Poskytovanie sietí a služieb podľa platnej legislatívy

Roman Vavro  /  08. 06. 2004, 00:00

Podmienky poskytovania sietí a služieb, predovšetkým sprostredkovanie prístupu do siete internet v minulosti, ale aj dnes sú najčastejšou témou otázok, ktoré dostáva hovorca Telekomunikačného úradu SR. Nasledujúci príspevok sa pokúsi vniesť svetlo do pôvodnej i súčasnej legislatívy.

Legislatíva, ktorá platila medzi 1.7. 2000 a 31.12. 2003

Dňa 1. júla 2000 nadobudol účinnosť zákon č. 195/2000 Z.z. o telekomunikáciách, ktorý zrušil a nahradil starý a niekoľkokrát novelizovaný zákon č. 110/1964 Zb. o telekomunikáciách. V zmysle zákona o telekomunikáciách bola licencia potrebná na zriaďovanie a prevádzkovanie verejnej telekomunikačnej siete a na poskytovanie verejnej telekomunikačnej služby sprostredkovanie prístupu do siete internet, ak bolo na to potrebné pridelenie obmedzených zdrojov. Medzi obmedzené zdroje podľa zákona patrili čísla (v tomto prípade 019xy), frekvencie a volacie značky. Pokiaľ však poskytovateľ nepotreboval prideliť napr. skrátené prístupové číslo (obmedzený zdroj), nepotreboval na poskytovanie tejto služby licenciu. Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) vyhlásil dnes už zrušené všeobecné povolenie na poskytovanie telekomunikačnej služby - sprostredkovanie prístupu do siete Internet a dátovej služby prenosu hlasu prostredníctvom siete INTERNET (VoIP) bez využívania obmedzených zdrojov. Prístup užívateľov k službe bol v tom prípade zabezpečený prostredníctvom verejnej telekomunikačnej siete iného podniku, vlastnej siete poskytovateľa, na ktorú mu úrad udelil licenciu, prostredníctvom prenajatých prístupových prostriedkov alebo inými prístupovými prostriedkami, pri využívaní ktorých nie je potrebné pridelenie obmedzených zdrojov.

Na zriaďovanie a prevádzkovanie neverejných telekomunikačných sietí, na zriaďovanie a prevádzkovanie neverejných telekomunikačných zariadení a na poskytovanie neverejných telekomunikačných služieb výlučne pre vlastné potreby uzavretej skupiny užívateľov TÚ SR vyhlásil dnes už zrušené všeobecné povolenie č. VPT - 3/2003. Zriaďovatelia, prevádzkovatelia a poskytovatelia podľa tohto všeobecného povolenia neplatili žiadne úhrady a rovnako nemali povinnosť zaregistrovať sa. Neverejná telekomunikačná sieť bola zákonom definovaná ako telekomunikačná sieť používaná na poskytovanie telekomunikačných služieb výlučne pre vlastné potreby uzavretej skupiny užívateľov. Neverejná telekomunikačná služba bola zákonom definovaná ako nekomerčná telekomunikačná služba určená pre vlastné potreby uzavretej skupiny užívateľov.

Legislatíva platná od 1.1. 2004

1. januára 2004 nadobudol účinnosť zákon č. 610/2003 Z.z. o elektronických komunikáciách http://www.teleoff.gov.sk/610.pdf, ktorý zrušil a nahradil zákon č. 195/2000 Z.z. o telekomunikáciách. TÚ SR v zmysle zákona už neudeľuje licencie, na poskytovanie sietí a služieb je všeobecné povolenie. Licencie, ktoré úrad vydal do konca roku 2003 sa považujú za všeobecné povolenia a splnenie oznamovacej povinnosti. Všeobecné povolenia vyhlásené do konca roku 2003 sa považujú za všeobecné povolenia podľa nového zákona. Poskytovatelia, ktorí poskytovali siete a služby pred 1.1. 2004 boli povinní splniť si oznamovaciu povinnosť najneskôr do konca februára 2004, inak im oprávnenie zaniklo. Rozhodnutia o pridelení čísel a rozhodnutia o povolení prevádzky rádiových zariadení vydané do 31. decembra 2003 sa považujú za individuálne povolenia podľa nového zákona.

V zmysle zákona o elektronických komunikáciách poskytovať siete, služby alebo siete a služby je možné len na základe všeobecného povolenia. TÚ SR vyhlásil všeobecné povolenie VP č. 1/2004 na poskytovanie elektronických komunikačných sietí a elektronických komunikačných služieb http://www.teleoff.gov.sk/Vpovolenia/siete-sluzby.html. Od 6. apríla sú tak podmienky pre všetky siete a služby zapracované do jedného všeobecného povolenia. TÚ SR zároveň oslobodil malých poskytovateľov od administratívnych úhrad a súčasne znížil výšku úhrad pre ostatných poskytovateľov. Oznamovacia povinnosť sa nevyžaduje ak predpokladaný počet účastníkov príslušného podniku neprevyšuje 200 a predpokladaný ročný obrat z poskytovania sietí, služieb alebo sieti a služieb neprevyšuje 2 mil. Sk, ďalej ak poskytovanie siete alebo služby bude výlučne pre vlastné použitie. Tieto podniky sú oslobodené aj od platenia administratívnych úhrad. Formulár oznámenia je publikovaný na http://www.teleoff.gov.sk/Ziadosti/notify.doc. Zoznam podnikov, ktoré si splnili oznamovaciu povinnosť je zverejnený na http://www.teleoff.gov.sk/Notify/index.html

Poskytovať siete, služby alebo siete a služby, pre ktoré je potrebné pridelenie čísel alebo frekvencií, možno na základe individuálneho povolenia na používanie čísel http://www.teleoff.gov.sk/Cislovanie/index.html alebo na základe individuálneho povolenia na používanie frekvencií a identifikačných znakov http://www.teleoff.gov.sk/Radiocom/index.html, ktoré vydáva úrad. Výška úhrad za používanie frekvencií je stanovená opatrením http://www.teleoff.gov.sk/Opatrenia/frekvencie.html a výška úhrad za používanie čísel je stanovená opatrením http://www.teleoff.gov.sk/Opatrenia/cisla.html.
TÚ SR zverejnil na http://www.teleoff.gov.sk/Radiocom/Plan/index.html plán využívania frekvenčného spektra, ktorý je spracovaný na základe Národnej tabuľky frekvenčného spektra schválenej vládou Slovenskej republiky. Plán ustanovuje spôsob a podmienky, podľa ktorých je možné frekvenčné spektrum využívať rádiovými zariadeniami a elektronickými komunikačnými sieťami.

Najčastejšie omyly zo strany poskytovateľov sietí a služieb

Veľké množstvo poskytovateľov dátových služieb, najmä sprostredkovateľov prístupu do siete internet budovalo a aj buduje rádiové prístupové siete s využitím frekvenčného pásma 2,4 GHz. TÚ SR vyhlásil na prevádzkovanie vysielacích rádiových zariadení malého výkonu pre prenos dát, pracujúcich na princípe rozprestretého spektra (RLAN) všeobecné povolenie http://www.teleoff.gov.sk/Vpovolenia/rlan.html. Toto povolenie oprávňuje fyzické ako aj právnické osoby zriadiť a prevádzkovať uvedené zariadenia bez akéhokoľvek ďalšieho povolenia za podmienok uvedených vo všeobecnom povolení. Časť otázok, ktoré denne dostávam je smerovaná na poplatky za prevádzku týchto zariadení. Za prevádzku zariadení sa neplatí žiadna úhrada a nebola stanovená ani povinnosť registrácie, či oznamovacia povinnosť. Medzi najčastejší omyl v minulosti i dnes patrí predstava, že toto všeobecné povolenie oprávňuje poskytovať (zriadiť a prevádzkovať) sieť. Toto všeobecné povolenie nikoho neoprávňuje poskytovať sieť, ale len zriadiť a prevádzkovať uvedené koncové zariadenia. Pre jednoduchšie vysvetlenie uvediem ako príklad všeobecné povolenie na prevádzku pohyblivých koncových vysielacích rádiových staníc verejných rádiotelefónnych sietí GSM (mobilné telefóny) http://www.teleoff.gov.sk/Vpovolenia/GSM.html, ktoré oprávňuje prevádzkovať (používať) mobilné telefóny, ale nikoho neoprávňuje stať sa mobilným operátorom.

Druhý najčastejší omyl je spojený s prevádzkou zariadení HIPERLAN. Tieto zariadenia boli podľa pôvodného a sú podľa nového všeobecného povolenia http://www.teleoff.gov.sk/Vpovolenia/hiperlan-nove.html určené len na vnútorné použitie. Dobrou správou je, že TÚ SR v piatom čísle Vestníka TÚ SR zverejní návrh všeobecného povolenia pre prevádzkovanie zariadení HIPERLAN vo vyšších frekvenciách pásma 5 GHz, s vyšším ako doteraz povoleným výkonom, ktoré budú určené aj na vonkajšie použitie.

Ako je to s rušením

Ochranu proti rušeniu rieši § 68 zákona o elektronických komunikáciách. Podľa zákona siete a zariadenia sa zriaďujú a prevádzkujú tak, aby sa predchádzalo škodlivému rušeniu. Ak dôjde k škodlivému rušeniu alebo k rušeniu, ktoré bráni prevádzke zariadenia v súlade s jeho určením, podnik alebo užívateľ zariadenia, ktoré spôsobuje rušenie, je povinný bezodkladne urobiť účinné ochranné opatrenia alebo ukončiť prevádzkovanie zariadenia. Ak to nie je možné alebo ak je hospodárnejšie alebo účelnejšie urobiť ochranné opatrenia na rušenom zariadení, urobí ich podnik. Náklady na odstránenie rušenia uhrádza podnik alebo užívateľ, ktorého zariadenie spôsobuje rušenie. Za rušenie sa považuje aj znemožnenie prevádzky spôsobené elektromagnetickým tienením alebo odrazmi elektromagnetických vĺn od stavieb, ktoré boli zhotovené po uvedení vedenia do prevádzky. Telekomunikačný úrad SR vyhľadáva zdroje rušenia a v prípade potreby uloží prevádzkovateľovi rušiaceho zariadenia urobiť také opatrenie, aby nedochádzalo k ďalšiemu rušeniu. V prípade, že prevádzkovateľ neurobí účinné opatrenie alebo neukončí prevádzkovanie rušiaceho zariadenia, úrad mu uloží pokutu do 10 mil. Sk.

V prípade zariadení, ktoré sú prevádzkované na základe všeobecných povolení RLAN http://www.teleoff.gov.sk/Vpovolenia/rlan.html a HIPERLAN http://www.teleoff.gov.sk/Vpovolenia/hiperlan-nove.html, uvedené zariadenia nemajú právo na ochranu pred rušením inými zariadeniami oprávnenými pracovať na uvedených frekvenciách. Prípadné rušenie musia riešiť prevádzkovatelia vzájomnou dohodou. Pokiaľ k dohode nedôjde, odstrániť rušenie na svoje náklady je povinný ten, kto zariadenie zriadil neskôr. Toto ale neznamená, že úrad prevádzku spomenutých zariadení nekontroluje.

Vysvetlenie pojmov (citácie § 3, 4 a 5 zákona o elektronických komunikáciách):

Verejná sieť je úplne alebo prevažne používaná na poskytovanie verejne dostupných elektronických komunikačných služieb.
Poskytovanie siete je zriadenie siete, jej prevádzka, kontrola nad sieťou alebo jej sprístupnenie.
Podnik podľa zákona o elektronických komunikáciách je každá osoba, ktorá je oprávnená poskytovať sieť, službu alebo sieť a službu v oblasti elektronických komunikácií bez ohľadu na právnu formu a spôsob financovania.
Elektronická komunikačná služba je služba obvykle poskytovaná za úhradu, ktorá spočíva úplne alebo prevažne v prenose signálov v sieťach, vrátane telekomunikačných služieb a prenosových služieb v sieťach používaných na rozhlasové a televízne vysielanie. Služba nie je poskytovanie obsahu ani redakčný dohľad nad obsahom prenášaný pomocou sietí a služieb a nezahŕňa služby informačnej spoločnosti, ktoré nespočívajú úplne alebo prevažne v prenose signálov sieťami.

Vysvetlenie ďalších pojmov nájdete v zákone http://www.teleoff.gov.sk/610.pdf, alebo priamo na http://www.teleoff.gov.sk/Pojmy/index.html.


Roman Vavro, tlačový hovorca TÚ SR

Neprehliadnite: