Supernovinka siete IOL v Košiciach

Julo Babiak  /  11. 08. 2004, 00:00

Už pred vyše rokom sme na stránkach Inet.sk písali o sieti IOL v Košiciach. Keďže odvtedy sa udiali viaceré a dosť podstatné zmeny, prinášame vám ich v nasledujúcom článku. Pre Košičanov určite potešiteľné informácie v ňom nám poskytol aj teraz pán Zdeněk Černík.

Stručne na zopakovanie:
IOL alias Internet On LAN je verejná telekomunikačná sieť v Košiciach, ktorú už niekoľko rokov prevádzkuje KBC Group. Sieť je v rámci Košíc, základom sú optické káblové rozvody a tam kde optika nevedie, tak sú rádiové spoje v licencovanom pásme. Koncové vedenia sú riešené klasickými metalickými rozvodmi alebo mikrovlnným rádiom v 2,4 GHz pásme. Služby tejto siete najmä pre internetové pripojenie využívajú firemní aj domáci klienti.

Čo je teda nové?
Stručne a jasne – ponúknuť na trh komunikačné služby, ktoré budú tvoriť dobrú, spoľahlivú a cenovo primeranú alternatívu k službám ako sú aDSL, ISDN, či DialUp, alebo aj Chello.
V praxi je to Broadband pripojenie do Internetu určený pre tých, ktorý od internetu očakávajú ozajstný megabit za 1.499,- Sk + DPH.

Opis novej služby
Služba je poskytovaná v súlade “Fair Use Policy”, čo v KBC znamená, že v cykloch (po troch kalendárnych dňoch) sa vyhodnocuje správanie sa jednotlivých zákazníkov, pričom zákazníkom sa za každých prenesených 1,5 Gbyte v jednom alebo druhom smere (podľa toho, ktorý údaj je väčší) zníži šírka pásma do internetu o 256 kbit/s na jeden cyklus až na úroveň 128 kbit/s. Pokiaľ objem prenesených dát v cykle je nižší alebo rovný ako 1,5 Gbyte, zvýši sa šírka zníženého pásma o 128 kbit/s v danom cykle až po 1024 kbit/s.

Aké sú výhody pre klienta?
Za fixný mesačný poplatok získa klient časovo a objemovo neobmedzené pripojenie do Internetu. Rýchlosť pripojenia závisí výhradne od voľnej kapacity siete a rýchlosti prípojky.
Klient, ktorý si už skúsil agregované aDSL alebo iné typy zdieľaných liniek, určite ocení výhody princípu “Fair Use Policy”, ktorú začalo KBC aplikovať vo svojej sieti IOL.

A čo Home users?
“Fair Use Policy” platí aj pre nich, avšak do rýchlosti 512 Kbit/s, ale za podstatne nižší mesačný paušál. Služba tpZ12, ktorá ponúka prístup na Internet v čase od 18:00 – 6:00 je za 399,- Sk a služba tpZ24 s celodenným prístupom za 599,- Sk s DPH.

Štatistické údaje
Domácich klientov v KBC za ten rok pribudlo, spolu ich je presne 2938. Firemných klientov začalo zavádzaním aDSL odbúdať, tomu sa asi netreba čudovať, ale treba poznamenať, že niektorí náročnejší klienti sa vrátili, zväčša po zlých skúsenostiach s technológiou aDSL. (niektoré dôvody, prečo je to tak, si prečítate tu).

Linka do SIX-u a do zahraničia ostala v starostlivosti Netlab Plus, kapacitne na 34 Mbit/s. Podľa riaditeľa KBC pána Černíka je pochopiteľné, že na 155 Mbitové ATM ešte nedozrel čas, nehovoriac o jej cene. Navyše kapacitne je sieť IOL v dnešnej dobe ešte stále predimenzovaná. Vraj sa máme sa prísť opýtať na novinky o rok :-).


Kontakt:
Letná 42, Košice, www.kbc.sk, www.iol.sk.

Neprehliadnite: