IOL A-Network v Bratislave a Pezinku

Peter Polakovič  /  05. 08. 2004, 00:00

Opäť sa hlásime s predstavovaním ďalších alternatívnych prístupových sietí do Internetu. V tomto pokračovaní vám predstavíme prístupovú sieť IOL A-Network, ktorá je prevádzkovaná v Bratislave, Pezinku, Modre a v okolí týchto miest.

Tak ako u predchádzajúcich alternatívnych sieťach, aj u tejto je základom mikrovlnný prenos v 2,4 GHz. Verejná sieť IOL A-Network je na prvý pohľad podobná ostatným mikrovlnným sieťam, svojou profesionálnou štruktúrou je určite zaujímavá pre firmy ale aj domácich používateľov Internetu. Viac nám prezradil spravca siete Ondrej Briatka.

Charakteristika siete
Celá sieť má kostru postavenú na rádiách Motorola Canopy, ktoré na Slovensko dodáva spoločnosť KonekTel. Sú to rádiové spoje v pásme 5,7 GHz, ktoré je u nás bezlicenčné, Last mile sú zriaďované v pásme 2,4 GHz alebo lokálnou LAN kabelážou.

Kostra na Canopy:
Motorola vyvinula zariadenie Canopy pre pásmo 5,7 GHz. V sieti IOL A-Network umožnilo vytvoriť kostru medzi jednotlivými uzlami siete, ktorá je dostatočne kapacitne dimenzovaná a veľmi stabilná - uptime je veľmi vysoký. Canopy je zaujímavé tiež tým, že na týchto rádiách dokážete urobiť čistý E1 tok, resp. aj 3 x E1 a to za tretinovú cenu ako by to bolo s klasickým PDH rádiom. Navyše bez licenčných poplatkov za frekvenčné kanály.

2,4 GHz prístupové body:
Access Pointy sú na báze Linksys WAP11  alebo Cisco Aironet 340 a 350, všetky zariadenia sú v norme IEEE 802.11b. V sieti sa používajú výlučne smerové alebo sektorové antény, aby sa obmedzili interferencie s ostatnými prevádzkovanými zariadeniami, aj keď v dnešnej dobe s veľkým počtom prevádzkovaných zariadení je náročné udržať si pásmo 2,4 GHz v úplne nezarušenom stave. Zariadenia Cisco Aironet majú vlastnosť automatického nastavenia sa na najvhodnejší kanál, takže z tohto hľadiska sa oplatilo investovať do týchto zariadení.

2,4 GHz klienti:
Klienti sa prevádzkujú na zariadeniach rôznych výrobcov, poradie od najviac rozšírených – Ovislink, Linksys, Eusso, Netifo, Senao. V poslednej dobe sa inštalujú už len zariadenia Ovislink, pretože sa zdajú byť najspoľahlivejšie a najstabilnejšie. Wifi karty PCI, či PCMCIA sa inštalujú klientom už len vo výnimočných prípadoch, pretože u „kartových“ klientoch sa neosvedčila prevádzka, keďže karta je závislá dosť na stave počítača a takýchto klientov bolo vždy potrebné najviac servisovať, pokiaľ karty bežali pod Windowsom.

LAN kabeláž:
V budovách, ktoré sú už napojené na Internet mikrovlnným rádiom sa klienti pripájajú FTP kabelážou CAT5e. Výhodou pre klienta je, že si nepotrebuje kupovať hardware pre mikrovlnný prenos a do bytu mu je natiahnutý len jeden FTP kábel. Pripojenie tohto typu A-Network začala realizovať až prednedávnom a zatiaľ len v Modre. Na jeseň sa však plánuje začať aj v Pezinku. Výhodou pre klientov v jednom paneláku je to, že sú na jednej 100 megabitovej sieti, čo im poskytuje ďalšie možnosti pre vzájomnú komunikáciu.

Bezpečnosť:
O bezpečnosti vo WIFI sa popísalo snáď už dosť, je to téma na dlhý rozhovor. V sieti IOL A-Network sa rieši štandardne vo forme MAC listov na každom Access Pointe. WEP kryptovanie nie je spustené, pretože by to vyžadovalo, aby zariadenia všetkých klientov boli z tohto hľadiska kompatibilné s Access Pointami. A to sa v dnešnej dobe nedá zabezpečiť, pretože do siete sú zapojení aj klienti, ktorí už mali vlastný hardware a je ťažko ich presviedčať, aby si kúpili iný, kompatibilný s Access Pointom. Podstatnejšie je, že sieť IOL A-Network má ja ďalšie spôsoby zabezpečenia ochrany a to na prístupových smerovačoch, kde je ďalší MAC list a Firewall.

Lokality pokrytia:
Časť siete sa nachádza na území Bratislavy - Karlovej Vsi, kde sú vystavané 2 uzly. V Bratislave sa čoskoro spustia ďalšie 2 uzly v strede mesta. Väčšia časť siete sa teraz rozkladá na území Pezinska – Pezinok, Modra a okolité dediny, kde sú 3 uzly a ďalšie 2 sa spustia na jeseň tohoto roku. 

Ceny:
Ponuka je výhradne na flatrate produkty, to znamená časovo a kapacitne neobmedzenom neobmedzenom prístupe do Internetu. Ceny sú tvorené v súlade s myšlienkami IPV, aby boli dostupné pre širokú verejnosť, nielen pre firmy.
Produkty sú rozdelené na Basic Home, Standart Office a Profi Office. Pre domácnosti sa začína programom 64/48 v cene 499,- Sk/mesiac, za čo dostanete 64 Kbit/ pre download a 48 Kbit/s pre upload, e-mail schránku, web a ftp priestor. Treba podotknúť – bez agregácie. Ďalšie programy sú 96/64, 128/64, 192/64, .... cenovo vždy o čosi viac. Jednotlivé programy boli tvorené podľa súčasných požiadaviek klientov, z ktorých väčšina dnes chce mať väčší download ako upload.
Cenník si môžete vyžiadať e-mailom na internet@a-network.biz.

Budúcnosť siete: 
V najbližšej budúcnosti sa plánuje pripojenie väčšieho množstva klientov do siete IOL A-Network, najmä domácich klientov. Umožňuje to skutočnosť, že sieť je v súčasnom stave kapacitne naddimenzovaná.
A-Network využíva aj služby Netlab Plus, konkrétne služby siete Netlab Backbone. Niektoré linky sa plánujú v budúcnosti využívať ako záložné a namiesto nich sa postavia nové, už vlastné, s čím bude korešpondovať aj zväčšujúci sa počet prípojných uzlov, najmä v Bratislave a Pezinku.

Bližšie ku klientovi: 
Okrem samotného zapojenia klienta do Internetu sú podstatné doby zavedenia služby a následný servis. Doba zapojenia je pomerne rýchla, po obhliadke vás zapoja do niekoľko dní (keď sa dohodnete, tak aj na druhý deň). Servis máte garantovaný vo VOP - všeobecných podmienkach pripojenia, ktorý dostanete ako prílohu ku zmluve. Ak sa servis pri poruche nevykoná v súlade s podmienkami, máte nárok na vrátenie alikvótnej čiastky z mesačného poplatku.

Kto sa chce pripojiť
Informácie o možnostiach, ako sa pripojiť do Internetu cez IOL A-Network, získate najlepšie priamo na internet@a-network.biz. Stručne: kto má záujem, nech zavolá alebo pošle e-mail. Ostatné vám vysvetlia.

Na záver...
A-Network pripravuje ešte na leto a jeseň tohoto roku akciové ponuky, ktoré budú cielené na zníženie zriaďovacích nákladov. Už dnes poskytuje výhody pre dlhodobých klientov, napríklad vo forme dočasného zvýšenia rýchlosti pripojenia (na noc, na víkend).

Kontakt: www.a-network.biz

Neprehliadnite: