Najpoužívanejšie vyhľadávače sú napadnuté červom Mydoom.N

Tlačový servis  /  28. 07. 2004, 00:00

Vďaka schopnosti červa, šíriť sa prostredníctvom elektronickej pošty je pravdepodobné, že počet napadnutých počítačov v priebehu niekoľkých hodín narastie a služby elektronickej pošty sa spomalia. Medzi problémy vyhľadávačov patrí parodovanie osobných adries elektronickej poštya tento problém vírus zneužíva.

Nový červ Mydoom.N spôsobil kritické problémy na niektorých vyhľadávačoch ako sú Google, Altavista, Lycos a Yahoo! Mydoom.N preskúša každú adresu elektronickej pošty, získanú z napadnutých počítačov v prehľadávačoch Lycos, Altavista, Yahoo a Google. Tieto vyhľadávače, zaplavené viacerými požiadavkymi, prestanú riadne pracovať. Okrem toho táto skutočnosť spôsobí nárast premávky na Internete, čo môže v konečnom dôsledku ovplyvniť celý Internet. Niektorí používateľa dostali odpovede s chybou, a to kvôli záťaži, ktorú produkuje spomínaný červ.

Mydoom.N sa rýchlo šíri prostredníctvom elektronickej pošty po celom svete, a preto môže byť počet napadnutých PC za niekoľko hodín veľmi vysoký. Je veľmi pravdepodobné, že systémy elektronickej pošty budú spomalené kvôli veľkému rozsahu premávky, ktorú vytvorí tento červ.

Mydoom.N inštaluje program, ktorý otvára port a počúva na ňom, a teda správa sa ako backdoor. Takto umožní hackerom získať diaľkový prístup do napadnutého počítača, aby mohli vykonať ľubovoľné akcie, ktoré môžu skompromitovať súkromie používateľa alebo prekážali v normálnej práci.

Pre minimalizovanie účinkov ponúka spoločnosť Panda Software všetkým používateľom voľne dostupný nástroj PQRemove na detekovanie a dezinfikovanie červa Mydoom.N. Tento nástroj je dostupný na: http://www.pronetix.sk/download/forms/download_pqremove.htm

Nové TruPrevent technológie spoločnosti Panda Software úspešne detekovali a blokovali Mydoom.N bez toho, aby vopred poznali tento zákerný kód. Nové technológie TruPrevent sú k dispozícii na stiahnutie v beta verzii na http://www.pandasoftware.com/beta. Budú oficiálne uvoľnené budúci štvrtok, 29. júla. Nové technológie TruPrevent sú “Najinteligentnejšie technológie v boji proti neznámym vírusom a votrelcom” a sú navrhnuté na zastavenie útokov proti červom, ako sú MyDoom.N, pomocou analýzy činnosti procesov. Sú doplnkom tradičného antivírusu, pretože sú schopné detekovať a blokovať neznáme vírusy.

Dušan Mocko zo slovenského zastúpenie Panda Software poznamenáva: “Nový vírus sleduje stopu, ktorú zanechal pre niekoľkými mesiacmi pôvodný červ Mydoom. Objavil sa 26. januára a napadol za niekoľko hodín státisíce počítačov. Vďaka schopnosti šírenia tohto nového vírusu a spôsobu, akým sa dostáva do počítačov, ako odmietnutá správa, dá sa predpokladať, že počet infekcií môže rýchlo narásť v priebehu najbližších hodín”.
Kvôli riziku infikovania sa červom Mydoom.N, odporúča spoločnosť Panda Software používateľom, aby sa mali na pozore a uistili sa, že je ich antivírus aktualizovaný. Spoločnosť už vytvorila aktualizácie svojich produktov, ktoré sú pre klientov k dispozícii, aby ich riešenia zabezpečili detekovanie a eliminovanie červa Mydoom.N.

Zdroj : Tlačová správa, Bratislava, 27. júl 2004

Neprehliadnite: