SK-NIC jednu doménu prideľuje dvom majiteľom

Matúš Serdula  /  15. 03. 2004, 00:00

Konkrétny prípad, keď registračný systém SK-NICu pridelil jednu doménu viacerým registrátorom, nám opísal pán Veľas zo spoločnosti Singularity. Zaregistroval si doménu banner.sk, zaplatil ju a nedostal ju. "SK-NIC nevie správu národnej domény zabezpečiť po technickej stránke", uvádza.

Na otázky odpovedal Mgr. Ľudovít Veľas, marketing & PR director spoločnosti Singularity – www.singularity.sk.

Čo hovoríte na podozrenie, že uvoľnené domény prideľujú zamestnanci Eurowebu „ručne“?

Táto záležitosť je špekulatívnej povahy. Vyjasniť ju môže iba EuroWeb Slovakia, a.s., lebo sa jedná o jej zamestnancov a ona je zodpovedná za správu národnej domény .sk.

Ak to je pravda, potom sa jednoznačne potvrdilo to, čo registrátori hovoria už skoro dva roky. Euroweb Slovakia, a.s. na správu národnej domény proste nemá. Nevie ju zabezpečiť po technickej stránke, viď posledné dva týždne a minuloročný koniec októbra.

Ak to potvrdia, kde majú registrátori istotu, že pri tomto ručnom prideľovaní nedošlo ku korupcii. Ako spomína nemenovaný registrátor v jednom diskusnom fóre, niekto mu ponúkol za doménu 40.000, ale keďže ju registroval pre klienta, predal ju svojmu klientovi za štandardnú cenu 714 Sk s DPH. Kto zaručí, že ľudia okolo SK-NIC, sú tí najpoctivejší na svete?

Aké sú vaše výhrady voči systému registrácie domén, ktorý momentálne na Slovensku funguje?

Výhrad je niekoľko.
1. Zbytočná byrokracia, ktorá jednoznačne obťažuje ako vlastníkov domén, tak aj registrátorov. Takýto systém asi nemá obdobu nikde v modernom svete. Máme schválený zákon o elektornickom podpise, máme tu registrátorov, tak nevidím dôvod pre túto zbytočnú byrokraciu.

2. Aplikácia, na ktorej beží celý registračný systém je navrhnutá a zrealizovaná zle. Software je naprogramovaný zle, inak by neboli možné duplicitné registrácie, v prípade našej spoločnosti dokonca uhradené a vyfaktúrované EuroWebom. Každý registrátor prevádzkuje aj vlastný registračný systém pre svojich zákazníkov. Je pravda, že tento nie je tak zaťažovaný požiadavkami, akým čelí v súčasnosti SK-NIC. Ale takéto timeouty ako sú u SK-NIC, že za zobrazením požadovaných údajov bežne čakáte aj 2 a viac minút, je proste jednoznačnou ukážkou chybnej
aplikácie a zle navrhnutej databázy.

3. Dialóg. EuroWeb Slovakia nemá záujem viesť verejný dialóg o správe národnej domény. Vedie možno dialóg s API, Sanet, ZPW, ale aj to za uzavretými dverami. Prečo sa nezrealizuje nejaké diskusné fórum pre registrátorov, kde by dostali odpovede na svoje nezodpovedané otázky.

4. Prístup k zákazníkovi. Každý registrátor je zákazník, resp. obchodný partner. Má teda právo dostať odpoveď na svoje otázky. Koľko krát sa mi stalo, že som potreboval rozprávať s kompetentnou osobou a vôbec som ju nedostal k telefónu. Potom som to skúšal znova a znova, lebo by mi od nich nikto nezavolal, aj keď im platíme nemalé peniaze za naše domény.

Minulý týždeň som 4x volal do SK-NIC kvôli problému s doménou banner.sk, ktorá bola registrovaná našou spoločnoťou, uhradená a napokon bola aj tak pridelená niekomu inému. Keď som sa pokúšal dostať odpoveď oznámili mi, že sa mi ozvú. Zakaždým som musel nakoniec volať ja. Keď som sa nakoniec dozvedel ako v SK-NIC rozhodli, chcel som to počuť priamo od pána Gullera, ktorý je pravdepodobne zodpovedný za SK-NIC v spoločnosti EuroWeb Slovakia. Tento sa neunúval so mnou hovoriť, nechal to na operátorky. Zakaždým mi iba oznámili, že telefonuje a že sa s ním nedá spojiť. Keď som ich požiadal, aby mi zavolal on, povedali mi, že asi nezavolá. A ani nezavolal. Myslím si, že za zinkasované poplatky by mohli poskytovať adekvátny support.

5. Pravidlá SK-NIC, za vyše roka prevádzky, neboli preložené do anglického jazyka a zverejnené. Aj keď mi zhruba pred rokom tvrdili, že to bude onedlho. Ako sa má cudzinec dozvedieť, že si nemôže zaregistrovať doménu .sk? Že tak môže spraviť iba ak na svoju pobočku na území SR.

Akou známkou by ste ohodnotili súčasného správcu .SK domény (1- najlepšia známka, 5 najhoršia)?

Škoda, že v ponuke nemáte ešte číslo 6.

Čím si správca túto známku podľa vás zaslúži?

Svojou neschopnosťou, amaterizmom, prístupom k registrátorom a k vlastníkom domén.

Súvisiace články:

Nové opatrenia SK-NICu ešte viac zvýhodnili používanie skriptov

SK-NIC by mal kúpiť nové servery, myslí si Yegon

Technici Eurowebu prideľujú domény jednotlivým registrátorom

Sekcia Domény

Neprehliadnite: