Na telekomunikačnom trhu sa naďalej podniká neférovo ...

Tlačový servis  /  11. 08. 2004, 00:00

"Na telekomunikačnom trhu sa naďalej podniká neférovo, prispievajú k tomu aj rozhodnutia TÚ SR" tvrdí tlačová správa spoločnosti Slovak Telecom. Čo tým spoločnosť myslí? V článku si prečítate viac.

Vyhlásenia alternatívnych operátorov na tému stanovenia cien hlasových služieb poskytovaných prostredníctvom siete internet (VoIP) spoločnosť Slovak Telecom vníma ako snahu o odvedenie pozornosti od problému, ktorý na slovenskom telekomunikačnom trhu naďalej pretrváva.

Týmto problémom je skutočnosť, že alternatívni operátori sa nechcú štandardným spôsobom prepojiť so sieťou Slovak Telecomu a vyhľadávajú akékoľvek ďalšie možnosti ako podnikať na Slovensku za neprimerane výhodných podmienok. Telekomunikačný úrad (TÚ) SR navyše svojimi nekompetentnými rozhodnutiami nepriamo prispieva k stavu, kedy alternatívni operátori nebudú mať záujem podpísať so Slovak Telecomom prepojovacie zmluvy.


Posledným zo série kontroverzných rozhodnutí TÚ SR je minulotýždňové rozhodnutie úradu vo veci podmienok zmlúv o prístupe ISP DialUp Access a Voice Plus. Ako už Slovak Telecom informoval, TÚ SR v predmetnom rozhodnutí pristupuje k cenovej regulácii služby Voice Plus, na ktorú zákon TÚ SR vôbec neoprávňuje a voči tejto časti rozhodnutia Slovak Telecom podá rozklad.

TÚ SR týmto rozhodnutím rozhodne nerieši bizarnú situáciu, ktorá vznikla jeho vlastnou chybou, keď udelil licenciu spoločnosti Nextra na poskytovanie hlasových služieb prostredníctvom volaní na číslo 019xy. Stanovením metodiky na výpočet ceny služby VoIP na úrovni cien internetových volaní (019xy) ide úrad jednoznačne nad rámec svojich kompetencií a opätovne podlieha tlaku alternatívnych operátorov.

„Konanie Telekomunikačného úradu a stanoviská niektorých alternatívnych operátorov vykazujú vzácnu zhodu a porozumenie. Je zarážajúce, že úrad na jednej strane odníme alternatívnemu operátorovi možnosť poskytovať hlas prostredníctvom volaní do internetu, vzápätí však vydá rozhodnutie, ktorým stanoví de facto cenník, podľa ktorého má naša spoločnosť poskytovať konkurentom volania do internetu za účelom hlasových prenosov, pričom stanoví tie isté ceny, aké platili pri volaniach na čísla 019xy. Naša spoločnosť na požiadanie Telekomunikačného úradu sa zdržala na jar tohto roku krokov týkajúcich sa zamedzenia nelegálneho poskytovania hlasu cez internet prostredníctvom niektorých operátorov. Teraz vieme, že to bola chyba, nemali sme úradu veriť, že situáciu vyrieši“, povedal Ján Kondáš, viceprezident pre korporátnu komunikáciu Slovak Telecomu.

Na margo vyhlásení, že poskytovanie VoIP bol jediný spôsob ako volať lacnejšie a inak ako prostredníctvom služieb ST treba povedať, že to nie je pravda. Zákazník si zbežným porovnaním cenníkov môže zistiť, že ST poskytuje hlasové služby, napr. volania do zahraničia za nižšie ceny, než to robia alternatívni operátori prostredníctvom VoIP.
Ukazuje sa, že alternatívni operátori majú snahu donekonečna hľadať „alternatívne“ spôsoby ako podnikať na telekomunikačnom trhu bez prepojenia sa so sieťou Slovak Telecomu. Pokiaľ budú mať aj naďalej možnosti podnikať v prostredí a za podmienok, ktoré sú výhodnejšie, napr. nelegálne prepojenie cez 0800 a ISDN, zneužívanie 019xy na VoIP, atď., situácia na telekomunikačnom trhu nebude – napriek deklarovaním snahám TÚ SR i alternatívnych operátorov – štandardizovaná a stabilizovaná.

Viacerí alternatívni operátori podnikajú na telekomunikačnom trhu nelegálnym spôsobom, čo TÚ SR „vyriešil“ pokutou vo výške 500 tisíc Sk, prípadne zmenou licencie. Výnosy a čistý zisk týchto spoločností z nelegálnych činností sú pritom neporovnateľne vyššie. Ak bude úrad postupovať aj v ďalších prípadoch podobným spôsobom, pre každého operátora bude nakoniec výhodnejšie podnikať nelegálne a platiť pokuty. Slovak Telecom preto zastáva názor, že za tento stav by mal niekto z úradu regulátora trhu niesť aj osobnú zodpovednosť. Navyše je Slovak Telecom presvedčený, že TÚ SR nie je v súčasnej situácii schopný plniť funkciu nezávislého a kompetentného regulátora telekomunikačného trhu.

Zdroj : Tlačová správa, Bratislava, 10. augusta 2004

Neprehliadnite: