Eurotel E-zones: Vyššie ceny za SMS

Michal Feik  /  10. 03. 2004, 13:20

Užívatelia internetového portálu E-Zones zaplatia za odoslanie SMS správy do siete Orange až 3 koruny. Od 15. marca tak zvyšuje Eurotel pre konkurenčného operátora ceny až na trojnásobok. Nikde inde na Slovensku takéto vysoké ceny už nenájdete.

Takmer presne pred rokom, 20. februára minulého roka Eurotel pristúpil k podobnej nepopulárnej zmene, keď spoplatnil odosielanie SMS správ z internetového portálu cenou 1 Sk za jednu správu. Tlačová správa vtedy hovorila o „nových možnostiach posielania SMS z E-Zones“. Tohtoročné zvýšenie cien sa však nieslo v znamení mlčania. Na internetovej stránke spoločnosti bolo možné nájsť len strohú vetu „Bežná SMS alebo FLASH SMS do siete Orange bude od 15.3.2004 za 3 EZK“. Viac informácií nenájdete ani v tlačových správach a na infolinke EuroTelu sme sa k dôvodu dopátrali až na druhý a tretí pokus. Dôvodom zvýšenia cien sú zvýšené náklady a „vplyv konkurenčného prostredia“.

Nadmerne vysoké ceny za telefonovanie v rámci mobilných sietí na Slovensku nie sú žiadnou novinkou. Tento fakt je nepochybne spôsobený najmä nedostatočnou konkurenciou a chýbajúcim tretím mobilným operátorom. Obavy o nedostatok priestoru na trhu sa pritom ukázali ako neopodstatnené. Od roku 1999, teda odvtedy, čo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií vyhlásilo prvý tender na tretieho operátora, zvýšil EuroTel aj Orange počet svojich zákazníkov niekoľkonásobne a toto číslo neustále rastie.

Je logické, že vysoké náklady za telefonovanie si mnohí zákazníci kompenzujú odosielaním krátkych textových správ (pritom ide o doménu najmä mladých ľudí). Cena 3 Sk za odoslanie jednej SMS správy sa však len sotva dá rozumne odôvodniť. Pri existujúcej infraštruktúre mobilného operátora sú náklady na odoslanie jednej správy sotva niekoľko halierov. Ak vezmeme do úvahy, že odosielanie správ cez internet je oveľa pohodlnejšie (a aj lacnejšie), ťažko to možno vnímať inak ako snahu o vyššie zisky za populárnu službu.

Ceny za odosielanie SMS správ

Orange
od 1,50 do 2,50 Sk(v závislosti od programu, variantu a času odoslania)

Eurotel
Plus 1,80 Sk
Viac 2,50
SMS Viac 1 Sk
E-Zones 1 Sk (do siete Eurotel), 3 Sk (do siete Orange)

Od 15.marca zvyšuje Eurotel cenu za odoslanie SMS správy do siete Orange z portálu E-Zones na 3 koruny. Aké dôvody viedli spoločnosť Eurotel k takémuto kroku?

Milan Hric, EuroTel Bratislava, a.s., Divízia vonkajších vzťahov:

EuroTel Bratislava pôsobí v konkurenčnom prostredí a na ceny produktov/služieb má vplyv množstvo faktorov. Tie ovplyvňujú pohyb cien smerom nahor aj nadol. Užívatelia, ktorí sú zaregistrovaní na portáli E-zones a sú členmi EuroTel Klubu, majú naďalej možnosť posielať SMS správy z SMS Brány na E-zones bezplatne. Stačí, aby si vymenili našetrené body EuroTel Klubu za E-zones Kredity.

Neprehliadnite: