EuroWeb by mal pozastaviť proces uvoľňovania domén

Matúš Serdula  /  16. 03. 2004, 00:00

EuroWeb by mal pozastaviť proces uvoľňovania domén, až kým nebude implementovaná ochrana proti robotom. V rozhovore pre INET.sk to uviedol pán Milan Rantúch zo spoločnosti Euronet.

Otázky pre INET.sk zodpovedal pán Milan Rantúch zo spoločnosti Euronet - www.euronet.sk .

Čo hovoríte na podozrenie, že uvoľnené domény prideľujú zamestnanci Eurowebu „ručne“?

Systém SK-NICu obsahuje veľmi vážne chyby a v súčasnosti naozaj dochádza aj k sporným registráciam. Sú to prípady, keď výpis o úspešnej registrácii sa dostane na monitor viacerých registrátorov.

Takýto prípad sa už stal aj priamo nám. Bolo to v stredu a išlo o registráciu domény freesms.sk. Doménu sme úspešne zaregistrovali a o pár minút sme sa z výpisu whois serveru dozvedeli, že ju nevlastníme. Požiadali sme preto SK-NIC, aby sa skontrolovali logy a aby túto záležitosť prešetrili.

Následne sme dostali zo strany SK-NIC ospravedlnenie a oznámili nám, že registrátor TOHO-0002 ju mal zaregistrovanú skôr. Oznámenie bolo podložené výpisom z logu, takže nepredpokladám, že mohlo dôjsť k nejakému podvodu. Dokazuje to ale fakt, že tento slávny niekoľkomiliónový systém je na registráciu domén doslova nevhodný.

Ako čerešničku na torte pridávam screenshot (pozn. red.: na konci článku), ktorý sa nám podarilo urobiť. Je to výpis z whois serveru o doméne game.sk, podľa ktorého vlastnia doménu 2 užívatelia súčasne. Ak si pozriete výpis z whois serveru pre túto doménu teraz, tak tam je úplne niekto iný - tretí.

Od 11.3.2004 SK-NIC zavádza nové opatrenia. Aký je váš názor na tieto zmeny?

EuroWeb poslal tieto opatrenia v piatok na pripomienkovanie do konferencie API, ale pokiaľ viem, tak väčšina registrátorov bola proti. Ja osobne som zasielal pripomienky k týmto opatreniam pánovi Olajcovi do EuroWebu v utorok a on mi ešte v ten istý deň odpovedal, že moje pripomienky zvážia. Žiaľ nestalo sa tak a tieto opatrenia boli naozaj zavedené.

Ako by sa dal podľa vás zlepšiť registračný systém slovenských domén?

Jedine naozaj spoľahlivé riešenie, ktorým SK-NIC môže obmedziť robotov, je podľa môjho názoru zavedenie obrázku, na ktorý sa vygeneruje reťazec, ktorý musíte odpísať do formulárového políčka. Takéto riešenia používajú aj niektorí registrátori medzinárodných domén (napr. www.godaddy.com alebo www.networksolutions.com). Implementácia takejto formy ochrany je veľmi účinná.

Náš názor je taký, že EuroWeb by mal pozastaviť proces uvoľňovania domén, až kým nebude implementovaná do ich systému takáto ochrana.

Akou známkou by ste ohodnotili súčasného správcu .SK domény (1-najlepšia známka, 5-najhoršia)?

5

Môžete prosím povedať čím si správca túto známku podľa vás zaslúži?

Vymenovanie všetkých nedostatkov súčasného systému SK-NIC by bolo časovo mimoriadne náročné a aj tak by sme iba zopakovali veci, ktoré sú verejne známe. Firma Euronet ostro kritizovala tento systém ešte pred jeho spustením a doteraz nevidíme žiadnu pozitívnu zmenu, ktorú slovenskému internetu priniesol.

Aká je vaša úspešnoť pri registrácii uvoľňovaných domén?

Myslím, že naša úspešnosť je niekde medzi 60 až 70 %, ale neviem Vám to povedať presne, lebo podrobnými štatistikami som sa zatiaľ nezaoberal.

SK-NIC chyba

Súvisiace články:

SK-NIC jednu doménu prideľuje dvom majiteľom

Nové opatrenia SK-NICu ešte viac zvýhodnili používanie skriptov

SK-NIC by mal kúpiť nové servery, myslí si Yegon

Technici Eurowebu prideľujú domény jednotlivým registrátorom

Sekcia Domény

Neprehliadnite: