Microsoft začína otvorený boj proti Linuxu

Roman Lomnický  /  08. 01. 2004, 00:00

Nie je žiadnym tajomstvom, že počet priaznivcov Linuxu narastá. Medzi hlavné dôvody bezpochyby patrí aj fakt, že kým Microsoft si necháva za všetko poriadne zaplatiť, Linux je zadarmo. To, že je založený na „otvorenom zdrojovom kóde“, je len ďalšou z jeho predností. Microsoft sa pravdaže nemôže nečinne prizerať na zvyšujúcu sa popularitu Linuxu, a preto sa rozhodol konať.

„Obor z Redmondu“, ako nazýva Microsoft francúzsky net, zas raz využije svoju obrovskú reklamnú mašinériu za účelom eliminovať straty, ktoré mu vznikajú (alebo ešte len môžu vzniknúť) masovým používaním Linuxu. Kampaň sa objaví v Spojených štátoch, a to hlavne na webových stránkach, novinách a časopisoch zameraných na informatiku. Na tento účel bola dokonca zriadená webová stránka nazvaná „Spoznajte fakty o Windowse a Linuxe“, ktorá by mala na základe štúdií, vypracovaných samozrejme Microsoftom, dokazovať, prečo je pre podniky a tak aj pre celú ekonomiku výhodnejší Windows ako Linux. V Microsofte sa domnievajú, že veľká časť majiteľov počítačov sa pri výbere softvéru riadi pocitom a celé to skončí konštatovaním „vybral som si Linux, lebo nemám rád Windows“. Tak práve takýmto reakciám počítačových priaznivcov chce Microsoft zabrániť a bude sa snažiť preskúmať, prečo k nim vlastne dochádza. Podľa tvrdenia firmy, mnohí v skutočnosti ani nepoznajú prípadné výhody Linuxu, no napriek tomu sa preň rozhodnú.

Je len na Microsofte, ako sa podarí verejnosť presvedčiť o tom, že jej produkt je skutočne lepší ako ten konkurenčný. Úrady vo viacerých krajinách už začínajú vo veľkom nasadzovať na svoje pracoviská práve Linux, a to vďaka jeho všeobecne známym prednostiam. Nikto predsa nemá toľko peňazí, aby si mohol dovoliť vyhodiť ich von oknom. Toto tvrdenie je určite na mieste, vzhľadom na fakt, že veľmi rýchlo vzniká softvér bezpečne fungujúci pod Linuxom, preto je už dnes možné, napr. v podniku, bezproblémovo používať všetky kancelárske aplikácie. To, aká finančná úspora sa v takomto prípade dosiahne, nemusím snáď ani pripomínať. Windows to naozaj nemá, ale ani nebude mať ľahké...

Zdroj: http://www.clubic.com/n/n11077.html

Neprehliadnite: