Nové digitály od Panasonic a Trust

Martin Balec  /  14. 04. 2004, 00:00

Spoločnosť Panasonic prednedávnom vypustila na trh dva nové modely: DMC-FX5 a mladšieho súrodenca DMC-FX1. Novinku na pre trh pripravila aj firma Trust, ktorá je už známa dodávaním cenovo veľmi dostupných fotoaparátov rôznorodej kvality.

Kompakt: Panasonic DMC-FX5 a DMC-FX1

Ide o kompakty z triedy digitálnych šperkov, teda celokovových výkonných prístrojov. Ich zvláštnosťou je O.I.S. Panasonic DMC-FX5

O.I.S - Optical Image Stabilizer, ciže optický stabilizátor obrazu známy predovšetkým z modelov triedy FZ sa dostal prvý krát aj do malého kompaktného fotoaparátu. Sú to teda prvé fotoaparáty na svete s 3x optickým zoomom v kombinácii so stabilizátorom. Oba fotoaparáty disponujú - ako to už je u Panasonicu zvykom - kvalitnou optikou od firmy Leica (Vario Elmarit). Modely sa líšía predovšetkým CCD snímačom. FX5 má implementovný typ s rozlíšením 4 milióny bodov, FX1 má 3 milióny bodov. V každom prípade však obsahujú výkonný procesor Venus Engine LSI, umožňujúci dosahovať veľmi dobré hodnoty v akomkoľvek smere. Tak ako je už z predchádzajúcej generácie zvykom, aj táto sa bude dodávať vo viacerých farebných variáciách. U nás by sa mali ceny pohybovať od približne 17900 Sk pri modely FX1, po 22 000 pre FX5.

Kvalitný LowEnd od Trust-u: 1220S PowerC@m 

Novinka, ktorá by sa mala aj u nás čoskoro dostať na pulty predajní je z toho najlepšieho, čo Trust môže ponúknuť a to za veľmi prijateľnú cenu. Trust 1220S

1220S je digitálny fotoaparát s nielen na prvý pohľad vydareným telom, ale aj kvalitným vnútrom. To najdôležiteljšie, teda CCD snímač, pochádza od Panasonicu. Ide o 4 megapixelový snímač, ktorý umožňuje snímať veľmi kvalitné snímky. Objektív má akýsi nepísaný štandard u kompaktných fotoaparátov - 3x optický zoom, kombinovaný však je so 4x digitálnym zoomom. LCD monitor na zadnej strane tela má priemer 4cm. Medzi iným umožňujú ovládacie prvky a teda aj softvér pracovať s funkcou ručného nastavenia zaostrovacieho poľa, čo je v tejto triede fotoaparátov veľmi ojedinelé. Okrem toho má 1220S zabudovanú 14MB pamäť, ktorú je možné pomocou SD/MMC karty zväčšiť na 256mb. Orientačná cena fotoaparátu s pekným designom a celokovovým telom bude približne 210 eur.

Neprehliadnite: