3G EDGE Prichádza na Slovensko

tlačová správa  /  02. 06. 2004, 00:00

Spoločnosť EuroTel Bratislava, a.s. ako prvá prináša na Slovensko službu SuperSpeed, založenú na technológii EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution) - technológii rýchleho prenosu dát, označovanej aj ako sieť tretej generácie (3G). EuroTel je tak prvým mobilným operátorom na Slovensku poskytujúcim vysokorýchlosné pripojenie do internetu a prenos dát prostredníctvom technológie GPRS/EDGE v mobilnej sieti GSM 900/1800 MHz. Prostredníctvom novej 3G EDGE technológie môžu zákazníci EuroTelu využívať troj až päťnásobne rýchlejšie dátové prenosy ako súčasne poskytuje technológia GPRS.

Služba SuperSpeed zrýchľuje nielen samotné pripojenie na internet (surfovanie po stránkach, mailovanie), ale aj prístup na wap stránky a odosielanie a prijímanie MMS správ. Prostredníctvom SuperSpeed tak zákazníci môžu kvalitne počúvať vysielanie internetových rozhlasových staníc a sťahovať aj rozsiahlejšie súbory, ako napríklad video súbory, MP3, prezentácie, projekty a podobne.

Rýchle mobilné dátové prenosy prostredníctvom služby SuperSpeed sú automaticky dostupné všetkým zákazníkom s mesačným programom služieb využívajúcim niektorú zo služieb Data Basic, Data Standard, Data Start alebo Data Nonstop.

Rýchle mobilné dátové pripojenie prostredníctvom služby SuperSpeed je možné využívať jedine s mobilným telefónom s podporou EDGE. EuroTel momentálne ponúka dva takéto mobilné telefóny: Nokia 3200 (podpora WAP, MMS a e-mailový klient v mobilnom telefóne cez SuperSpeed) a Nokia 6230 (plnohodnotná podpora prístupu do internetu prostredníctvom EDGE). Od typu mobilného telefónu závisí rýchlosť prenosu dát. Implementovaná technológia EDGE podporuje všetky dostupné kódovacie schémy. To znamená, že v mobilnej sieti GSM EuroTelu je možné prenášať dáta rýchlosťami až 240 kb/s.

"Uvedením tejto prevratnej služby rýchleho prenosu dát prostredníctvom novej technológie EDGE si ďalej upevňujeme postavenie jednotky na trhuv oblasti nehlasových služieb a mobilného prístupu na internet. Služba SuperSpeed, založená na 3G technológii EDGE, je najnovším prírastkom v našej bohatej ponuke mobilných dátových služieb. Našim zámerom je sprístupniť pre zákazníkov všetky mutimediálne služby novej generácie," povedal Robert Chvátal, generálny riaditeľ EuroTelu.

Služba SuperSpeed je v súčasnosti dostupná v niektorých častiach Bratislavy, Košíc, Banskej Bystrice, Žiliny, Trenčína, Prešova a čoskoro bude už aj v Nitre a Trnave. EuroTel Bratislava, a.s. plánuje skoré rozšírenie aj do ďalších oblastí na Slovensku.

Zdroj: tlačová správa

Neprehliadnite: