc sieťou je sieť EuroIRC (http://www.cznet.net). Pre prístup do tejto siete odporúčam použiť slovenský server lve.utc.sk. V krajnom prípade sa môžete pripojiť aj prostredníctvom irc.cznet.net. Na tomto serveri je zvyčajne do 100 užívateľov. Ide o uzavretú skvelú skupinkuu ľudí, kde snáď na kanáloch každý každého pozná. Hlavnými kanálmi sú #talk, na ktorý vás automaticky napojí pri prístupe prostredníctvom lve.utc.sk, ďalej kanál #zatwor a kanál #operator. Server disponuje funkiaci nickserv, chanserv a memoserv.

V sieti Liptov IRC sú 4 irc servery (irc.yoyonet.sk, irc.mag-net.sk, irc.riadoklan.sk a irc.klacno.sk). Pre prístup do siete odporúčam využiť server irc.yoyonet.sk. Sieť sa môže pochváliť počtom uživateľov pohybujúcim sa okolo päťdesiatky a možnosťou šifrovanáho pripojenia sa SSL. Registrovanie nickov, či kanálov nie je prístupné. Uživateľskú skupinu tvoria väčšinou "liptováci" čomu napovedá aj názov tejto irc siete.

Vydareným pokusom o anonymný irc server je irc.hysteria.sk. Na teno server je možný prístup iba so šifrovaným spojením SSL. Šifrovanie je 4096 bitové a šifrujú sa aj IP adresy, takže o anonymitu a bezpečnosť komunikácie je luxusne postarané. Podobne ako predchádzajúci server ani tento nepodporuje registráciu nickov a kanálov. Hlavnými kanálmi sú #talk, #kyberia, #hysteria a #lamerville. Počet pripojených uživateľov sa pohybuje okolo 50. Ide skutočne o posledné útočisto "anonymných binárnych schizofrenikov".

Ak náhodou počujete o IRC prvý krát a neviete "ako na to" nasledujúce riadky sú určená práve vám.
K prístupu na irc servery sa používajú hlavne rôzny irc klienti. Snáď najznámenšími sú mIRC a XChat. Ak sa chcete pripájať na servery so šifrovaným spojením bude pre vás vhodný XChat.

Zopár základných príkazov pre prácu z IRC:
/server nazov alebo IP servera - pripojenie k IRC serveru
/join #kanál - pripojíte sa na kanál
/list - zoznam prístupných kanálov na serveri
/part #kanál dvôvod odchodu - odýdete z kánála
/quit dvôvod - odpojíte sa zo servera
/query nick - otvorí nové okno na súkromné chatovanie s osobou nick
Množstvo daľších informácii o IRC nájdete na stránke http://www.kviz.sk


Na záver vám ponúkam krátky prehľad slovenských irc serverov, ktoré som s troškou snaženia sa objavil. Všetky servery spomínané v článku sú prístupné na klasickom porte 6667.

irc.telecom.sk, irc.nextra.sk, irc.tuke.sk, irc.post.sk, irc.antik.sk, irc.surminet.com, irc.cassnet.sk, lve.utc.sk, irc.skolak.net, irc.hysteria.sk, irc.yoyonet.sk, irc.mag-net.sk, irc.riadoklan.sk a irc.klacno.sk, irc.lmx-net.sk, 217.67.28.254, irc.akva.sk a irc.gamepub.sk

Neprehliadnite: