WebGlobe: SK-NIC ignoruje návrhy registrátorov, API či ZPW

Matúš Serdula  /  15. 03. 2004, 00:00

Zmeny SK-NICu platné od 11.3. sú podľa spoločnosti WebGlobe "obrazom toho, ako Euroweb nezvláda svoju úlohu centrálnej registračnej autority po technickej stránke". Návrhy od registrátorov, API či ZPW Euroweb ignoruje. V rozhovore sa dozviete aj o Združení pre správu národnej domény, ktoré by sa malo zaoberať správou národnej domény.

Rozhovor pre INET.sk poskytol Ing. Igor Strečko, obchodný riaditeľ spoločnosti WebGlobe – www.webglobe.sk.

Čo hovoríte na podozrenie, že uvoľnené domény prideľujú zamestnanci Eurowebu „ručne“?

Či prideľujú zamestnanci Eurowebu registrované domény ručne alebo automatom - to naozaj neviem, isté však je, že pri registráciach uvoľnených (nepremigrovaných) domén prebiehajú v Eurowebe podivné procesy. Stalo sa nám napríklad, že sme zaregistrovali doménu, doména prešla do stavu TA s vlastníkom WEBG-0001, ale o pol hodiny už whois server vypisoval iného vlastníka. Požiadali sme Euroweb listom o písomné vyjadrenie a vysvetlenie situácie, ktoré sme zatial žiaľ neobdržali.

Od 11.3.2004 SK-NIC zavádza nové opatrenia. Aký je váš názor na tieto zmeny?

Zmeny sú čiste technického charakteru, a podľa môjho osobného názoru sú len kozmetické (možno to vidia inak moji kolegovia technici :) ). Bežnú činnosť registrátorov neovplyvnia.

Tieto opatrenia sú predovšetkým obrazom, ako Euroweb nezvláda svoju úlohu centrálnej registračnej autority po technickej stránke. Podstatné zmeny, ktoré od Eurowebu očakávame, sa však stále nekonajú.

Ako by sa dal podľa vás zlepšiť registračný systém slovenských domén?

Návodov na zlepšenie je mnoho, ochoty niečo zlepšovať je málo. V prvom rade by sa mala od základu prepracovať aplikácia, ktorá je nestabilná a pomalá aj v minimálnej záťaži. Okrem toho už dávno žiadame o API rozhranie na automatizovanú komunikáciu automatov so systémom SK-NIC.

Z právneho hladiska sa žiada odstránenie trojstranného zmuvného vzťahu klient-registrátor-euroweb, ktorý je momentálne stále predmetom šetrenia PMU. Vo výpočte oblastí, v ktorých by sa dal registračný systém zlepšiť, by som mohol pokračovať ešte dlho.

Akou známkou by ste ohodnotili súčasného správcu .SK domény (1-najlepšia známka, 5-najhoršia)?
Môžete prosím povedať čím si správca túto známku podľa vás zaslúži?

Ospravedlňujem sa, ale netrúfam si známkovať spoločnosť Euroweb, ani systém SK-NIC. Je totiž mnoho možných uhlov pohľadu. Z pohľadu právneho je systém výborne prepracovaný (až na spomínaný trojstranný zmluvný vzťah), v zmysle ochrany centrálneho registrátora priam nepriestrelný. Z technického hľadiska treba oceniť komfort užívateľskej aplikácie. Tu však vyvstáva otázka, či za tento komfort neplatíme príliš vysokú cenu v pravidelnej nedostupnosti systému, výpadkoch whois serveru, pomalých odozvách aplikácie a absencii API rozhrania.

Eurowebu treba vytknúť predovšetkým minimálnu komunikáciu s registrátormi, ignoráciu návrhov registrátorov, API či ZPW, a dokonca odmietanie komunikácie s Radou SK-NIC. Za zmienku stoja aj prešľapy, ktorých sa Euroweb v nedávnej minulosti dopustil: napr. dvojhodinový výpadok zóny .sk, hack serveru sk-nicu, neodškodnenie včas premigrovaných klientov, atď...

Aká je asi vaša úspešnoť pri registrácii uvoľňovaných domén?

Pri registráciach uvoľnených - nepremigrovaných - domén sme mali pomerne dobrú úspešnosť. Najväčším problémom však je, že systém SK-NIC je každý pracovný deň od 9:45 do 10:30 nefunkčný. Podarilo sa nám zaregistrovať takmer všetky domény, o ktoré sme mali záujem.
O niekoľko sme však prišli po tom, ako niekto vo firme Euroweb prehodnotil kto si doménu zaslúži a kto nie, a zmenil údaje v databáze vlastníkov.

Momentálne je na vás zaregistrovaných 342 domén. Patria tieto domény priamo vašej spoločnosti alebo vaším klientom?

Ani som netušil že ich je až toľko :).
Niekoľko domén samozrejme prevádzkujeme sami (napr. webglobe.sk, vasadomena.sk, wg.sk ...), z väčšej časti však prináležia našim klientom. Podľa pravidiel registrácie domén .sk platí podmienka rezidentského subjektu, takže väčšina týchto domén je zaregistrovaná pre našich českých klientov, alebo pre české webhostingové firmy, s ktorými spolupracujeme.

Čo nám môžete povedať o Združení pre správu národnej domény?

Združenie pre správu národnej domény .sk založilo 12 zakladajúcich členov (poväčšine sa jedná o členov API a ZPW). Bude sa zaoberať správou národnej domény a prechodom delegácie z Eurowebu na toto združenie. Naša spoločnosť je jedným zo zakladajúcich členov. Predsedom predstavenstva je Ing. Eliáš zo spoločnosti Nextra.

(poznámka editora: Článok o Združení pre správu národnej domény si na INET.sk budete môcť prečítať už čoskoro)

Súvisiace články:

SK-NIC jednu doménu prideľuje dvom majiteľom

Nové opatrenia SK-NICu ešte viac zvýhodnili používanie skriptov

SK-NIC by mal kúpiť nové servery, myslí si Yegon

Technici Eurowebu prideľujú domény jednotlivým registrátorom

Sekcia Domény

Neprehliadnite: