Ako som vnímal rok 2003 - udalosti na slovenskom internete?

Peter Polakovič  /  15. 01. 2004, 00:00

Rozhodol som sa, že aj ja prispejem svojou troškou do mlyna a zaspomínam si na udalosti minulého roka. Nechcem podrobne opisovať každú udalosť, ide skôr o veľmi neoficiálnu úvahu, ktorá Vám môže trošku priblížiť mňa a moje vnímanie slovenského internetu a udalostí s ním súvisiace.

Niektoré udalosti minulého roka

Podľa prehľadu minulého roka z článku, ktorý uverejnil Thomas Ulej na Disku, oproti tomu predošlému roku sa vlastne nič podstatné na tom našom slovenskom internete žiaľ nezmenilo.

Ako to asi vyzeralo podľa Disku? V Govnete sa lobuje a možno aj tuneluje, bojuje sa o slovenské domény, Dubec virtuálne hrozí Trubanovi, krachuje Profinet a Miesto.sk, po dlhom boji sa zavádza ADSL, prestáva sa zneužívať doména Google.sk, "hackli" Telecom, v TNS sa hádaju, znova sa hádajú o domény, "hackli" sk-nic, Zoznam mal chybu, stále sa hádaju o správu domén a v závere roka asi Post.sk spamuje a po menšom boji sa sprístupňuje používateľom technológia GPRS.

Ako ste si už určite všimli, človek môže mať aj oprávnený pocit, že slovenský internet je jedno bojisko a každý sa tu háda, lobuje, či inak získava trošku svojej moci. Samozrejme, slovenský internet je aj o vzniku a rozvoji nových projektov.


Čo považujem za najdôležitejšie?

Pre mňa bol minulý rok významný najmä pre zavedenie ADSL - veď sme v združení Internet pre všetkých rôznymi aktivitami ohľadom ADSL-ka strávili množstvo času s cieľom dosiahnuť aspoň to, aby vôbec ADSL prišlo. To pravé ale spôsobila najskôr konkurencia. Za ešte významnejšie považujem ustálenie cien za flatrate ADSL na urovni okolo 2tisíc Sk. Pre mňa druhou najvýznamnejšou udalosťou je zavedenie GPRS. Taktiež sme sa touto problematikou v Internete pre všetkých (a ďakujem najmä Mariuszovi) zaoberali a svojou troškou a zverejnením članku príspel aj Thomas z Disku, Blackhole, Inzine. . Myslim, že čo-to uverejnilo aj PCRevue, prebehli tlačové
aktivity a podobne. A možno aj toto malo svoj efekt na zástupcov mobilných operátorov. Konkurencia a tlak spotrebiteľov už urobí svoje na cenovú ponuku nielen pri ADSL, ale aj pri GPRS. Netreba zabudnúť na schválenie novely Telekomunikačného zákona.

Trošku si prihrejem polievočku - keď sa nad tým tak zamýšľam, ustálenie návštevnosti Inet.sk pri 15tisíc UIP mesačne (zdroj:TNS) a denne priemerne vyše 1000 session (zdroj Naj.sk), čo sa rovna vzniku nového mierne konkurencieschopnejšieho spravodajského servera, na ktorom sa denne už dlhú dobu zobrazuje platená reklama, je vlastne tiež významnou udalostou pre slovenský internet. A to aj hoc sú budgety minimálne, ale žijeme a môžeme mierne napredovať.

Páči sa mi počínanie CPressu, kúpa Dunaj.sk a z ekonomickeho hľadiska aj Zive.sk (nie z novinárskeho, to je iná otázka). Dôležité je, že také významné subjekty ako Szm či Pobox majú chuť venovať sa takým veciam ako je redizajn a aj tak zlepšovať služby svojim používateľom (samozrejme svoje urobilo aj množstvo ďaľších serverov, napríklad Petit Press prišiel s množstvom noviniek). Spustenie nového významného internetového projektu som nezaznamenal.

Zopár fanatikov, medzi ktorých sa tiež považujem a mám tu česť s nimi aj spolupracovať aj pri tvorbe Inet.sk, tvoria z nadšenia svoje projekty a vďaka tomu tu bol celý rok (s miernou krízou) aj Disk, čo je super.

Aspoň za zmienku stoja fungovanie serverov ako Blackhole, menšie stránky ako Lunet , Deepnet.sk, Depi a dosť bláznivé seriály na Birdz.sk. Nech autorom nedôjde chuť a tvoria obsah aj naďaľej! A nielen oni, ale aj ďaľšie množstvá ľudí, ktorí začínajú so svojimi weblogami či inými projektami.


Reklama, reklama, reklama...

Slovenský internet najlepšie opisuje množstvo peňazií, ktoré na internet prúdia. A "internetových" peňazí je stále smiešne málo a pokiaľ sa to nezmení, nebude ani napredovať internetový obsah (čo je tiež samozrejme späté s prístupnosťou internetu pre ľudí). Polovicu reklamného trhu má, myslím, stále Zoznam.sk a celý internet je tak trochu závislý od niekoľkých reklamných zadávateľov. Týmto pozdravujem reklamného guru slovenského internetu, p.Fratriča. Dôležitými sa pre nás stali ale aj MegaLoman (ďakujeme za rýchle platenie faktúr ) či AdPepper.

O slovenský internet sa z reklamných zadávateľov stále zaujímajú najmä telekomunikačné spoločnosti (je príjemné sledovať že už to nie je iba o ST) či firmy ktoré sú svojimi aktivitami späté s internetom. Situácia sa ale naďalej zlepšuje, reklamné objemy sa zvyšujú, slovenský internet sa stáva stále známejším. Len netreba čakať, že sa stane zázrak zo dňa na deň - slovenský internet je najmä o vytrvalosti.


Záverom...

Na záver trošku viac osobne - minulý rok ma nominovali medzi top5 IT osobností roka, čo pre mňa bola výborná skúsenosť. 20 ročné "ucho", študent - dôchodca, sa naraz zaradil medzi ľudí ako šéf HP Slovenko a troch veľmi fundovaných odborníkov, najmä profesorov na vysokých školách. Cením si veľmi nomináciu a ďakujem za ňu.

Asi by som sa mal poďakovať za takúto skúsenost aj Slovenským telekomunikáciam, ktoré mi zabezpečili v roku 2002 stálu pracovnú aktivitu, zvyšovali ceny internetu a niekoľkokrát ma chceli pre rôzne dôvody zažalovať. V ST sa ale v priebehu roka 2003 veľa zmenilo a spolupráca sa výrazne zlepšila. Dodávam ale, že keď ma v tak mladom veku ohovárali za chrbtom zástupcovia takého kolosu, vymýšľali sa rôzne domienky a "tím právnikov" študoval každé moje slovo, zostane to ako veľmi silná negatívna spomienka.

Osobne som si v závere roka reálne uvedomil, že keď neprejdem aspoň čiastočne do inej sféry (podstatnou podmienkou je moje zdravie), už by som to s prácou na slovenskom internete dlho nevydržal. Najmä keď sa stále stretávam s informáciami, ktoré sa nikdy nedostanú k bežnému "plebsu" a dokážu mi zakaždým významne znechutiť všetko, čo robím. Čiastočne sa tak oddám novým skúsenostiam, uvidím ako to dopadne .

Držím slovenskému internetu palce aj v roku 2004 a viem, že tento rok bude lepší ako ten predtým (a tak to dúfam bude naveky :)) ).

Neprehliadnite: