Mozilla Thunderbird 0.7.2 – Lepšie to už nebude?

Lukáš Šurin  /  10. 08. 2004, 00:00

Nová verzia známeho opensource klienta v mnohom predbieha konkurenciu. Aká je „nula-sedem-dvojka“ a čo nové prináša? Stane sa Thunderbird symbolom úplnej dokonalosti?

Poštové klienty nám vo veľkej miere uľahčujú a urýchľujú prácu. Ako si však vybrať spomedzi desiatok komerčných aj nekomerčných klientov? Spoznať tajomstvá niektorých Vám pomôže nasledujúca séria článkov.

Priaznivci Mozilly (článok o Mozille 1.7.1. /index.php?id=1816&tema=internet&page=clanok&text=nie ) sa 22. júna 2004 dočkali novej verzie poštového klienta Mozilla Thunderbird a to 0.7.1, respektíve verzia 0.7.2, ktorá opravuje závažnú bezpečnostnú chybu, ktorá sa však týka len verzie pre Windows (viac informácii nájdete na http://www.mozilla.org/security/shell.html, návod na opravu starších verzii nielen Thunderbirdu, ale aj Firefoxu a iných produktov Mozilly nájdete na http://forum.czilla.cz/viewtopic.php?t=2165) .

Jednoduchosť na jedno kliknutie

Mozilla Thunderbird je založený na jadre Gecko, o ktorom je všeobecne známe, že rýchlosťou spúšťania výrazne zaostáva za konkurenčnými produktmi – avšak nielen v nových verziách Thunderbirdu, ale aj vo Firefoxe ( /index.php?id=1816&tema=internet&page=clanok&text=nie ) môžeme pozorovať snahu o odstránenie tohto nedostatku.

Mozilla Thunderbird vychádza v ústrety užívateľom, ktorý sa pripájajú cez dial-up (vďaka veľkosti len 5,9 MB pre Windows, 8,1 MB pre Linux a 8,6 MB pre MasOS X), ale zároveň nerobí kompromisy a ponúka i skúsenejšiemu užívateľovi všetky funkcie na bezproblémovú prácu s e-mailami a kvalitou sa vyrovnáva aj komerčným klientom.

Úplnou novinkou v Thunderbirde je Extension Manager a Theme Manager. Pre tých, ktorí nevedia, na čo by ich využili, len v krátkosti rozoberiem tieto funkcie – Theme Manager umožňuje vybrať si z veľkého množstva tzv. tém, čo nie je nič iné, ako zmena vzhľadu. Extension Manager slúži na rozšírenie - rozumej nadstavbu (extension = nadstavba) - klienta o šikovne využiteľné funkcie, ktoré nájdete na stránke http://update.mozilla.org/extensions/?application=thunderbird .

Hlavnými črtami Mozilly Thunderbird je pokročilá detekcia tzv. junk mailov (junk = odpad), podpora viacerých užívateľských kont, filtrovanie správ a podpora HTML správ, adresár podporujúci skupiny. Samozrejmosťou v dnešnej dobe vírusov, trójskych koňov a spamu je spamový filter, ktorý zaručí, že sa k užívateľovi nedostane žiadna nevyžiadaná pošta.

Thunderbird drží krok s dobou a nezabúda ani na bezpečnosť – už z predošlých verzii užívateľom známe kryptovanie správ, podpora certifikátov, digitálne podpisovanie a technológia S/MIME.

Podporuje tzv. e-mail adress collection (zbieranie e-mailových adries), čo znamená, že adresy odchádzajúcich správ sa automaticky ukladajú do adresára. Nedovoľuje spustenie rôznych skriptov, čo zabráni napadnutiu počítača vírusom zo strany poštového klienta.

Mnohí, najmä skúsenejší užívatelia, uvítajú možnosť triedenia pošty podľa adresy odosielateľa, prílohy, predmetu, rozsahu, priority a dátumu. Nedá sa nespomenúť aj kontrolu pravopisu, tzv. spell, ktorý zatiaľ nie je dostupný ani v slovenčine, ani v češtine.

Mozilla Thunderbird je opensource (doslova „otvorený zdroj“, čím sa myslí, že zdrojový kód je voľne dostupný a užívatelia si ho môžu ľubovoľne upravovať podľa vlastných potrieb), čo poteší najmä tých, ktorí majú hlboko do peňaženky, a to aj bez reklám a spywaru. V súčasnosti sú ponúkané verzie pre Windows 9x/Me, 2000 a XP, ale nezabúda sa ani na užívateľov Linuxu, MacOS X, OS/2 a Solarisu.

Dodatok: V súčasnosti je  dostupná aj verzia 0.7.3, ktorá opravuje štyri bezpečnostné chyby (249004, 250906, 251381, 253121)

Neprehliadnite: