Rebríček najrozšírenejších vírusov za mesiac február 2004

Tlačový servis  /  09. 03. 2004, 00:00

Február bol najhorším mesiacom v histórii počítačov, v súvislosti s vírusmi. Počas tohto mesiaca sa obajvilo mnoho nových vírusov, čo spôsobilo chaos v počítačoch používateľov na celom svete. Mydoom, Nachi, Doomjuice, Netsky, Bagle, -a ich varianty- nedali používateľom ani chvíľku oddychu a nútili ich neustále brániť svoje počítače.

Spoločnosť Panda Software publikovala Top 10 najčastejšie detekovaných vírusov v mesiaci február, zostavený z údajov, ktoré zozbieral ich voľne dostupný, online antivírusový skener Panda ActiveScan.

Červ Mydoom.A, ktorý zaútočil na konci januára, spôsobil najväčšiu známu epidémiu a stal sa najničivejším vírusom sveta. Tento červ bol zodpovedný za 14.04 percent infekcií.

Napriek zástupu nových zákerných kódov na scéne, bol druhým najčastejšie detekovaným vírusom relatívny starec, Downloader.L (5.99%), ktorý je v obehu už niekoľko mesiacov.

Tretí v rebríčku je Netsky.B (5.98%), ktorý sa prvý krát objavil vo februári. Že je tento červ schopný šíriť sa rýchlo dokazuje aj skutočnosť, že odkedy bol prvý krát objavený v polovici mesiaca, stále dosahuje úroveň viac ako piatich percent všetkých infekcií.

Ďalší nový zákerný kód Nachi.B, ktorý obsadil štvrté miesto, bol navrhnutý, aby z napadnutých počítačov eliminoval červa Mydoom, ale súčasne využil Windows slabinu, aby sa rozšíril do čo najväčšieho množstva počítačov. Tento vírus bol detekovaný skenerom Panda ActiveScan v 4.53 percentách všetkých pozitívnych prípadov.

Zákerné kódy, ktoré obsadil miesta od štvrtého po desiate boli všetky menej súčasnými prípadmi, ale aj napriek tomu stále napádajúcimi počítače používateľov. Medzi ne patrí polymorfný vírus Parite.B, (3.52%), a veteráni Bugbear.B (3.39%) a Klez.I (2.65%), rovnako ako červy Blaster.E (2.07%), Sober.C (1.96%) a Blaster (1.94%).

Z údajov, ktoré zozbieral skener Panda ActiveScan minulý mesiac, je možné vyvodiť nasledujúce závery:

- Mydoom.A pokračuje v demonštrácii svojich schopností, ktoré spôsobili najväčšiu vírusovú epidémiu vôbec. Napriek mnohým novým vírusom, ktoré sa objavili vo februári, Mydoom.A stále spôsobuje viac škôd počítačovým používateľom, ako ktorýkoľvek iný vírus.

- Viac ako polovica vírusov v tomto rebríčku, ako Klez.I, sa objavili pred niekoľkými mesiacmi, či dokonca rokmi. Z toho vyplýva, že ešte stále je veľa počítačov, ktoré nemajú účinnú antivírusovú ochranu, alebo ak majú, nie je správne aktualizovaná.

- Niektoré z vírusov v zozname, ako sú Blaster, Blaster.E a Nachi, využívajú slabiny programových aplikácií, ktoré boli príslušnými výrobcami zafixované už pred niekoľkými mesiacmi. Skutočnosť, že sa aj naďalej objavujú v rebríčku naznačuje, že používatelia neinštalujú opravné balíky, ktoré fixujú bezpečnostné trhliny tak často, ako by mali.

 

Vírus
% výskytu
W32/Mydoom.A.worm 14.0
Trj/Downloader.L 6.0
W32/Netsky.B.worm 6.0
W32/Nachi.B.worm 4.5
W32/Parite.B 3.5
W32/Bugbear.B 3.4
W32/Klez.I 2.7
W32/Blaster.E 2.1
W32/Sober.C.worm 2.0
W32/Blaster 1.9

Nasledujúca tabuľka zobrazuje Top 10 rebríček najčastejšie detekovaných vírusov na Slovensku, vytvorený z údajov skenera Panda ActivScan.
Vírus
% výskytu
W32/Bugbear.B.Dam 18,23
W32/Netsky.B.worm 4,17
JS/Fortnight.D@M 4,17
W32/Gibe.C.worm 4,17
Trj/Bookmark.B 4,17
W32/Parite.B 3,65
JS/Fortnight.F.worm 3,65
W32/Bugbear.B.Dam 3,13
W32/Netsky.B.worm 2,6
JS/Fortnight.D@M 2,6

Zdroj : Tlačová správa (Bratislava, 1. marca, 2004)

Neprehliadnite: